"Υπό εξέταση" το αίτημα της Κρυοπηγής για ένταξη στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών

Στο τέλος Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή για τον χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών, η οποία συστάθηκε έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευάνθη Χατζηβασιλείου, το δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών Γιώργο Δέδε, εξέτασε συνολικά 12 αιτήματα δήμων που αφορούν 26 χωριά και τοπικές κοινότητες της χώρας. Από αυτά, κατέληξε σε οκτώ χωριά, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια: Κοντομαρί Χανίων, Καλλικράτη Σφακίων, Μελάνθιο και Νίκη Δήμου Ορεστίδος, Ερμακιά Δήμου Εορδαίας και τρία χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου (Βοβούσα, Ηλιοχώρι και Λεπτοκαρυά). Από την Επιτροπή εξετάζονται, πάντως, ακόμη δύο αιτήματα, αυτά της Κρυοπηγής Πρεβέζης και της Μεγαλόπολης.
Η πρόταση της Επιτροπής θα εξεταστεί από το υπουργείο Εσωτερικών και με προεδρικό διάταγμα θα ενταχθούν στη λίστα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Μάλιστα, με τη νέα προσθήκη οι μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά θα φτάσουν τα 118 σε 53 καλλικρατικούς δήμους.
Η πρώτη πόλη που χαρακτηρίστηκε με νόμο μαρτυρική ήταν τα Καλάβρυτα το 1993. Εκεί, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι κατοχικές δυνάμεις εκτέλεσαν 600 άνδρες άνω των 13 ετών και πυρπόλησαν τα σπίτια από τα οποία σώθηκαν δύο.
Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Περιόδου 1940-1945 ιδρύθηκε το 2000 με στόχο τη διατήρηση της μνήμης και την ανάδειξη των ολοκαυτωμάτων αλλά και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]