ΚΕΔΕ – ν/σ προνοιακών: έντονη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις

Το ν/σ για τα προνοιακά επιδόματα πρωταγωνίστησε στο χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ*, επιβεβαιώνοντας την ενημέρωση που αποκλειστικά σας είχε παράσχει μόνο ο airetos.gr http://www.airetos.gr/kede-ti-tha-syzitisoyn-simera-oi-dimarxoi.aspx

Οι Δήμαρχοι συζήτησαν αναλυτικά την αφαίρεση της αυτοδιοικητικής αρμοδιότητας, πριν μπουν στα τρέχοντα θέματα. Εκδηλώθηκε μάλιστα έντονη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Από τη μια πλευρά, το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” κατήγγειλε τη ρύθμιση ως συγκεντρωτική, υποστηρίζοντας την ανάγκη οι αρμοδιότητες κοινωνικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο να παραμείνουν ως έχουν, αλλά να ενισχυθούν, με μεταβίβαση στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο κάθε αρμοδιότητας κοινωνικής και προνοιακήςπολιτικής, όπως άλλωστε διεκδικούνοι προηγούμενες Αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΕ. Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Κοιμήσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε και ότι « Στην περίοδο της κρίσης οι Δήμοι κατάφεραν με επάρκεια τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, με επιτυχή άσκηση της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής. Τώρα έρχεται η Κυβέρνηση και παίρνει όλο πακέτο … Γιατί η ΚΕΔΕ δεν αξιολογεί αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διανομής συσσιτίων στους φτωχοποιημένους Έλληνες; … Αυτό είναι μείζον θέμα όσον αφορά τη λειτουργία μας και δεν το έχουμε καν στην ημερήσια διάταξη, ενώ άμεσα ψηφίζεται, μου κάνει εντύπωση».«Πρόκειται για ανθρώπους και, όσο κόστος διαχειριστικής δαπάνης και να έχει, θα πρέπει “να πέσουμε μέσα”», τόνισε στους Συναδέλφους του.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εξέφρασε την πικρία του, εκπέμποντας ταυτόχρονα “SOS”, όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί οι δύσκολοι καιροί τους οποίους περνά η Τ.Α. οδηγούν σε θέσεις απεμπόλησης αρμοδιοτήτων του σκληρού πυρήνα της, για τις οποίες επί δεκαετίες αγωνίστηκαν. Υπενθύμισε δε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται δεδομένο εδώ και 50 χρόνια ότι η πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα και η παροχή προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων είναιαποκλειστική αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. «Αυτό είναι υποχώρηση με χίλια στη “μαυρογυαλούρικη” Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να μας εκπροσωπεί και να μας εκφράζει αυτό», κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.

Η παράταξη της πλειοψηφίας“Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση” έδειξε να μην γνωρίζει το ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς αρχικά μιλούσε για άλλο ν/σ, ήδη ψηφισμένο πριν 1 μήνα (νυν αρ.215 ν.4512/2018),που αφορούσε πιλοτικό σύστημα προνοιακών μόνον για την Αττική.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Πατούλης, όταν στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για νέο ν/σ που αφαιρεί πλήρως την αρμοδιότητα καταβολής των προνοιακών σε όλη την Ελλάδα, συμφώνησε με το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” ως προς την ανάγκη έκδοσης Ανακοίνωσης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «σαφέστατα θα πρέπει να βγει μια Ανακοίνωση, δεν πιστεύουμε στο συγκεντρωτισμό», συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς ακόμα και αυτό θα ψηφιστεί».
Στη δευτερολογία του, συμπλήρωσε ότι «η οιαδήποτε δική μας Ανακοίνωση, γιατί βλέπετε ότι και σαν Αυτοδιοίκηση δεν έχουμε ομοθυμία απόψεων, θα πρέπει κατά την άποψή μου, πρώτο και κύριο να καταγγελθεί το κομμάτι του ότι δεν υπήρξε διάλογος και το δεύτερο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε αυτό να σημαίνει “κάνουμε τη δουλειά εμείς παίρνοντάς μας τους πόρους”». Αν και είναι λίγο πριν την ψήφισή του, «δεν ξέρω κατά πόσον γίνεται μόνο και μόνο για τα μάτια της προσπάθειας», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Μπίρμπας (“Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία”) διαφώνησε με ιδιαίτερη ένταση. Ζήτησε για το θέμα η ΚΕΔΕ να χαμηλώσει τους τόνους, αναφέροντας ότι «τα προνοιακά δεν ενδιαφέρονται να τα πάρουν οι Δήμοι. Υπάρχει μια αντίληψη, που εγώ διαφωνώ, όλα μπορεί να τα κάνει η Αυτοδιοίκηση, υπό προϋποθέσεις, στο Σοσιαλισμό πρέπει να τα κάνει όλα, στο συγκεκριμένο σύστημα όπως λειτουργεί δεν έχουμε τη δυνατότητα υλοποίησής τους». Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος σημείωσε:«Πήραν οι Δήμοι τη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων; Ουδείς. Τους καλώ συνεχώς και συζητάω μαζί τους. Γιατί μου στοιχίζει 300.000,00 αυτή η διοικητική υποστήριξη. Και τι κάνω δηλαδή; Δεν ξέρω ποιος παίρνει τι παίρνει και ούτε έχω ενδιαφερθεί.»Καταλήγοντας, ο κ. Μπίρμπας δήλωσε: «Υπάρχουν και μοιράζονται αυτή τη στιγμή με αντικειμενικά κριτήρια, δεν με ενδιαφέρει να μοιράζω εγώ τα επιδόματα, μεταβιβαστικά είναι.», συμπληρώνοντας «Να μοιραστούν από την Κεντρική Κυβέρνηση, να βάλουν ενιαίο κωδικό να τελειώνουμε, εγώ θα καθορίζω ποιοι θα παίρνουν προνοιακά επιδόματα;».

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κ. Ιωακειμίδης (“Νέα Αυτοδιοίκηση”) δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «… εγώ και τότε ήμουν κατά του να πάρουν οι Δήμοι τα προνοιακά επιδόματα και δεν καταλαβαίνω το δικό μας όφελος. Πολύ περισσότερο που όλα αυτά τα χρόνια λαμβάνω τα παράπονα των δημοτών μου κάθε φορά που τους μειώνουν ή τους εξαφανίζουν τη σύνταξη, λες και το έχω κάνει εγώ. …». Ο Δήμαρχος έκλεισε την τοποθέτησή του δηλώνοντας:«Διαφωνώ όμως στο ότι, όπως μπήκαν, έτσι βγήκαν, χωρίς να ενημερωθούμε. Είναι κάθετη η διαφωνία και σταθερή, οφείλει η Πολιτεία να μιλάει μαζί μας. Και διαφωνώ στο να είναι εγγεγραμμένα στα χρήματα που είναι για εμάς, και ξαφνικά να βγαίνουν».

(*Διευκρινίζεται ότι οairetos.gr αποτυπώνει μόνον αποσπάσματα και όχι τις πλήρεις τοποθετήσεις των Παρατάξεων της Κ.Ε.Δ.Ε.)
 airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]