ΚΚΕ Ιωαννίνων:Η εργασιακή ζούγκλα του ΣΥΡΙΖΑ και της κ. Αχτσιόγλου.

Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ 

4 χρόνια «αριστερού πλυντηρίου» στις «δεξιές» πολιτικές είναι αρκετός χρόνος για να βγάλει κανείς πολιτικά συμπεράσματα για την χρησιμότ
ητα της Νατοϊκής Αριστεράς.
Δεν μπορούμε όμως να προσπεράσουμε την αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρήθηκε από την κ. Αχτσιόγλου στην κεντρική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη μας, επιχειρώντας την κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητα.
Κόντρα στο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα «ενίσχυσε τη θέση των εργαζομένων», στα ίδια τα επίσημα στοιχεία (τα δικά τους στοιχεία!!!) αποτυπώνεται η παραπέρα ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα, σε συνέχεια του αντεργατικού έργου των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:
Απασχόληση
2011 - 2018 η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 36,43%. Βασικός παράγοντας αύξησής της ήταν η μεγάλη αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης κατά 113,46%, όταν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν μόνο κατά 19,49%. Έτσι, η αναλογία θέσεων πλήρους - μερικής απασχόλησης από 81% - 19% το 2011 διαμορφώθηκε σε 71% - 29% το 2018.
Προσλήψεις. Το 2013 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 53,85% του συνόλου των νέων προσλήψεων, έναντι 46,15% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Το 2018 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έφτασαν το 45,65%, έναντι 54,35% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Τον Νοέμβρη του 2014 με μερική απασχόληση εργάζονταν 468.637 μισθωτοί, ενώ τον ίδιο μήνα του 2018 έφτασαν τους 697.786!
Ισοζύγιο απολύσεων - προσλήψεων Το 2018 για κάθε 100 προσλήψεις έγιναν 95 απολύσεις. Απόδειξη της προσωρινότητας της απασχόλησης.
Εργασία ανηλίκων: Το 2017 θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012.
Μισθοί
Την περίοδο 2011 - 2018 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 27,5% - της πλήρους απασχόλησης κατά 20,26% και της μερικής απασχόλησης κατά 36,15%. Η μείωση αυτή είναι συνεχής: Τον Νοέμβρη του 2014, λίγο πριν αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανερχόταν στα 1.008,9 ευρώ, για να φτάσει τον Νοέμβρη του 2018 στα 916,03 ευρώ μεικτά...
 «Ατυχήματα» και «έλεγχοι»
Το 2017 ήταν έτος - ρεκόρ ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». Καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000. Από αυτά τα 76 ήταν θανατηφόρα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011.
Η τεράστια έλλειψη προσωπικού στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, συνολικότερα η συστηματική και συνειδητή υπονόμευση του έργου του, τροφοδοτεί την εργοδοτική ασυδοσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι με το υπάρχον προσωπικό και τις υφιστάμενες υποδομές, για να γίνει έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις από μία φορά, απαιτούνται 17 χρόνια για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια και 8 χρόνια για τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες...
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί το δίκιο των επιχειρηματικών ομίλων.
Διατήρησε για 4 ολόκληρα χρόνια την άθλια ΠΥΣ 6/2012, με την οποία τσακίστηκε ο κατώτατος μισθός. Με τη διατήρηση αυτού του αίσχους για 4 χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στην παραπέρα συμπίεση συνολικά των μισθών των εργαζομένων.
Έβαλε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον εμβληματικό μνημονιακό νόμο 4172/2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος δικαίως πήρε το όνομα «νόμος Αχτσιόγλου - Βρούτση». Βάσει αυτού, ο κατώτατος μισθός ορίζεται από το αστικό κράτος, σύμφωνα με τις εντολές των μονοπωλίων, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με καθοριστικό στοιχείο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.
Έβαλε επιπλέον εμπόδια στην πραγματική επαναφορά και την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας (Ιούνης 2018) έδωσε τη δυνατότητα στις εργοδοτικές ενώσεις να μπλοκάρουν τη διαδικασία κήρυξης των κλαδικών ΣΣΕ ως υποχρεωτικών για όλο τον κλάδο, με το να μην καταθέτουν το μητρώο μελών τους στο μηχανισμό ελέγχου της «αντιπροσωπευτικότητας» της Σύμβασης.
Χτύπησε περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία. Στον νόμο 4512/2018 συμπεριέλαβε διάταξη που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται για την προκήρυξη απεργίας από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, χτυπώντας το απεργιακό δικαίωμα μέσα στους χώρους δουλειάς.
Διευκόλυνε περαιτέρω τη λειτουργία των «δουλεμπορικών» γραφείων, καταργώντας διατάξεις που - όπως η ίδια η κυβέρνηση ανέφερε - συνιστούσαν «αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας»!
«Απελευθέρωσε» τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με το νόμο 4472/2017 κατάργησε και αυτόν τον ελάχιστο περιορισμό της λεγόμενης «διοικητικής έγκρισης» των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, αντικαθιστώντας τον με μια τυπική και χωρίς ουσία «διαδικασία κοινοποίησής» τους από τις επιχειρήσεις προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Επέκτεινε το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, θεσπίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο.
Διατήρησε όλους τους νόμους για τη στήριξη των «ευέλικτων» και ελαστικών μορφών εργασίας, που με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ επιτρέπουν δουλειά μέχρι και 60 ώρες τη βδομάδα, καθώς και μέχρι 12 συνεχόμενες μέρες εργασίας χωρίς ξεκούραση! Πάνω σε αυτά πρόσθεσε παρεμβάσεις για την παραπέρα γενίκευση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, όπως με τον νόμο για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να απαντήσουμε αναλυτικά στα περί «Όχι φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς και λιτότητα για την κοινωνία» από την κυβέρνηση που ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, έκοψε το ΕΚΑΣ και νομοθέτησε την μείωση της εθελοντικής φορολογίας των εφοπλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]