Ιωάννινα:Αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Tο Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές  με το αφιέρωμα στον  Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.Τρίτη ταινία του αφιερώματος το "Mέσα απ΄ το Σπασμένο Καθρέφτη(Through a glass darkly)" που προβάλλεται την Κυριακή 9/12 και Δευτέρα 10/12 

Mέσα απ΄ το Σπασμένο Καθρέφτη(Through a glass darkly)
Περιτριγυρισμένη από τον σύζυγο, τον πατέρα και τον αδελφό της, η Κάριν περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές προσπαθώντας να ξορκίσει τα φαντάσματά της, ενώ εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στο σύμπαν της σχιζοφρένειας. Ο κάθε ήρωας στη ταινία υποφέρει με τον τρόπο του, ο καθένας νιώθει μέσα του μια απέραντη μοναξιά: η Κάριν ταλαιπωρείται λόγω της ανίατης αρρώστιας της, που καταστρέφει την προσωπικότητά της, ο σύζυγός της - λόγω της απελπισμένης αγάπης του προς αυτή και της αδυναμίας του να την βοηθήσει. Ο μικρός της αδερφός - γιατί νιώθει την ανάγκη και ταυτόχρονα δυσκολία να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με το πατέρα τους, και, τέλος ο πατέρας - επειδή συνειδητοποιεί την αδιαφορία και απόσταση που τον χωρίζουν από τους αγαπημένους ανθρώπους. Σ' αυτή τη περίπτωση το μοναδικό στήριγμα, μοναδική λύση μπορεί να αποτελέσει μόνο η αγάπη.
Είναι πρώτη ταινία του Μπέργκμαν που γυρίστηκε στο νησί του Φόρε.
Ο σουηδικός τίτλος της ταινίας προέρχεται από τη Βίβλο (1 Κορινθίους 13:12), όπου λέει "Βλέπομεν γαρ άρτι δι' εσόπτρου εν αινίγματι" ("Βλέπομεν σαν διά κατόπτρου και θολά"). Αυτή η φράση αφορά τη κατανόηση του Θεού που έχουμε όταν είμαστε ζωντανοί, εννοώντας ότι θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά το θάνατο.
Ο ίδιος ο Μπέργκμαν περιέγραψε την ταινία ως "ταινία δωματίου" - όρος που ύστερα θα χρησιμοποιείται συχνά αναφορικά με τις ταινίες του. Λέγοντας έτσι ο σκηνοθέτης παρέπεμπε και στα θεατρικά "έργα δωματίου" του Στρίντμπεργκ και στη "μουσική δωματίου". Η ταινία, λοιπόν, ακολουθώντας τους κανόνες των έργων "δωματίου" εξελίσσεται μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 24 ωρών, με τέσσερεις πρωταγωνιστές και αποκλειστικά στο νησί του Φόρε.
Είναι η πρώτη ταινία της "τριλογίας της πίστης" (θα ακολουθήσουν το "Χειμωνιάτικο Φως" και "Η Σιωπή"). Το 1962 η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Μπέργκμαν αφιέρωσε τη ταινία στη τότε γυναίκα του Κέμπι Λαρετέι.
Πηγή :https://el.wikipedia.org
Παραγωγή: Σουηδία,1961
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν:  Χάριετ Άντερσον, Γκούναρ Μπιόρνστραντ, Μαξ φον Σίντοφ, Λαρς Πόσαγκορντ
 Διάρκεια: 89 λεπτά
Διακρίσεις:
1962 - Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
1962 - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου Βραβείο Διεθνούς καθολικού κινηματογραφικού οργανισμού - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Υποψηφιότητες: 1963 - Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης σκηνοθεσίας - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
1963 - Βραβείο BAFTA Καλύτερης ταινίας
Καλύτερη ξένη ηθοποιός - Χάριετ Άντερσον
1962 - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
«Χρυσή άρκτος» - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κυριακή 16/12 και Δευτερα 17/12 ,Κραυγές και ψίθυροι(Cries and Wispers),1972

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 20:15μμ,Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ

Κουντουριώτη 31, Τηλ.  6945377240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]