Ανακοίνωση του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ σε σχέση με τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του ιδρύματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Στις 14/2 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου «η προβλεπόμενη επιχορήγηση αδυνατεί να καλύψει με στοιχειώδη επάρκεια ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την ενέργεια (ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης – δημοτικά τέλη), καθώς και τις λειτουργίες των ακαδημαϊκών Τμημάτων, ιδίως αυτών με εργαστηριακό και κλινικό χαρακτήρα», ενώ λόγω των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού που δεν προβλέπεται να αναπληρωθούν «ο κίνδυνος αδυναμίας υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου είναι πλέον άμεσος».
Αποδεικνύεται ξανά πως η πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που πατώντας πάνω στην πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ καμιά σχέση δεν έχει με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των σπουδών μας, με διασφάλιση της πρόσβασης στο επάγγελμα με δικαιώματα.
Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας που ξεπερνά το 65% τα τελευταία 10 χρόνια είναι ένα διαρκές έγκλημα που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι Κυβερνήσειςενισχύονταςτην "αυτονομία" και το "αυτοδιοίκητο" των ιδρυμάτων, απαλλάσσοντας στην ουσία δηλαδή το κράτος από οποιαδήποτε υποχρέωση χρηματοδότησης, πρόσληψης προσωπικού, ενίσχυσης των υποδομών, διασφάλισης του περιεχομένου σπουδών και των πτυχίων. Τα τμήματα "αυτονομούνται" στην αναζήτηση χορηγών, επενδυτών για να καλύψουν και τις πιο στοιχειώδεις λειτουργίες τους. Ως ‘’αναβαθμισμένα και σύγχρονα’’, με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο που πέρασε η Κυβέρνηση της ΝΔ, θα θεωρούνται τα ιδρύματα που θα μετακυλούν το κόστος σπουδών στους φοιτητές, θα ξεπουλήσουν υποδομές, τη λειτουργία των ιδρυμάτων και την ήδη υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα σε ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές. Το ‘’Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο’’ που ευαγγελίζονται από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι το πανεπιστήμιο που φτιάχνει αποφοίτους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα και τις ορέξεις της αγοράς εντείνοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων και αποσυνδέοντας ακόμα παραπάνω το πτυχίο από το επάγγελμα με την αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων ως ισότιμων με τα πτυχία των ΑΕΙ.
Απορρίπτουμε το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ - κυβερνήσεις και κεφάλαιο!
Δυναμώνουμε την πάλη για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας με μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα! Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε φοιτητή! Όπλο μας είναι οι ζωντανοί Φοιτητικοί Σύλλογοι και η αγωνιστική δράση! Μόνο μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα μας κόντρα σε Κυβερνήσεις-ΕΕ μπορούμε να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους, να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των σχολών μας, να παλέψουμε για σύγχρονες σπουδές και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό μας!
Διεκδικούμε:
Έκτακτο κρατικό κονδύλι για τις άμεσες ανάγκες των σχολών μας
Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Επαρκή κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας
Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζόμενους
Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος
Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο
Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα

Τομεακό Συμβούλιο ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]