Επιδεινώνονται οι διατροφικές συνήθειες παιδιών και εφήβων

του Πάρη Παπαχρήστου//https://www.mednutrition.gr

Εδώ είναι που βρίσκει πλήρη εφαρμογή η παροιμία «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Το μικρό παιδί μπορεί πολύ εύκολα να ενστερνιστεί μια κακή διατροφική συνήθεια του γονέα και αυτή να το ακολουθεί για μια ολόκληρη ζωή.
Αυτή είναι και μια βασική αιτία αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για το παιδί τους, γι' αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις διατροφικές τους επιλογές. Αυτή ήταν μία από τις συμβουλές μου που θέλησα να μοιραστώ με τους ακροατές της ραδιοφωνικής εκπομπής του ANT1 Fm όπου ήμουν προσκεκλημένος.

Τι δείχνουν τα στατιστικά για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα;
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ιωάννου θέλησε να κάνουμε μια νύξη για τα πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Έτσι, ανέφερα τα αποτελέσματα της έρευνας του προγράμματος «HELENA», που έγινε στην Ευρώπη το 2008 και ήταν πραγματικά πολύ λυπηρά. Το 35% της πρόσληψης λιπαρών από τα ανήλικα παιδιά είναι από κορεσμένα και trans λιπαρά. Το 27% των αγοριών και το 20% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα και φυσικά αν συμπεριληφθούν και τα υπέρβαρα παιδιά τότε το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό.

Ποια είναι η επίδραση των γονέων στην παιδική διατροφή;
Οι γονείς παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους, καθώς μέχρι τα 18 τους χρόνια διαμορφώνεται το 80% της διατροφικής του συμπεριφοράς- μετά από αυτήν την ηλικία είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να αλλάξει.

Ο κ. Ιωάννου θέλησε να δώσουμε κάποιες συμβουλές στους γονείς για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Η πρώτη μου συμβουλή είναι να παροτρύνετε το παιδί να σας βοηθά στην παρασκευή γευμάτων στην κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο έχει περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει ακόμη και τροφές που αποφεύγει. Κάτι ακόμη που θα φανεί χρήσιμο στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι να μην χρησιμοποιείτε ανταμοιβή, κάνοντας το παιδί να φάει ένα υγιεινό τρόφιμο που δεν θέλει. Εξίσου σημαντικό είναι να μην του απαγορεύετε να φάει μια τροφή. Η απαγόρευση κατανάλωσης κάποιου τροφίμου στην παιδική ηλικία, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και καθιστά το απαγορευμένο τρόφιμο πιο θελκτικό.

Θέλησα να αποχαιρετίσω τους ακροατές δίνοντάς τους ένα μήνυμα αισιοδοξίας και λέγοντάς τους πως «δεν πρέπει ποτέ να παραδίδουμε τα όπλα». Πιστέψτε με! Ο αγώνας σας θα δικαιωθεί όταν το παιδί σας θα ενηλικιωθεί και θα το βλέπετε να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα του εξασφαλίζει υγεία και ευεξία κάθε μέρα!
ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες. Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]