Εκδήλωση τιμής στον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας

Με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής, πραγματοποιήθηκε χθες  η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Μουσείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2017 η ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Φωτεινή Τσάνου - Ζαφείρη απήγγειλε το ποίημα «Σπουδή για δύο» το οποίο έγραψε η ίδια, εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό που της διηγήθηκε η γιαγιά της που επιτάχθηκε με το μουλάρι της να μεταφέρει τραυματισμένο αντάρτη του ΔΣΕ στο νοσοκομείο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι, με πολιτικά τραγούδια και τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα, από το συγκρότημα «Πεντάγραμμο» από την Καστοριά. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Νέες προσθήκες στο Μουσείο
Στο χώρο άρχισε να καταφθάνει από νωρίς πλήθος κόσμου προκειμένου να περιηγηθεί στο Μουσείο που πλέον φιλοξενεί και μια νέα αίθουσα όπου έχουν αναρτηθεί ειδικά ταμπλό με υλικά που αφορούν το σύνολο της δράσης του ΔΣΕ, αναλυτικοί χάρτες για τις μάχες και μεγάλες αεροφωτογραφίες με εντοπισμένα τα σημεία ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο των εργασιών που έγιναν το τελευταίο διάστημα, στον περίβολο του μνημείου τοποθετήθηκαν οι μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα.

Παράλληλα έγιναν εργασίες ώστε να μπορεί ο χώρος να φιλοξενεί και κατασκηνωτές.

Η ομιλία του Ζήση Λυμπερίδη


Στην ομιλία του ο Ζήσης Λυμπερίδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του μουσείου και του μνημείου του ΔΣΕ, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες, την προσφορά, τις θυσίες των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα, των κατοίκων αυτών των ηρωικών χωριών, την ιδιαίτερη συμβολή και προσφορά τους στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ. (Δείτε πάνω βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία του). 

Για να τιμήσουμε ιδιαίτερα ιδιαίτερα τους τιμημένους νεκρούς από αυτά τα χωριά, όλους όσους έπεσαν στις μάχες ως μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Για να τιμήσουμε τα παλικάρια και τις λεβέντισσες που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Όλες τις ηρωικές μορφές, άνδρες και γυναίκες, καθώς και άξια ηγετικά στελέχη του ΔΣΕ.

Ξεχωρίζουμε ανάμεσά τους την ηρωική μορφή του Γιώργη Γιαννούλη από το Επταχώρι, που είχε άδικο τέλος. Ο Γιώργος Γιαννούλης έχει αποκατασταθεί στην πράξη και στην κομματική συνείδηση εδώ και πολλά χρόνια. Το Κόμμα μας με την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2018, αποκατέστησε και επίσημα τον Γ. Γιαννούλη ως άξιο μέλος του ΚΚΕ.

(...) Έχουμε την πεποίθηση ότι πραγματική και ουσιαστική τιμή στην ιστορία του ΔΣΕ και γενικότερα στην ηρωική εκατοντάχρονη πορεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούν τόσο η διδαχή από αυτήν, όσο και η εξαγωγή συμπερασμάτων που ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ακριβώς γι' αυτό η κριτική μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα της λαθολογίας, αλλά και του οπορτουνιστικού εξωραϊσμού, που αρνείται να βγάλει συμπεράσματα από το ιστορικό παρελθόν.

Η μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος έχει αποτελέσει για το κόμμα μας πολύτιμο εφόδιο, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του. Γνώμονα αποτελεί η επιστημονική ανάλυση της καπιταλιστικής πραγματικότητας, που είναι η εγγύηση για να μην οδηγεί η χρονική απόσταση από τα ιστορικά γεγονότα στην εκ του ασφαλούς κριτική, σε απόσταση από το σύνολο των παραγόντων που τα διαμόρφωσαν».

Αναφερόμενος στους ακατάλυτους δεσμούς που έχει το ΚΚΕ με το λαό σημείωσε: «Εδώ και σε αυτόν τον τόπο, κομμουνιστές, απλοί εργάτες, αγρότες, άνθρωποι του λαού, έφτασαν στην υπέρτατη θυσία. Κράτησαν ψηλά τη σημαία της τιμής για τους εργαζόμενους, την Ελλάδα και το ΚΚΕ.

Τελικά αυτό που δίνει δύναμη σε ένα λαό, αυτό από το οποίο αντλεί τη δύναμή του το ΚΚΕ είναι η πάλη για το δίκιο. Είναι η ιδεολογία του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού που οπλίζουν, θωρακίζουν, ατσαλώνουν τους κομμουνιστές. Μόνο το ΚΚΕ παλεύει να καταργηθεί η εκμετάλλευση. Γι αυτό το ΚΚΕ είναι ανίκητη δύναμη. Παρά τις δυσκολίες, τις διώξεις, τα εμπόδια που συναντά στην ιστορία του έχει ρίζες, ακατάλυτους δεσμούς με τους εργαζόμενους».

Μιλώντας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή εξαιτίας της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων τόνισε ότι «72 χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΣΕ, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και σε κινητοποίηση. Ιδιαίτερα σήμερα που ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι φανερός. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αυτό φανερώνουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επικίνδυνη και τυχοδιωκτική είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην 100χρονη ηρωική ζωή και δράση του ΚΚΕ πολύτιμο κομμάτι της οποία αποτελεί η εποποιία της εθνικής αντίστασης και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και σημείωσε: «Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να αναδειχθούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως φορέα της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Συνεχίζουμε λοιπόν, κόντρα στο πείσμα των καιρών. Τώρα με μεγαλύτερη επιμονή και δράση, διδασκόμενοι από το παράδειγμα των θρυλικών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ για να δικαιωθούν τα όνειρά μας μια ώρα αρχύτερα».
ρεπορτάζ 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]