Κερέ: Η επόμενη Ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ

Euractiv:Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για μια νέα οικονομική ύφεση και η επόμενη κρίση θα δοκίμαζε τα όρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «στέλνοντας» δυνητικά τα επιτόκια σε ακόμα πιο αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Έχοντας «καταπολεμήσει» την κρίση χρέους της Ευρώπης με αγορές τίτλων ύψους 2 τρισ. ευρώ, ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν αξιοποιήσει σωστά τον χρόνο που τους δόθηκε, καθώς δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών του μπλοκ και έχουν αφήσει την περιοχή ευάλωτη σε μελλοντικά σοκ.

Υποστηρίζοντας πως πολλές από τις θεσμικές αστοχίες που προκάλεσαν την προηγούμενη κρίση δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, ο κ. Κερέ προειδοποίησε πως ακόμα και μια μικρή ύφεση θα δημιουργούσε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά κόστη.

«Η επόμενη κρίση μπορεί κάλλιστα να αναγκάσει την ΕΚΤ να δοκιμάσει τα όρια της εντολής της», δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέδριο στη Σλοβενία, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αναλόγως της φύσης της επόμενης κρίσης, οι ενέργειες πολιτικής μπορεί να απαιτήσουν την μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε βαθύτερα αρνητικό έδαφος», ανέφερε. «Ή μπορεί να απαιτήσουν αγορές τίτλων που είναι υψηλότερου κινδύνου απ’ ότι το δημόσιο ή εταιρικό χρέος. Ή μπορεί να μας φέρουν επικίνδυνα κοντά στη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων».

Αν και η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ωστόσο τα επιτόκια καταθέσεών της παραμένουν στο ιστορικό χαμηλό του -0,4% και κρατά κρατικό και εταιρικό χρέος που ξεπερνά τα 2 τρις. ευρώ, με στόχο να διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλά τα κόστη δανεισμού.

Ο κ. Κερέ υποστήριξε πως οι ευέλικτες αγορές, περιλαμβανομένης μιας ενοποιημένης χρηματαγοράς, θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας διότι απορροφούν αποτελεσματικά τα σοκ. Όμως, ένα πολύ μικρό μέρος των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνε αποδεκτό.

Μια οριστικοποιημένη τραπεζική ένωση και ένωση κεφαλαιαγορών θα διαφοροποιούσε και θα μείωνε τον κίνδυνο, καθώς θα περιόριζε το οικονομικό βάρος για τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τον κ. Κερέ.
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]