Μεγαλώνει το μέτωπο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ηπειρο – Εκδήλωση στην Αθήνα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Μεγαλώνει το μέτωπο – Εκδήλωση στην Αθήνα

Ισχυροποιείται το μέτωπο των πολιτών που αντιτίθεται στην εξόρυξη πετρελαίων σε όλη την Ήπειρο και αυξάνεται η συνοχή μεταξύ των ομάδων που συγκροτούνται στους τέσσερις νομούς.

Οι δύο τελευταίες εκδηλώσεις «ενημέρωσης» -στην ουσία πρόκειται για μονολόγους των ίδιων υπαλλήλων και επιστημόνων-  κατέδειξαν αφενός την έλλειψη επιχειρημάτων της κυβέρνησης και της εταιρίας (Repsol) και αφετέρου έθεσαν σε μεγαλύτερη εγρήγορση τις τοπικές κοινωνίες. Σύμμαχοι της εταιρίας και των εξορύξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές και γεωργικές δραστηριότητες αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εμφανίζονται οι δημοτικές αρχές σε Σούλι (Παραμυθιά) και Ηγουμενίτσα, ακολουθώντας το «δρόμο» που χάραξαν οι δήμοι Πωγωνίου και Ζίτσας.

 Στην εκδήλωση της Παραμυθιάς το κυβερνητικό επιτελείο και η δημοτική αρχή «πάγωσαν» όταν προβλήθηκε από την «Πρωτοβουλία» το βίντεο από την περιφέρεια Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, όπου αποτυπώνεται το σύνολο των επιπτώσεων (ασθένειες, ερημοποίηση, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος).  Αλλά και στην Ηγουμενίτσα ο «περιφερόμενος θίασος» προτίμησε να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και επέκριναν με σφοδρότητα τη δημοτική αρχή.  Εναντίον των εξορύξεων τάχθηκαν μάλιστα η παράταξη του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο και οι «Ενεργοί Πολίτες» με τη Δήμητρα Γούλα.

Στο μεταξύ, στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Παλιουρή το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και η συμμετοχή ξεπέρασε τους 60 πολίτες από διάφορες συλλογικότητες. Για πρώτη φορά συμμετείχαν πολίτες από τα Γιάννενα, οι οποίοι όχι μόνο στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις, αλλά συγκροτούν πλέον και δική τους ομάδα στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης στην πόλη για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Δυναμικό «παρών» και από την Άρτα, όπου 10 πολίτες παρέστησαν στη συνέλευση και συγκροτούν επίσης τη δική τους «Πρωτοβουλία», με κοινό στόχο να σταματήσουν οι εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο.

Στο μεταξύ, το θέμα των εξορύξεων των πετρελαίων στην Ήπειρο μεταφέρεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και έξω από τη Βουλή, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ήπειρος: έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων». Εκτός από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας, Μιχάλη Βερροιόπουλο, και τον εκπρόσωπο της εταιρίας υδρογονανθράκων, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Νίκος Γιαννούλης, φυσικός –περιβαλλοντολόγος, και ο Νικόλαος Μαρτσέκης, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]