Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο»


Από Gerardo FortunaκαιSarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Σοφία Ελανίδου

«Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν «δηλητήριο», δήλωσε ο Arūnas Vinčiūnas, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukaitis.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε σε εκδήλωση της EURACTIV την περασμένη εβδομάδα (30 Ιανουαρίου), κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν έναν ευρύτερο διάλογο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για ευαίσθητα θέματα υγείας όπως ο καπνός.

Ερωτηθείς γιατί η Επιτροπή αρνήθηκε συστηματικά να συναντηθεί με εκπροσώπους της καπνοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, ο Vinčiūnas απάντησε:

«Υπάρχει διστακτικότητα και συγκεκριμένη στάση απέναντι στις βιομηχανίες καπνού», η οποία δεν υπάρχει σε άλλους τομείς.

«Αγωνιζόμαστε να βάλουμε τις δύο πλευρές μαζί για να συζητήσουμε απλά πράγματα και οι άνθρωποι είναι μερικές φορές πολύ επίμονοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λιγότερο επιβλαβές, ακόμα όμως δηλητήριο

Ο Vinčiūnas επέμεινε στην αντίθεση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως υγιή.

«Υπάρχουν επιστημονικές αναφορές που αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα», σημείωσε. «Εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν καπνό».

«Μπορεί κανείς να πιεί λιγότερο δηλητήριο, αλλά εν τέλει δεν παύει να είναι δηλητήριο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία, ανέφερε ότι ένας σχολικός φίλος του εγκατέλειψε το κάπνισμα, αφού έχασε ένα στοίχημα μαζί του.

«Αυτή είναι μια απλούστερη λύση σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα» προκειμένου να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, υποστήριξε ο ίδιος.

Η καπνοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας καλός τρόπος για να αντικατασταθεί και τελικά να σταματήσει το κάπνισμα και πρέπει συνεπώς να ενθαρρυνθεί.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λένε ότι υπάρχουν ήδη προτεινόμενες θεραπείες για τη διακοπή του κκαπνίσματος και ότι τα νέα προϊόντα καπνού δεν θα πρέπει να συνιστώνται από τους επαγγελματίες της υγείας.

Μιλώντας στη EURACTIV στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Vinčiūnas δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σε εξέλιξη για τα νέα προϊόντα καπνού κατά την τρέχουσα περίοδο, η οποία και λήγει τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Μια έκθεση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται το 2021 σύμφωνα με την οδηγία για τον καπνό», ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από αυτήν την έκθεση.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Andriukaitis είναι επίσης σκεπτικός όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη απευθύνονται σε αυτά παραμένει ανησυχητικό.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατάλληλα για τη διακοπή του καπνίσματος όταν βλέπουμε τόσους πολλούς νέους να αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν», σημείωσε ο Andriukaitis.

Ο Andriukaitis επιπλήττει τους Έλληνες

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Andriukaitis επέκρινε επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πλαίσιο του ΟΗΕ για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής.

Ο νόμος που εγκρίθηκε το 2008 και απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Πάνω από το 80% του ελληνικού λαού λέγεται ότι είναι οργισμένος ως προς αυτό, θεωρώντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον καπνό ως πολιτισμική υποβάθμιση της χώρας.

Κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Andriukaitis έδειξε μια εικόνα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος κάπνιζε σε δημόσιο χώρο.

«Είναι ντροπή», σημείωσε ο Andriukaitis, προσθέτοντας ότι το ελληνικό κοινοβούλιο οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα.

«Δεν είναι ζήτημα ελεύθερης βούλησης εάν κάποιος καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε ένα δημόσιο χώρο, πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Andriukaitis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]