Ιωάννινα: 1600 άτομα ωφελήθηκαν από προγράμματα του ΟΑΕΔ Τα εύσημα στην Υπηρεσία από τον Χρήστο Μαντά


Την Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΑΕΔ επισκέφθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον περιφερειακό διοικητή του ΟΑΕΔ κ.Πανούλα, τον διεθυντή της ΕΠΑΣ κ.Ζάψα, τον δ/ντη του ΙΕΚ κ.Θεοδώρου , τον δντή του ΚΕΚ κ.Κύρκο καθώς και με τους υπόλοιπους  εργαζόμενους του ΟΑΕΔ.
Η περιφερειακή δνση του ΟΑΕΔ, που αφορά στους νομούς της Ηπείρου, όπως επίσης  τους νομούς Κέρκυρας και Λευκάδας περιλαμβάνει 7ΚΠΑ, 3 ΕΠΑΣ, 1 ΙΕΚ και 1 ΚΕΚ.Η Υπηρεσία είναι πλήρως στελεχωμένη και όλο το προσωπικό εργάζεται στην κατεύθυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας καθώς και στην μόρφωση και την κατάρτιση .Στο δυναμικό του επίσης διατηρεί 3 βρεφονηπιακούς σταθμούς για εργαζόμενες μητέρες.
Κατά την παραμονή του στον ΟΑΕΔ, ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε για την υλοποίηση και απορρόφηση των προγραμμάτων , όπως  για παράδειγμα   αυτό της απασχόλησης ανέργων στο Δημόσιο τομέα Υγείας(51 άτομα)και εκείνο της επιχορήγησης επιχειρήσεων που έχουν προσωπικό πάνω από 20 άτομα για πλήρη απασχόληση για ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών(130 άτομα)..Επιπλέον ενημερώθηκε για το  πρόγραμμα  της ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης των επιχειρήσεων στο οποίο έχει ζητηθεί η ένταξη 42 επιχειρήσεων και λήγει στις 31 του τρέχοντος μήνα καθώς επίσης για το γνωστό  κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους , Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας(περίπου 900 άτομα). Με ορισμένα από αυτά να είναι σε εξέλιξη, από τα παραπάνω προγράμματα ωφελήθηκαν περίπου 1600 άτομα στο νομό μας. Το επίδομα ανεργίας στο Νομό Ιωαννίνων λαμβάνουν 4000 άτομα, ενώ οι επισήμως καταγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 16.700 περίπου. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπογράφηκε η επέκταση του ειδικού εποχιακού βοηθήματος σε πολλούς τομείς εργασίας, όπως επίσης έγινε γνωστό ότι  από το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκαν στοχευμένα προγράμματα για την ανάσχεση  του κύματος  εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό  των νέων επιστημόνων , αλλά και γενικότερα των νέων ανθρώπων ηλικιών  22 έως 29 ετών που ανέρχονται στους 85000 ωφελούμενους. Τα προγράμματα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τις αρχές του επόμενου  έτους.
 Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς αφού συνεχάρη το στελεχιακό δυναμικό του ΟΑΕΔ για την προσήλωσή τους στο πλευρό των ανέργων , τόνισε ότι ο Οργανισμός διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην  προσπάθεια για την καταπολέμηση και αποκλιμάκωση της ανεργίας, που όμως παρ όλη την μείωσή της πανελλαδικά πάνω 7 μονάδες σε σχέση με το 2014, στην περιοχή μας συνεχίζει να είναι σε υψηλότερα επίπεδα.  Επιπλέον σημείωσε  ότι στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησης ταυτόχρονα με την επέκταση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μας.
Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για το πολύχρονο και σημαντικό έργο της ΕΠΑΣ  Ιωαννίνων , του ΙΕΚ και του ΚΕΚ , όπου ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να συνδέει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την τεχνογνωσία που παρέχει με την απορρόφηση των αποφοίτων του στον ιδιωτικό τομέα .Σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ, συνεχίζει να παραμένει η μη μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε μόνιμες , παρ ότι εργάζονται σχεδόν δύο δεκαετίες, έχοντας εκπαιδεύσει χιλιάδες μαθητών αυτά τα χρόνια. Όσο αφορά στο ΚΕΚ Ιωαννίνων που αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα κατάρτισης σε όλη την περιοχή Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας τέθηκε το ζήτημα της καλύτερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας με τους Δήμους της περιοχής, όπου με εξαίρεση ελάχιστων, δεν έχει βρεθεί έως τώρα κοινός βηματισμός.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του ο κ.Μαντάς  δήλωσε  ότι : «Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης αποδεδειγμένα βρίσκεται η ανάκτηση της αξιοπρεπούς  εργασίας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και την δίκαιη ανάπτυξη. Ήδη μετά την  επάνοδο  των συλλογικών συμβάσεων  και με βάση την  αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, επεκτάθηκαν επτά κλαδικές συμβάσεις εργασίας και  δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε με στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων, αλλά και με την υλοποίηση βήμα-βήμα του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που διαθέτει πλέον η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]