Το ΠΑΜΕ ...για την επίσκεψη του του διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ ΣΤΟ ΠΓΝΙ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
Τις προηγούμενες μέρες επισκέφτηκε το νοσοκομείο ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Στη συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων του ΠΓΝΙ, ανάμεσα στα άλλα ενημέρωσε ότι θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται» η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ. Για το σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
 Επιβεβαιώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έχουν προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη. Δηλαδή την παραπέρα επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων, που θα πουλάνε το τουριστικό προϊόν «υγεία» και τη δραστική είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή είναι η λεγόμενη «ανάπτυξη για όλους» ή «δίκαιη» ανάπτυξη που υπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. Σε αυτή την ανάπτυξη η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, όλα υποτάσσονται στην κερδοφορία του τουριστικού κλάδου, από τον οποίο κερδίζουν μεγάλοι όμιλοι, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία  αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ, την οποία στηρίζουν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει επιχειρηματικές συνέργειες για την προσέλκυση τουριστών, μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν αναπτύξει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, κατάλληλο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, σε πόλεις με ξενοδοχεία 5 αστέρων και αεροδρόμια εξωτερικών γραμμών. Άλλωστε το πλάνο της ΕΕ είναι ως το 2023 τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες.
Ο ιατρικός τουρισμός στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνεται  στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. δια στόματος πρωθυπουργού που ζήτησε να μπει ως προτεραιότητα η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ώστε  να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο τουρισμού ευεξίας αλλά και  του υφυπουργού Υγείας που δήλωσε: «Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας».
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΥΝ (ΝΔ ) ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ (ΣΥΡΙΖΑ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΠΟΥ «ΠΑΕΙ ΜΕ ΟΛΑ».
Τώρα μπορεί κανείς να καταλάβει καλύτερα τις  πολιτικές και πρακτικές των κυβερνήσεων και της διοίκησης του ΠΓΝΙ, που καμία σχέση δεν έχουν με την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών στο ΠΓΝΙ προς τις λαϊκές οικογένειες. Αποτελούν όμως μέρος του σχεδιασμούς για την ανάπτυξη της συνολικής επιχειρηματικής δράσης του νοσοκομείου και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
 Ως ώριμο φρούτο θα «μπουκάρουν» οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στα δημόσια νοσοκομεία , αφού και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπάρξει δραστική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Πρόκειται για περικοπές 700 εκατομ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό (40% μείωση) την περίοδο 2016-2019. Πριν λίγες μέρες δε δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020. Αυτό προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 100 εκατομ. ευρώ της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ και 550 εκατομ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία που είναι οι βασικοί χρηματοδότες των νοσοκομείων. Αν συνυπολογίσουμε τα 150 εκατομ. ευρώ «μαύρη τρύπα» στα νοσοκομεία ( όπως δήλωσε το Υπουργείο Υγείας), μπορεί κανείς με ασφάλεια να καταλάβει πόσο γρήγορα θα τρέξει η κυβέρνηση τα συμβόλαια με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, έχοντας εξασφαλίσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση το έτοιμο έδαφος προϋποθέσεων για ΣΔΙΤ.

 Άμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι η έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στην οποία συμμετέχει πιλοτικά μαζί με άλλα 17 νοσοκομεία το ΠΓΝΙ. Μιας ανώνυμης εταιρίας επιφορτισμένης με την υλοποίηση όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη λειτουργία των  δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια επιχείρησης ΑΕ. Δηλαδή χρηματοδότηση με  βάση την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους (με εργαλείο περιορισμού του κόστους νοσηλείας τα DRGs). Τελικός στόχος η συμμετοχή των δημόσιων νοσοκομείων στην αγορά υγείας, σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά.
Επιπλέον η διοίκηση του ΠΓΝΙ  προετοίμασε το νοσοκομείο για την επιχειρηματική ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Στο νέο, υπερσύγχρονο 4ο κτίριο που άνοιξε βίαια χωρίς πρόσθετο προϋπολογισμό και νέο μόνιμο  προσωπικό, αναπτύσσονται υπηρεσίες που μπορούν να πουληθούν ως τουριστικό προϊόν. Αγοράζεται η νέα ξενοδοχειακή και τεχνολογική υποδομή που είναι αναγκαία για τον ιατρικό τουρισμό (νέα κρεβάτια και λοιπός εξοπλισμός), γίνεται πιστοποίηση των κλινικών με ISO ( που ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές).
Όλη νέα υποδομή προχωράει συμπιέζοντας την λειτουργία των υπολοίπων υπηρεσιών του νοσοκομείου, αποψιλώνοντας τις κλινικές από προσωπικό, αυξάνοντας κατακόρυφα την εντατικοποίηση, επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Προχωράνε οι νέες υπηρεσίες με μηδενική σχεδόν αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, από έσοδα του νοσοκομείου, αφήνοντας άδεια τα ταμεία του ΠΓΝΙ από τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα αυξήθηκε  η επιχειρηματική λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων κατά 40%.
Είναι δε ενδεικτικές οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν από αυτή την πολιτική στις άλλες δομές υγείας στην Ήπειρο. Ο διοικητή της 6η ΥΠΕ μίλησε για ανακατανομή κονδυλίων υπέρ του ΠΓΝΙ. Δηλαδή θα μειωθεί ακόμη πιο πολύ η κρατική χρηματοδότηση για τις περιφερειακές δομές υγείας στην Ήπειρο για να αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΠΓΝΙ. Από την άλλη αυξάνεται έτσι η πίεση στο νοσοκομείο, πέραν των 400.000 ασθενών
Γίνεται φανερό ότι η διαφήμιση της διοίκησης για τις νέες υποδομές, το νέο εξοπλισμό κλπ είναι παραπλανητική γιατί δεν θα αξιοποιηθούν για τη δωρεάν και ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα των λαϊκών στρωμάτων αλλά για τα τουριστικά πακέτα. Αυτά θα προηγούνται κάθε άλλης ιατρικής ανάγκης.                  Το «τουριστικό θαύμα» στην υγεία θα τσακίσει εργασιακά δικαιώματα, δικαιώματα ασθενών και επιστημονικά κριτήρια. Τα  «πεντάστερα» νοσοκομεία  θα είναι ακόμη πιο απρόσιτα για τις λαϊκές οικογένειες.
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ
Καλούμε υγειονομικούς και ασθενείς να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την μακρόχρονη επίθεση εναντίον τους και σε συνθήκες κρίσεις και σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας. Να αντιπαλέψουν την πολιτική που μετατρέπει το ΠΓΝΙ σε ξενοδοχείο πολυτελείας για λίγους. Να αντιπαλέψουν όλες τις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που υπηρετούν την «ανάπτυξη» για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων,  τους στερούν διαρκώς την ζωή με βασικά δικαιώματα. Ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι ο αγώνας για να μπει φρένο σε αυτή την κατάσταση, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ο δρόμος για ριζική ανατροπή του συστήματος που ορίζει ως δημοσιονομικό μέγεθος την κάλυψη αναγκών υγείας και κόστος τα δικαιώματα των παραγωγών του πλούτου.
Με συσπείρωση στο ΠΑΜΕ μπορούμε να ενισχύσουμε τον αγώνα για διεκδίκηση άλλου δρόμου ανάπτυξη, στον οποίο η Υγεία και το φάρμακο δεν θα παράγονται με στόχο το κέρδος αλλά την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτός ο δρόμος χρειάζεται σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών. Σύγκρουση που μόνο το ταξικό κίνημα θέλει και μπορεί να πραγματοποιήσει.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]