Ανατολικό Ζαγόρι:Οδοιπορικό ...στα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ελλάδας!

Το Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο οποίο φωλιάζουν τα 16 μικρά χωριά του. Το ανατολικό Ζαγόρι ανήκει στα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ελλάδας με δάση από πεύκα, έλατα και οξιές, άφθονα νερά και ποτάμια που κάνουν την περιοχή ιδανικό τόπο διαβίωσης σπάνιων άγριων ζώων. Εδώ δεν θα δείτε την ιδιαίτερη ηπειρώτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τα άλλα χωριά του Ζαγορίου, παρ’ όλα αυτά λόγω της φυσικής του ομορφιάς.

Το Ανατολικό Ζαγόρι έχει χαρακτηριστεί μαζί με το υπόλοιπο Ζαγόρι ως μνημείο πολιτιστικής παραδοσιακής κληρονομιάς.

Οι δοκιμασίες που πέρασαν τα Ζαγοροχώρια κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου ήταν πολύ δύσκολες. Τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου κάηκαν ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για το λόγο αυτό στα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου δεν θα δείτε παλιά κτίσματα όπως στο δυτικό και το κεντρικό. Όλα τα κτίσματα είναι καινούργια που όμως διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου.

Ξεκινάμε Οδοιπορικό στο ανατολικό Ζαγόρι φτάνοντας στην Αμφιθέα από τα Ιωάννινα όπου αρχίζουμε την ανάβαση.

1η διαδρομή: Λιγκιάδες-Κρυόβρυση-Καρυές-Καβαλάρι
Σε ύψος 940μ. συναντάμε τους Λιγκιάδες, ένα χωριό στη νότια πλευρά του Μιτσικελίου, είναι ένα μπαλκόνι με απεριόριστη θέα. Μπορούμε να επισκεφτούμε την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του 1683 και στην πλατεία του χωριού να δούμε την μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών του 1943, όταν οι Γερμανοί σκότωσαν όλους τους κατοίκους από ενός έως ενενήντα ετών και έκαψαν το χωριό.
Η Κρυόβρυση είναι ένα χωριό με διαφορετική αρχιτεκτονική από τα άλλα χωριά. Περπατώντας 2 ώρες με τα πόδια φτάνουμε στην πηγή Τσουραπάτα φημισμένη για τα νερά της. Οι Καρυές με τα νεόκτιστα σπίτια με κεραμίδια ή τσίγκο, είναι ένα ήσυχο χωριό και πήραν το όνομά τους από τις πολλές καρυδιές που έχουν.
Στο Καβαλάρι ένα ήσυχο χωριουδάκι αξίζει να δούμε την εκκλησία της Αγ. Τριάδος του 1743 που θυμίζει κάστρο.

2η διαδρομή: Μηλιωτάδες-Δεμάτι-Πέτρα-Ιτέα
Λίγο πριν φτάσουμε στους Μηλιωτάδες συναντάμε το χάνι και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά. Λέγεται ότι από το χάνι περνούσαν τουλάχιστον 500 διαβάτες την ημέρα με τα μουλάρια τους και προμηθεύονταν ψωμί από τους τρεις φούρνους που λειτουργούσαν παλιά εκεί.

Οι Μηλιωτάδες είναι η έδρα του Δήμου, οι κάτοικοι εκδίδουν τοπική εφημερίδα και προσπαθούν για την ανάπτυξη του χωριού. Σε ύψος 1020μ. συναντάμε το Δεμάτι, εδώ από την κορυφή του Προφήτη Ηλία μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα σε όλο το ανατολικό Ζαγόρι. Η Πέτρα πήρε το όνομά της από ένα τεράστιο κομμάτι βράχου που έφυγε από το βουνό και σταμάτησε στην πλατεία του χωριού.

Η Ιτέα είναι ένα μικρό ήσυχο χωριουδάκι και στην πλατεία της κάτω από τον πλάτανο μπορούμε να απολαύσουμε γλυκό του κουταλιού και καφεδάκι.

3η διαδρομή: Δόλιανη-Καστανώνας-Μακρίνο

Η Δόλιανη είναι ένα παλιό αρχοντοχώρι του 17ου αιώνα, που κάηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε από τους κατοίκους της με πολύ μεράκι. Μπορούμε να δούμε την πανέμορφη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η Δόλιανη είναι ονομαστή για τα μήλα της. Εδώ υπάρχει μικρός ξενώνας για τους επισκέπτες.


Ο Καστανώνας είναι κτισμένος σε ένα δάσος από έλατα, πεύκα, καρυδιές και καστανιές. Μπορούμε να περπατήσουμε στα καλντερίμια του και να χαλαρώσουμε.

Το Μακρίνο πήρε το όνομά του από την Μακρίνη την αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου. Είναι κτισμένο σε ένα δάσος από πεύκα και πολλά νερά. Το καλοκαίρι το χωρίο γεμίζει παραθεριστές που ζητούν ξεκούραση και ηρεμία.

4η διαδρομή:Τρίστενο-Γρεβενίτι-Φλαμπουράρι-Ελατοχώρι-Βοβούσα
Στο  Τρίστενο μεταξύ  άλλων αξίζει να επισκεφθείτε  την πανέμορφη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και την πλατεία του για να απολαύσετε  τον καφέ σας  Το χωριό μαζεύει πολύ κόσμο το καλοκαίρι και διαθέτει ξενώνα.

Το Γρεβενίτι σε υψόμετρο 980μ. είναι κατάφυτο με πολλά νερά, γιατί από εκεί περνά ο ποταμός Βάρδας, πολλές βρύσες και αμπέλια . Κοντά στο μονότοξο γεφύρι της Κουρτιάς βρίσκεται το μοναστήρι της Βότσας – Κοίμησης της Θεοτόκου- που είναι το παλαιότερο του Ζαγορίου. 4 χιλ. από το Γρεβενίτη βρίσκεται η λίμνη με τα νούφαρα και αξίζει να την επισκεφτούμε.
Το Φλαμπουράρι είναι κρυμμένο στα δέντρα του βουνού Τσούκα-Ρόσια. Η πλατεία προσφέρει δροσιά στους επισκέπτες με τα τεράστια πλατάνια της. Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς το Ελατοχώρι και το Σέσι. Το χωριό δεν εχει πολύ κίνηση και προσφέρεται για όσους προτιμούν να απολαύουν ήρεμα τη φύση.
Η Βοβούσα ένα πανέμορφο χωριό που το χωρίζει στη μέση ο ποταμός Αώος και το ενώνει ένα υπέροχο γεφύρι. Πήρε το όνομα του από τη βουή των νερών του ποταμού. Αξιόλογο μνημείο είναι η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του 1814. Μπορεί ο επισκέπτης εδώ να κάνει καγιάκ και ράφτιγκ και ακολουθώντας τον Αώο να φτάσει στην Κόνιτσα.

Κρυμμένες Ομορφιές στο Ανατολικό Ζαγόρι
Σε περίπτωση λοιπόν που επισκεφθείτε το Ανατολικό Ζαγόρι, μην παραλείψετε να περάσετε και από το Φλαμπουράρι. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, για να γνωρίσετε το χωριό και επιπλέον να απολαύσετε τα πανέμορφα και πυκνά δάση που το περιβάλλουν.

Είναι γωνιές ξεχωριστές. Μικρά θαύματα της φύσης. Γωνιές του τόπου μας. Άλλες γνωστές κι άλλες άγνωστες. Όλες όμως με τη δική τους ξεχωριστή γοητεία. Με τη δική τους ομορφιά. Μια τέτοια γωνιά βρίσκεται κρυμμένη στο πανέμορφο Γρεβενίτι.

Είναι η λίμνη Ζορίκα, η λίμνη που γεμίζει με νούφαρα κάθε χρόνο και αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα μέσα στην απέραντη γοητεία του πράσινου. Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στο πλούσιο δάσος της περιοχής και μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στο Ανατολικό Ζαγόρι.
[diakopesmas.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]