Κλείσε το τηλέφωνο και κοίτα το δρόμο!

Ο οδήγηση και η χρήση του κινητού μπορεί να αποβούν μοιραία, εφόσον δεν έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Διαβάστε παρακάτω τι θα πρέπει να προσέξετε, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι παράνομο ή νόμιμο να μιλάτε στο τηλέφωνο.
Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει μέρος της ζωή μας, αφού μας διευκολύνει ώστε να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρισκόμαστε. Και η πραγματικότητα είναι πως οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνει αναγκαία τη χρήση των κινητών, αφού πέρα από κλήσεις, πλέον τα κινητά τηλέφωνα είναι συγχρόνως ατζέντες και ευρετήριο για ό,τι και αν αναζητούμε.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης όμως, η χρήση του μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού αποσπάει την προσοχή του οδηγού, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων απασχολεί τουλάχιστον το ένα του χέρι και παράλληλα δεν είναι συγκεντρωμένος 100% στην οδήγηση.

Επιπλέον ακόμα και να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα –που θα διαβάσετε παρακάτω- οι κλήσεις που θα πραγματοποιήσετε θα πρέπει να είναι σύντομες, καθώς έχει παρατηρηθεί πως η προσοχή αποσπάται με αποτέλεσμα να μην διατηρείται σταθερή η απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, οι αντιδράσεις του οδηγού να γίνονται πιο σπασμωδικές, ενώ και η θέση του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας γίνεται ασταθής.

Ας δούμε αρχικά υπό ποιές προϋποθέσεις επιτρέπεται η οδήγηση και υπό ποιες όχι.

Κινητό τηλέφωνο
Η χρήση μόνο της συσκευής απαγορεύεται από το Νόμο, διότι αναγκάζει τον οδηγό να σηκώσει το ένα από τα δύο χέρια του από το τιμόνι και να κρατήσει τη συσκευή. Παράλληλα την ώρα που καλεί, το βλέμμα του χρήστη βρίσκεται στιγμιαία στην οθόνη της συσκευής και όχι στο δρόμο, κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ενσύρματο Hands free
Σχεδόν όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας του εμπορίου συνοδεύονται στη συσκευασία τους από ενσύρματο hands free. Πρόκειται για μία περίπτωση που ο Νόμος απαγορεύει, διότι τα καλώδια που θα «κρέμονται» από τα αυτιά του οδηγού έως τη συσκευή, είναι σίγουρο ότι θα εμποδίζουν την ελευθερία κινήσεων των χεριών του.

Ανοιχτή ακρόαση
Η πρώτη λύση επικοινωνίας με κινητό τηλέφωνο, την οποία επιτρέπει ο Νόμος, είναι η ομιλία με ανοιχτή ακρόαση. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική βάση αυτοκινήτου για το κινητό σας και έτσι όταν σας καλούν να μιλάτε με ανοιχτή ακρόαση, χωρίς να απασχολείται κάποιο μέλος του σώματός σας.

Ασύρματο Hands free (Bluetooth)
Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

Α. Ασύρματο ακουστικό τεχνολογίας Bluetooth
Το ακουστικό αυτό συνδέεται ασύρματα με τη συσκευή και τοποθετείται απευθείας στο αυτί του οδηγού, χωρίς να εμποδίζει κανένα μέρος του σώματός του.

Β. Ηχοσύστημα αυτοκινήτου με τεχνολογία Bluetooth
Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον έχουν εξοπλίσει τα νέα μοντέλα τους με ηχοσυστήματα, που υποστηρίζουν τεχνολογία Bluetooth. Στην περίπτωση αυτή, το κινητό τηλέφωνο συνδέεται ασύρματα με την πηγή στην κεντρική κονσόλα, με τον ήχο του συνομιλητή να προέρχεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου, δηλαδή χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ανοιχτής ακρόασης. Επίσης, τέτοιες πηγές με τεχνολογία Bluetooth μπορείτε να βρείτε και στα ανάλογα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση ανάγκης
Εφόσον χρειαστεί να μιλήστε στο τηλέφωνό σας και δεν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε με ανοιχτή ακρόαση ή στην περίπτωση που θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα ή να ψάξετε κάτι, τότε κάντε στην άκρη το αυτοκίνητό σας σε σημείο που επιτρέπεται η στάση και χρησιμοποιήστε το κινητό σας.
AUTOTRITI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]