Με 13,2 μονάδων προηγείται η ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου και την αναγωγή επί των έγκυρων
Μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που φτάνει τις 15 ποσοστιαίες μονάδες στην αναγωγή επί των έγκυρων και τις 13,2 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 27,7%

ΣΥΡΙΖΑ 14,6%

Χρυσή Αυγή 3,8%

ΚΚΕ 3,6%

Κίνημα Αλλαγής 3,4%

Ελληνική Λύση 1,9%

Ένωση κεντρώων 1,3%

Πλεύση Ελευθερίας 1,3%

Λαϊκή Ενότητα 1,1%

ΛΑ.Ο.Σ. 1,1%

Το Ποτάμι 0,6%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4%

Λευκό 1,8%

Άκυρο 1,1%

Αποχή 9,0%

Αναποφάσιστοι 17,3%

Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 5,5%

Άλλο κόμμα 4,5%

Αντίστοιχα, τα ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή (χωρίς λευκά, άκυρα και αποχή) διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 31,5%

ΣΥΡΙΖΑ 16,5%

Χρυσή Αυγή 4,3%

ΚΚΕ 4,1%

Κίνημα Αλλαγής 3,8%

Ελληνική Λύση 2,2%

Ένωση κεντρώων 1,5%

Πλεύση Ελευθερίας 1,5%

Λαϊκή Ενότητα 1,3%

ΛΑ.Ο.Σ. 1,3%

Το Ποτάμι 0,7%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4%

Αναποφάσιστοι 19,6%

Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ 6,2%

Άλλο κόμμα 5,1%

Αίσθηση προκαλούν τα πολύ χαμηλά ποσοστά που παίρνουν το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ για άλλη μια φορά οι αναποφάσιστοι είναι... δεύτερη δύναμη και το πώς θα διανεμηθούν οι ψήφοι αυτοί μπορεί να αλλάξει όλες τις ισορροπίες.

Σε σχόλιό του σχετικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, αναφέρει ότι «η έρευνα αυτή στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1. Αυτό σημαίνει ότι ‘έπιασε’ το κλίμα τόσο της πολιτικής αστάθειας, όσο και του διαζυγίου τελικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των μετατοπίσεων βουλευτών.

» Τα αποτελέσματά της δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας το Σεπτέμβριο. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή χωρίς λευκά , άκυρα , αποχή ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15%. Η ΝΔ αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 1.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0.5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός 11%, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με 59.6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η ΝΔ , έναντι ενός 17.2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

» Ωστόσο πλην αυτού του βασικού πολιτικού ευρήματος, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:

1. Διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή ( ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιαζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την ΝΔ να αυξάνει την διαφορά.

2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις , ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το Κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνομο των δεσμεύσεων για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών».



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]