Να γίνει ξεκάθαρο στο 6ο Συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, πως οι εξορύξεις στην Ήπειρο είναι ανεπιθύμητες!



Στις 17 και 18 Οκτωβρίου τα Γιάννενα θα φιλοξενήσουν  το 6ο Τακτικό Συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Πρόκειται για ένα συνέδριο στο οποίο θα παραστεί τόσο ο  Δήμαρχος των Ιωαννίνων Θανάσης Μπέγκας, όσο και ο γενικός γραμματέας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η Ήπειρος έχει γίνει στόχος των διεθνών πολυεθνικών εταιρειών μαζί με τα ΕΛΠΕ , οι οποίες δραστηριοποιούνται στο τομέα των ερευνών και εξορύξεων ορυκτών καυσίμων και υδρογονανθράκων. Όταν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κύριου Σταθάκη όπως επίσης και οι καταστροφικές ορέξεις της Repsol και των ΕΛΠΕ έγιναν γνωστές στην  Ήπειρο, υπήρξε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Ηπείρου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκαλούσαν οι έρευνές και οι προσπάθειές εξορύξεων στον τόπο τους, όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και η καταστροφή του εδάφους και του υπεδάφους, η πληγή στον τουρισμό και στον φυσικό πλούτο. Όπως άλλωστε επισημαίνει και η WWF, η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί πρακτική που αντίκειται προκλητικά στην γενική παγκόσμια ανάγκη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατα στελέχη των ΕΛΠΕ προσπάθησαν μέσω μιας «σταυροφορίας» παραπληροφόρησης να διοργανώσουν  ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις, για την  «ενημέρωση»  των κατοίκων της Ηπείρου.

Το ΜέΡΑ25 συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά των «ενημερώσεων» αυτών, γνωρίζοντας πως επρόκειτο για την ανάγκη παραπληροφόρησης του κόσμου αλλά και  το μπόλιασμα τους με ψεύτικες ελπίδες μιας «επικείμενης» ανάπτυξης η οποία θα «φέρει δουλειές».. Η τεράστια αστυνομική περιφρούρηση των εκδηλώσεων των ΕΛΠΕ, η απουσία των πολιτών και η παρουσία δυνάμεων της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, δηλώνουν για ακόμα μια φορά την στυγνή πραγματικότητα: Τα ΕΛΠΕ προσπαθούν να «χτυπήσουν» το κίνημα κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο πουλώντας φρούδες ελπίδες, καθρεφτάκια και χάντρες στους χειμαζόμενους και απεγνωσμένους συμπολίτες μας. Στο πλευρό τους έχουν την αστυνομία, καθώς η κοινωνία, έδωσε το στίγμα της μέσω του αγώνα της: χιλιάδων Ηπειρωτών συμμετείχαν στο παν ηπειρωτικό συλλαλητήριο κατά των εξορύξεων , στις 1/6/2018, φωνάζωντας:  «λε-λε λευτεριά-στις Ηπείρου τα βουνά».

Για μια ακόμα φορά, το Συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, θα μετατραπεί σε μια μάζωξη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου και θα κείται μακράν από τα πραγματικά προβλήματα και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Δεν ξεχνάμε την ανοχή του κύριου Μπέγκα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αφαίμαξης του φυσικού πλούτου της Ηπείρου και φυσικά δεν ξεχνάμε τον υβριστικό, αλαζονικό και απαξιωτικό αφορισμό του κύριου Καχριμάνη απέναντι σε πολίτες που διαμαρτύρονταν στο γραφείο του για τα πετρέλαια: «Δεν μιλάω μαζί σας, εσείς δεν είστε τίποτα».  Φυσικά δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση με τους πολίτες ή το κίνημα κατά των εξορύξεων και τους ακτιβιστές, παρά κάποιες ολιγόλεπτες τοποθετήσεις κομμάτων , σχετικά με τις επικείμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σχεδιάζουν για ακόμα μια φορά, χωρίς τον ξενοδόχο. Είναι ώρα οι κάτοικοι της Ηπείρους, οι καθημερινοί πολίτες να επιβάλουν το δικό τους πρόγραμμα και την «ατζέντα» τους:

Ως ΜεΡΑ25 καταγγέλλουμε την οποιαδήποτε συναίνεση κυβέρνησης και πετρελαϊκών εταιρειών για εξορύξεις στην Ήπειρο με μόνο σκοπό το κέρδος σε βάρος των πολιτών. Το τετελεσμένο για αυτούς, δεν υπάρχει για μας! Καταγγέλλουμε τον φαρισαϊσμό των τοπικών αρχών που ενώ υποστηρίζουν ότι  νοιάζονται για τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή δεν κάνουν  ούτε λόγο για τις συνέπειες των εξορύξεων! Πιστεύουμε ότι το φημολογούμενο οικονομικό όφελος δεν προκύπτει ούτε από αξιόπιστα δεδομένα( Καβάλα-Πρίνος),ούτε από τη διεθνή εμπειρία. Μονό καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον ,τουρισμό και  πρωτογενή παραγωγή.

Να γίνει ξεκάθαρο στο 6ο Τακτικό Συνέδριο Ένωσης περιφερειών Ελλάδος, πως οι σχεδιασμένες  εξορύξεις υδρογονανθράκων στα Γιάννενα δεν θα γίνουν πραγματικότητα! Να επιβάλουμε την συζήτηση  γύρω από τις ανάγκες μας και να σαμποτάρουμε τις ελιτιστικές και τεχνοκρατικές φιέστες τους με αυτό που φοβούνται πραγματικά: τον ανοιχτό, σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο με τους πολίτες γύρω από τις πραγματικές ανάγκες του τόπου!

ΜέΡα25 Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]