«Βραβεύτηκε το βιβλίο του πρώην Υπουργού Αντ. Φούσα για τη Β.Ήπειρο

«Βραβεύτηκε το βιβλίο του πρώην Υπουργού Αντ. Φούσα «Βόρειος Ήπειρος,
ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης».
-----------.-------------

Όπως έγινε γνωστό, το Δεκέμβριο του 2018 εκδόθηκε από τον ιστορικό Εκδοτικό Οίκο Αθηνών «Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ» και κυκλοφόρησε το βιβλίο του πρώην Υπουργού και βουλευτού κ. Αντ. Φούσα «Βόρειος Ήπειρος, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης».
Πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά βάση βιωματικό, όπως είδε το ε-θνικό αυτό θέμα ο συγγραφέας από θέσεις ευθύνης (ως υπουργός, ως βουλευτής, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως δικηγόρος και ως υπερασπιστής των δοκιμαζόμενων Βορειοηπειρωτών, και βεβαίως και ως ηπειρώτης) και αναφέρεται στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, στα όσα υπέστησαν οι Βορειοηπειρώτες κατά τη 45χρονη δικτατορία του Ενβέρ Χότζα, στα συνταρακτικά γεγονότα κατά το χρονικό διάστημα 1984 – 1997 (θάνατος του Ενβέρ Χότζα, πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και του Αλία στην Αλβανία το 1990, η δίκη των πέντε ηγετικών στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στα Τίρανα το 1994 και οι παρατράπεζες στην Αλβανία το 1997). Επίσης, ο συγγραφέας στο βιβλίο του αυτό διεξέρχεται και άλλα συναφή θέματα με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, όπως η σαφής διάκριση μεταξύ Αλβανών και Αρβανιτών και ότι δεν υπάρχει καμία αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, το Αλβανοτσάμικο, ο Νεοοθωμανισμός των Τούρκων στα Βαλκάνια, και ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι η μόνη λύση για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Η Επιτροπή Απονομής Βραβείου «Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχα-σμού» στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα καθιέρωσε κάθε χρόνο, να βραβεύεται το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς και αυτό γίνεται από ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία ασχολείται ειδικά με το θέμα αυτό και με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επιλογής για βράβευση του καλύτερου βιβλίου της χρονιάς.
Η εν λόγω επιτροπή ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα αυτό από τις αρχές του τρέχοντος έτους και με το από 27/6/2019 πρακτικό της (επισυνάπτεται αντίγραφο) επέλεξε για το έτος 2018 ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς το ανωτέρω βιβλίο του κ. Αντ. Φούσα.
Η εκδήλωση βράβευσης θα γίνει την 24/7/2019 στην Καλαμάτα υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και τη συμμετοχή της Επιτροπής, κατά την οποία, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, όπως και ο συγγραφέας Αντ. Φούσας, ο οποίος, όπως συνηθίζεται, θα μιλήσει για το περιεχόμενο του βιβλίου του και θα ευχαριστήσει για την ιδιαίτερα τιμητική βράβευση του.


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΕΑ
Για το έτος 2018
Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 και ώρα 13.00 συνήλθε στην οικία της κυρίας Ελένης Φωτέα (Μέρλιν 4, Αθήνα) η Επιτροπή απονομής του Βραβείου Παναγιώτη Φωτέα. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαριάνος Καράσης και τα μέλη κ. Νικόλαος Μηλιώνης (μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και συμφωνίας), κ. Γεώργιος Ανδρειωμένος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ως εκπρόσωπος της αθλοθέτιδος Δημαρχίας Μεσσηνίας. Απών λόγω ανωτέρας βίας ο κ. Διονύσιος Μαγκλιβέρας.
Θέμα συνεδριάσεως είναι η συζήτηση και απόφαση για την απονομή του Βραβείου μεταξύ των βιβλίων που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή για το έτος 2018. Διαπιστώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2018 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2019 έχουν υποβληθεί και κατατεθεί εμπροθέσμως (έως 28.2.2019) συνολικά τα εξής ένδεκα (11) βιβλία: 1) Γρηγόρη Μολύβα, Αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη (εκδ. Πόλις, 2018), 2) Κώστα Μαρδά, Προ- Ίμια πολέμου (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2018), 3) Ιωάννη Καψιώτη, Απόηχος ολότητος (Φιλοσοφική Μελέτη, Κέδρος, 2018), 4) Σπυρίδωνος Σφέτα, Οι μεταλλάξεις του Μακεδονικού - Ο μακρύς δρόμος προς τις Πρέσπες (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2018), 5) Αρετής Τούντα- Φεργάδη, «Η ανάπλασις της Ευρωπαϊκής Ανατολής» - Βαλκανικοί πόλεμοι και γαλλικός τύπος (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2018), 6) Ιωάννη Φίκα, Η πόλη στον χώρο και τον χρόνο (Τέχνη – Φιλοσοφία- Πολιτική, εκδ. Μιχ. Σιδέρης, 2018), 7) Βασιλείου Αρσονιάδη, Η υψηλή στρατηγική της Τουρκίας και η σχέση της με τη θεωρία του «στρατηγικού βάθους» - Η περίπτωση των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής (εκδ. Μιχ. Σιδέρης, 2018), 8) Παναγιώτη-Βαρδή Παπαδάκη, Η κατάκτηση των Αιθέρων – Αεροπορική ιδέα και ιστορία (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2018), 9) Αντωνίου Φούσα, Βόρειος Ήπειρος – Το δάκρυ του Ελληνισμού, (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2018), 10) Αλέξη Ηρακλείδη, Εθνικά Θέματα και Εθνοκεντρισμός (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2018), 11) Θεοδώρου Ζιάκα, Τα δύο τέρατα και η Αριστερά – Για την παρακμή και τις δυνατότητες ανάσχεσής της (εκδ. Αρμός, 2019). 
Η Επιτροπή αποφαίνεται ότι το υπ’ αριθ. 11 βιβλίο υποβλήθηκε μετά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας (28.2.2019) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί της ουσίας. Λόγω όμως του ιδιαιτέρου ενδιαφέροντός του η υποψηφιότητα του βιβλίου θεωρείται ως υποβαλλομένη για την προκήρυξη του βραβείου του επομένου έτους (2019), οπότε και το βιβλίο θα κριθεί επί της ουσίας.
 Ανταλλάσσονται απόψεις και κρίσεις επί της ουσίας των λοιπών υποβληθέντων έργων και η Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο Δοκιμίου για το 2018  στον κ. Αντώνιο Φούσα, για το προαναφερθέν υπ΄ αριθ. 9 βιβλίο του, αποδεχόμενη, ως αιτιολογία της ομόφωνης κρίσης της, την Εισήγηση του μέλους της κ. Γ. Ανδρειωμένου. Η αιτιολογία της αποφάσεως της Επιτροπής έχει ειδικότερα ως εξής:
«Το βιβλίο του Αντωνίου Φούσα Βόρειος Ήπειρος, Το δάκρυ του Ελληνισμού, εξετάζει μια καθοριστική χρονική περίοδο για την Αλβανία και τη Βόρειο Ήπειρο, από το 1984 έως 1997, κατά την οποία έλαβαν χώρα συγκλονιστικά γεγονότα και σοβαρές εξελίξεις. Πρόκειται για βιβλίο ιδιαίτερα επίκαιρο, που αναφέρεται στην ιστορία και στο μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και των Βαλκανίων.
Κατά την αναφερόμενη περίοδο, ο συγγραφέας παρακολούθησε από πολύ κοντά και από θέση ευθύνης τα κρίσιμα γεγονότα και τα πολύ σοβαρά προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και αγωνίστηκε για την επίλυσή τους, ως υπερασπιστής δικηγόρος των εδώ αγωνιζόμενων Βορειοηπειρωτών στα Δικαστήρια για τις αρχές και αγώνες τους, ως συνεργάτης του αοίδιμου Μητροπολίτη Σεβαστιανού, ως υπουργός, ως βουλευτής, αλλά και, για πολλά χρόνια, ως μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπό την έννοια αυτή, το βιβλίο του Αντωνίου Φούσα είναι και βιωματικό, διότι έζησε ο ίδιος όλα τα κρίσιμα γεγονότα της συζητούμενης περιόδου (1984-1997).
Τα πρώτα θέματα που διεξέρχεται το βιβλίο του, είναι η ιστορία της Ηπείρου μέχρι και το 1914, η παραχώρηση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία και τα δεινά που υπέστησαν οι Βορειοηπειρώτες στο κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα (πριν από και μετά τον θάνατό του το 1985).
Ακολουθούν τα συνταρακτικά γεγονότα της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το έτος 1990, όπως και σε όλα τα Βαλκάνια.
Σημαντική θέση στο βιβλίο αυτό καταλαμβάνει η δίκη των πέντε στελεχών της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στα Τίρανα το έτος 1994 και η καθοριστική συμβολή του Αντωνίου Φούσα, ως βουλευτού και ως νομικού, στην εξέλιξη της δίκης αυτής, που είχε, από πλευράς του κόμματος της «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» τη νομική και πολιτική ευθύνη. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του και μεγάλη επιμονή του ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ειδική Διακομματική Επιτροπή για την παρακολούθηση της δίκης αυτής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή μιας θυελλώδους συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τότε συμβούλου του Δ.Σ. Αντωνίου Φούσα και με θέμα «τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία».
Επίσης, πολύ ενδιαφέρον έχουν τα πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έγινε ύστερα από 40 χρόνια και μετά από σχετική επερώτηση βουλευτών της Ν.Δ., με πρωτοβουλία και πάλι του συγγραφέα.
Εκτός από τα παραπάνω σημαντικά θέματα, που έχουν άμεση σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ο συγγραφέας στο βιβλίο του διεξέρχεται και τα εξής καίρια ζητήματα, τα οποία είναι απολύτως σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα:
1. Το μείζον ζήτημα των παρατραπεζών, στην Αλβανία, το έτος 1997, το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους Βορειοηπειρώτες και ιδίως στους εκεί Έλληνες επιχειρηματίες. Μάλιστα, αναφέρεται σ’ ένα επεισόδιο στη Δερβιτσάνη, όπου μια ομάδα Λαζαριτινών επιχείρησε, την ώρα που μιλούσε στην πλατεία του χωριού, να τον απαγάγει, αλλά, την τελευταία στιγμή, η πράξη απετράπη από τους Βορειοηπειρώτες του χωριού.
2. Το θέμα των «Αλβανοτσάμηδων», το οποίο θεωρεί απολύτως συναφές με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.
3. Η πολύ εμπεριστατωμένη ειδική αναφορά στη διάκριση των Αλβανών και των Ελλήνων Αρβανιτών, διά της οποίας αποδεικνύεται ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αλβανική μειονότητα.
4. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνει ο συγγραφέας στο επικίνδυνο σημερινό φαινόμενο του νεοοθωμανισμού των Τούρκων στα Βαλκάνια, το οποίο, όπως υποστηρίζει, έχει άμεση σχέση και με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και τη Β. Ήπειρο γενικότερα, όπως και με όλα τη χερσόνησο του Αίμου.
Στο βιβλίο του Αντωνίου Φούσα ο αναγνώστης, ίσως για πρώτη φορά, θα διαβάσει τα εξής ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολύ σοβαρά κείμενα, τα οποία είναι απολύτως σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα:
1. Τα πρακτικά της υπ’ αριθ. 344/1946 πρώτης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωαννίνων (μία από τις πολλές εκεί δίκες στη συνέχεια), με την οποία καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου πολλές χιλιάδες «Αλβανοτσάμηδες», επειδή συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές κατά την περίοδο της Κατοχής εναντίον των Θεσπρωτών, και στους περισσότερους επεβλήθη η θανατική ποινή, αλλά δεν εκτελέστηκε καμία, διότι όλοι οι κατάδικοι πρόλαβαν και έφυγαν προ της δίκης στην Αλβανία, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν στη Θεσπρωτία.
2.Το υπόμνημα με τις θέσεις της Κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου για τη Β. Ήπειρο στο συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων του Οκτωβρίου του 1918.
3. Τη συγκλονιστική από 27 Αυγούστου 1994 χειρόγραφη διαθήκη του αοίδιμου Μητροπολίτη Σεβαστιανού, με την οποία, λόγω του επικείμενου θανάτου του, αποχαιρετά τους Βορειοηπειρώτες και τους παρακαλεί και τους παροτρύνει να μείνουν στον τόπο τους και ενωμένοι ν’ αγωνίζονται για τα δίκαιά τους.
Τέλος, ο συγγραφέας αναφέρεται στα σημερινά δεδομένα και προβλήματα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Αλβανία, και προτείνει ως μόνη εφικτή λύση για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού, διά του τρόπου αυτού, εκτιμά ότι επιλύονται αμέσως όλα τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας, ως Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».
Βάσει των ανωτέρω αποφασίζεται το Βραβείο Δοκιμίου Παναγιώτη Φωτέα για το έτος 2018 να απονεμηθεί στον κ. Αντώνιο Φούσα για το προαναφερθέν βιβλίο του.
Ο Πρόεδρος                                                                                                                 Τα μέλη
Μαριάνος Δ. Καράσης                                                                                     Νικόλαος Μηλιώνης
Γεώργιος Ανδρειωμένος
Παναγιώτης Νίκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]