Π. Σκουρλέτης – Best of 2016-2018: Οι πρωτότυπες στιγμές μιας υπουργικής θητείας που η Τ.Α. θα θυμάται

Με όλες τις πληροφορίες των μεγαλύτερων ΜΜΕ της Χώρας να συγκλίνουν στο ότι ο Πάνος Σκουρλέτης απομακρύνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, τις περισσότερες δε από αυτές να αναφέρουν ότι μένει εκτός Κυβέρνησης, αξίζει να θυμηθούμε τις καινοτομίες που εισήγαγε ο πρώτος τη τάξει Υπουργός.

Προσλήψεις έχουν εγκριθεί από Υπουργούς Εσωτερικών, επιχορηγήσεις το ίδιο, χρηματοδοτήσεις έργων ομοίως, αλλαγές εκλογικών συστημάτων επίσης, όσο για αυτοδιοικητικές τροπολογίες άλλο τίποτα.  Αυτές άλλωστε είναι οι θεσμικές αρμοδιότητες του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Ο νυν ΥΠΕΣ όμως, παρότι ανέλαβε Υπουργείο με μακρά ιστορία,κατάφερε να καταγράψει τις δικές του πρωτιές.

Τις πέντε από αυτές συγκεντρώσαμε σήμερα, για έναν Υπουργό που υπενθυμίζεται πως ανέλαβε καθήκοντα στις 5/11/2016,αλλά ακόμα δεν πέρασε το κατώφλι του κτιρίου της ΚΕΔΕ, όπως διαχρονικά πράττουν οι ΥΠΕΣ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους.



Ι]  Ο 1ος ΥΠΕΣ που χειρίστηκετην ημερομηνία αυτοδιοικητικών εκλογών σαν…κινητή εορτή

“Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο, αλλά έγινε πράξη”, είναι η φράση του όταν επιχειρηματολογείτην 11η Ιουλίου 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής ενάντια στον εαυτό του.  Ενάντια σε όσα ο ίδιος έλεγε μέχρι και το απόγευμα της 10ης Ιουλίου για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Γυρίζει την Ελλάδα, δίνει δεκάδες συνεντεύξεις, τεκμηριώνοντας παντού, με κάθε μέσο, πόσο σημαντική είναι η αποσύνδεση ευρωεκλογών-αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μήνες ολόκληρους, ενώ η Τ.Α. έχει εκατοντάδες βαλτωμένα προβλήματα, ο Υπουργός επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, ξανά και ξανά, για το πόσο μεγάλη σημασία έχει η αυτοδιοικητική θητεία να ξεκινά Πρωτοχρονιά και όχι Σεπτέμβρη.

Μέχρι που ξαφνικά αποδέχεται και ψηφίζει βουλευτική τροπολογία που νομοθετεί αντίθετη ημερομηνία εκλογών. Τροπολογία που ήταν τόσο σοβαρά επεξεργασμένη, ώστε το προηγούμενο βράδυ είχε κατατεθεί με άλλη, τρίτη,  ημερομηνία εκλογών.

Η ομιλία  του στη Βουλή θα παραμείνει έμπρακτη απόδειξη της ειλικρίνειας με την οποία χειρίστηκε την Τ.Α., υπόδειγμα πολιτικής αυτό-αναίρεσης.



ΙΙ]  Ο 1οςΥΠΕΣ που απαγόρευσε την είσοδο Δημάρχων στο Υπουργείο Εσωτερικών

Ήταν 16 Μαΐου 2018 όταν οι αστυνομικές δυνάμεις, κατ’ εντολή Σκουρλέτη, απαγόρευσαν την είσοδο στο Υπουργείο αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ.

Ως παράπτωμα κατεγράφη ότι καθυστέρησαν να προσέλθουν στη συνάντηση μαζί του.Γιατί καθυστέρησαν;  Γιατί στη Βουλή διεξαγόταν Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για τον Κλεισθένη1, όπου είχαν κληθεί η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ. 

Ο Π. Σκουρλέτης τιμώρησε την ΚΕΔΕ γιατί δεν είχευπερφυσικέςδυνάμεις να παρευρεθεί σε δύο μέρη ταυτόχρονα, οι Δήμαρχοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο πεζοδρόμιο, με το γεγονός να καταγράφεται ως ντροπιαστική στιγμή για ένα Υπουργείο που διαχρονικά υπήρξε το σπίτι της Αυτοδιοίκησης.



ΙΙΙ]  Ο ΥΠΕΣ που μετέτρεψε την αίθουσα συσκέψεών του σε δημόσια αρένα

Την 3η Απριλίου 2017 πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με αντικείμενο τη Μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Τ.Α.Μετά το πέρας των εργασιών, οι Αιρετοί επισκέπτονται τον Υπουργόσε προγραμματισμένη συνάντηση.

Ο Π.Σκουρλέτης εισέρχεται στην αίθουσα συσκέψεών του και λίγο μετά αποχωρεί“παρατώντας σύξυλους” τους Δημάρχους από όλη την Ελλάδα, εν μέσω “γιουχαϊσμάτων”.

“Την άλλη φορά που θα σεβαστείτε τους κανόνες θα τα πούμε” ακούγεται να νουθετεί τους Αιρετούς.Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης μάλιστα καταγγέλλει ότι δέχτηκε σπρωξιές από τον ίδιο τον Υπουργό και το Διευθυντή του Γραφείου του.

Η αιτία της άτακτης φυγής του θα παραμείνει ασαφής, με τον αριθμό των παρευρισκομένωνή/και τη χρήση κινητών τηλεφώνων να αναφέρονται ως πιθανά αίτια της υπουργικής δυσανεξίας.



IV]  Ο ΥΠΕΣ που αποδοκιμάστηκε και λεκτικά διαπληκτίστηκε σε Συνέδρια Αιρετών

Διαχρονικά υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΣ και Αιρετών, στις θεσμικές διαδικασίες της ΚΕΔΕ, όμως, κατά κανόνα τηρείτο αλληλο-ανοχή.

Οι στιγμές που καταγράφονται σε όσα Συνέδρια παρευρέθη ο Π.Σκουρλέτης, φέρουν σημαντικό βαθμό πρωτοτυπίας, με τις εκρήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Λίγο το μονίμως προτεταμένο δάχτυλο νουθεσίας, λίγο η παράθεση τετελεσμένων εκτός διαλόγου, λίγο η -αντιπολιτευτικού περιεχομένου- κριτική εναντίον τους, τα περιστατικά αποδοκιμασίας ή/και λογομαχιών είναι πολλά.

Άλλοτε με τους Αιρετούς να αποδοκιμάζουν, κοινώς “γιουχάρουν”, σημεία ομιλιών του ή/και να τον διακόπτουν.  Άλλοτε με Αιρετούς να εκρήγνυνται και να αποχωρούν. Άλλοτε με τον ίδιο να λογομαχεί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ από την 1η σειρά καθισμάτων.

Η κατάσταση παρεκτρέπεται ακόμα και εντός Κοινοβουλίου, όταν στην ακρόαση φορέων επί του Κλεισθένη1, αντί να μιλήσει για το νομοσχέδιό του, επιλέγει να επιτεθεί στην ΚΕΔΕ, σε έναν εξωθεσμικό έλεγχο σκοπιμότητας  .



V]  Ο 1ος ΥΠΕΣ “ηθοποιός”

Ο Π. Σκουρλέτης φρόντισε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο ταινίες μικρού μήκους, έργο που αναμφισβήτητα δεν άφησε στην Κλαυθμώνος κανείς προκάτοχός του.Αναφερόμαστε στα δύο επίσημα videosπου γυρίστηκαν επί ζητημάτων αρμοδιότητάς του, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, και δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Σελίδα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Το 1ο την 26η Μαρτίου για τους δύοΦιλόδημους, το 2ο  την 19η Ιουλίου για τον Κλεισθένη1.

Ο ρόλος του εντός του Υπουργικού Γραφείου, να ζωγραφίζει κύκλους περιχαρής στο χάρτη της Αττικής υπό τους ήχους εύηχης μουσικής υπόκρουσης,θέτει τον πήχη για τον επόμενο ΥΠΕΣ σε υψηλό επίπεδο πρωτοτυπίας, που αμφιβάλλουμε εάν θα μπορέσει να καταρριφθεί.
airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]