Πανεπ.Ιωαννίνων:Διεθνής εβδομάδα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών



Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχεται την εβδομάδα 15-19 Οκτωβρίου δύο καθηγήτριες από το εξωτερικό στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Την Małgorzata Burchard-Dziubińska από το παν/μιο του Łódź της Πολωνίας και την Renáta Pitoňáková από το παν/μιο Comenius της Σλοβακίας.

Πέρα από τις συναντήσεις συνεργασίες με το προσωπικό του τμήματος Οικονομικών Επιστημών οι κ.  Burchard και Pitoňáková θα δώσουν ανοιχτές στο κοινό διαλέξεις, τόσο για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι διαλέξεις δίνονται στην Αγγλική γλώσσα και θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του παν/μιου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Małgorzata Burchard-Dziubińska, University of Łódź
Τρίτη 16/10 10:00, Measurement of a green economy
Τετάρτη 17/10 12:00, The role of a green economy in sustainable development on the level of European Union and global level

Renáta Pitoňáková, Comenius University in Bratislava
Τετάρτη 17/10 17:00, Demand for private sector loans in the euro area
Πέμπτη 18/10 10:00, Private sector savings

Συνοπτικά μπορεί να αναφερθεί πως:

Η κ. Burchard εστιάζει στην πράσινη οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι γνωστά τα μεγάλα περιβαλλοντολογικά προβλήματα  της Πολωνίας, κυρίως αυτά που σχετίζονται με τη χρήση άνθρακα ως πηγή ενέργειας και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η χώρα μας έχει τέτοια προβλήματα, σε μικρότερο βέβαια βαθμό. Είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο να δούμε και να ακούσουμε πως άλλες χώρες αλλάζουν το οικονομικό τους μοντέλο και στρέφονται σε βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης πριν και τα δικά μας προβλήματα γίνουν εξίσου μεγάλα.

Η κ. Pitoňáková εστιάζει στο δανεισμό και την αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως στα πλαίσια της εθνικής οικονομίας της Σλοβακίας. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Σλοβακία, παρόλο το μικρό μέγεθος της οικονομίας της, είναι η υιοθέτηση του ΕΥΡΩ στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009 και η διαχείριση αυτής της κρίσης. Από αυτή την άποψη, η μεταφορά εμπειρίας και γνώσης από μία χώρα σε άλλη είναι πάντοτε ιδιαίτερα χρήσιμη. Η κ. Pitoňáková μιλά πολύ καλά Ελληνικά, αν παρακολουθήσετε τις διαλέξεις της μπορείτε να συνομιλήσετε στα Ελληνικά μαζί της.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική το πρόγραμμα των διαλέξεων συνοδεύεται από άλλες δραστηριότητες εκτός πανεπιστημίου. Αντιπροσωπεία του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και συνάδελφοι από το παν/μιο Ιωαννίνων θα συνοδεύσουν τις κ. Burchard και Pitoňáková κατά την επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης την Τρίτη 16/10 και στις Λιγκιάδες την Πέμπτη 18/10. Το μήνυμα που θα θέλαμε να περάσουμε είναι πολύ γνωστό και απλό: Η Ευρώπη ξεκίνησε από εδώ και συνεχίζει εδώ. Η Ευρώπη πρέπει να πάει μπροστά και ταυτόχρονα να κρατάει ζωντανή τη μνήμη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]