Ο "κλιματικός" χάρτης του μέλλοντος για την Ήπειρο

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές που αναμένονται στην Ήπειρο από το 2021 έως το 2050 περιλαμβάνονται στο κείμενο διαβούλευσης του Περιφερειακού Σχεδίου Περιφέρειας Ηπείρου για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.Συγκεκριμένα για το διάστημα 2021-2050 η μέση ετήσια βροχόπτωση προβλέπεται να αυξηθεί από 5%έως 10% στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας ενώ η μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας αναμένεται να φτάσει έως 7%.Οι ξηρές ημέρες θα παρουσιάσουν μια οριακή έως πολύ μικρή αύξηση την περίοδο 2021-2050 ωστόσο ο χειμώνας θα είναι λίγο πιο υγρός σε σχέση με την ιστορική περίοδο 1971-2000.
Οι πολύ θερμές ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού θα παρουσιάσουν μικρή οριακή αύξηση μόνο για τις πεδιάδες κοντά στον Αμβρακικό Κόλπο.Συγκεκριμένα οι υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες(άνω των 35 βαθμών) την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου θα παρουσιάσουν (για τις πεδιάδες κοντά στον Αμβρακικό αύξηση από 3-8 μέρες).Οι πολύ θερμές μέρες (άνω των 37 βαθμών) για την άνοιξη και το φθινόπωρο δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αλλαγή, ενώ λιγότεροι θα είναι οι ανοιξιάτικοι παγετοί τόσο στην παράκτια όσο και στην ορεινή ζώνη της Ηπείρου.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είτε λόγω παροδικών και περιοδικών φαινομένων είτε λόγων συνδυασμού των φαινομένων αυτών και της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής αναμένεται να επηρεάσει περιοδικά και μόνιμα τις παράκτιες περιοχές. Σε ποσοστό συνολικής αγροτικής έκτασης ανά Περιφερειακή Ενότητα η πιο εκτεθειμένη είναι η Περιφερειακής Ενότητα Άρτας με ποσοστά που κυμαίνονται από 2,9 (ευμενέστερο) έως 7,6% (δυσμενέστερο σενάριο) της συνολικής αγροτικής έκτασης. Από τις περιοχές με υψηλή ευαισθησία στην παράκτια διάβρωση είναι η Δ.Ε Ζαλόγγου, ενώ η Πρέβεζα εντάσσεται μεν στις περιοχές χαμηλής-μεσαίας ευαισθησίας παρουσιάζει ωστόσο τις μεγαλύτερες τιμές του συγκεκριμένου δείκτη. Στο κείμενο διαβούλευσης του Περιφερειακού Σχεδίου Ηπείρου περιλαμβάνεται εκπόνησης μελέτης η οποία θα καταγράφει λεπτομερώς προβλήματα παράκτια διάβρωσης ή κατάκλυσης περιοχών από θαλάσσια ύδατα και θα προτείνει τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί ως το 2027.
Στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα από το 2021 έως το 2050 οι ανάγκες θέρμανσης στην Ήπειρο θα μειωθούν από 10-20%, ενώ εντυπωσιακά (από 100%έως 250%) θα αυξηθούν οι ανάγκες ψύξης στην παράκτια ζώνη θα αυξηθούν λόγω της αύξησης του τουρισμού. "Χρόνιο" πρόβλημα για την Χερσόνησο της Πρέβεζας αποτελεί η κακή ποσοτική και χημική κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και στο πλαίσιο του μέτρου θα εξεταστούν οι συνθήκες εφαρμογής τεχνητού εμπλουτισμού καθώς και η διερεύνηση αντικατάστασης /μείωσης των αντλήσεων με άλλους τρόπους (όπως νερό που θα προέρχεται από λιμνοθάλασσες ή φράγματα).
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]