Επίτροπος Vella στη EurActiv: 55% των πλαστικών συσκευασιών θα ανακυκλώνεται ως το 2030

Euractiv:«Το 60% των πλαστικών στην Ευρώπη προέρχεται από πλαστικές συσκευασίες. Η Επιτροπή έχει ως στόχο έως το 2030, την επίτευξη της ανακύκλωσης του 55% των πλαστικών συσκευασίων ευρωπαϊκά και την ανακύκλωση του 65% των αστικών αποβλήτων», τόνισε ο Karmenu Vella, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της EURACTIV στις 27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην επένδυση επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ στην ήδη υπάρχουσα πολιτική για την καινοτομία στην αξιοποίηση και παραγωγή πλαστικών υλικών. Κεντρικός στόχος έως το 2030 είναι όλες οι πλαστικές συσκευασίες να γίνουν ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες.

Στη λίστα της Επιτροπής είναι και η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης με σχετική νομοθεσία τον Μάϊο. «Το 50% των πλαστικών που βρίσκονται στη θάλασσα αποτελούν προϊόντα μιας χρήσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα το οποίο απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας», σημείωσε ο Επίτροπος. Μάλιστα, η Επιτροπή ξεκινά απο τα ίδια τα κτήρια της, απαγορεύοντας στο εξής κάθε πλαστικό υλικό μιας χρήσης στους χώρους της.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας και ισχυρών αλυσίδων αξιών. Για αυτό το λόγο, η Επιτροπή ζήτησε από τους stakeholders να προχωρήσουν σε εθελοντικές δεσμεύσεις έως το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να ενισχυθεί η γενικότερη στρατηγική ανακύκλωσης πλαστικών. «Δε θα πρέπει ωστόσο, να αποκλείσουμε από τις συζητήσεις τις διάφορες μικρές start-ups που επενδύουν ήδη στις υγιείς πρωτοβουλίες», τόνισε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala.

«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με περισσότερες λειτουργικές ικανότητες και με υποστηρικτικό νομοθετικό πλαίσιο» πρόσθεσε ο Cesare Spreafico, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαχείρισης αποβλήτων και Περιβαλλοντικών υπηρεσιών FEAD.

Η βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται στη βελτίωση της οικονομίας και της πολιτικής γύρω από τα πλαστικά, στο περιορισμό των πλαστικών απορριμάτων και της μόλυνσης, στη καλύτερη διαλογή αποβλήτων, στη προσέλκυση επενδύσεων και στην επίτευξη συντονισμένης παγκόσμιας δράσης. «Ένα παγκόσμιο πρόβλημα απαιτεί παγκόσμια λύση. Θέλουμε να επεκταθούμε από την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών έως τα αυτοκίνητα», σημείωσε ο Επίτροπος.

Ο Hans van Bochove, Αντιπρόεδρος της Coca Cola European Partners, πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση συνολικών υποστηρικτικών υποδομών στον τομέα της ανακύκλωσης. «Κανείς δε μπορεί να το κάνει μόνος του και δεν υπάρχει μία μονάχα λύση στο πρόβλημα».

Στο ίδιο κύμα, η Leonor Garcia, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Plastics Europe, τόνισε ότι «στον τομέα της ανακύκλωσης και της επαναξιοποίησης πλαστικών υλικών όλα είναι θέμα ποσότητας και ποιότητας».

Τέλος, ο Hugo-Maria Schally, Επικεφαλής Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι η ανακύκλωση πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ενισχυμένης κυκλικής οικονομίας που θα περιλαμβάνει και νέες θέσεις εργασίας για όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αλυσίδα αξιών και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες και στους καταναλωτές μέσω των επιχειρήσεων λιανικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]