Η ομάδα "Γιάννενα -πόλη ελεύθερη απο καπνό σε εσωτερικούς χώρους" παρουσίασε τις θέσεις της στο Δημ.Συμβούλιο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ««ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Απόψε, στις 20.30, εκπρόσωποι της άτυπης ομάδας πολιτών «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ» θα παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών ώστε να επιδώσουν επιστολή σχετική με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου  στις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης.
Η άτυπη ομάδα πολιτών «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ» δημιουργήθηκε μέσω των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων και έχει ως μέλη της πάνω από 850 μέλη, δημότες του Δήμου Ιωαννιτών.
Με την επιστολή αυτή, τα μέλη της παράταξης ζητούν την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους κλειστούς χώρους , στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) και σε όσους άλλους χώρους προβλέπει ο σχετικός νόμος και η εφαρμοστικές διατάξεις του.
Στην διάρκεια των 2 λεπτών που τους παραχωρήθηκαν, οι εκπρόσωποι της ομάδας θα αναφερθούν ακόμη και στις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν για «παράταση του καπνίσματος για μερικές μέρες, μια βδομάδα, ένα μήνα, μέχρι το Πάσχα κλπ», οι οποίες είναι ανυπόστατες και αποτελούν απαράδεκτες δικαιολογίες για την συνέχιση μια απαράδεκτης κατάστασης.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της ομάδας, ως ένδειξη καλής θελήσεως συνεργασίας με τη δημοτική αρχή και τους αρμόδιους φορείς, θα παραδώσουν μακέτα εντύπου το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί στους χώρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου για υπενθύμιση προς τους επισκέπτες των χώρων αυτών.

Η προτεινόμενη κάρτα που μπορεί να υπάρχει σε όλα τα τραπέζια των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους λοιπούς δημόσιους χώρους που αναφέρονται στον νόμο.
Η ηλεκτρονική μακέτα αποτελεί προσφορά της ομάδας «ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ»  προς τον Δήμο Ιωαννιτών και προς όποιον θα ήθελε να την χρησιμοποιήσει και είναι ελεύθερη δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σχετικά με την μη εφαρμογή των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα σε κλειστούς δημόσιους χώρους

Προς: τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κο Θωμά Μπέγκα
τον Αντιδήμαρχο υπεύθυνο προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας
άπαντες τους  Δημοτικούς Συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών
Περιφερειάρχη Ηπείρου κο Καχριμάνη
Γενικό Δ/ντη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κο Νικόπουλο
άπαντες τους  Περιφερειακούς Συμβούλους  του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Η Ομάδα Πολιτών «ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ», αριθμεί σήμερα πάνω από 850 μέλη και συνεστήθη το 2017 ως άτυπη ομάδα, χωρίς νομική προσωπικότητα, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με ψηφιακή παρουσία στο  https://goo.gl/skkW1F των συμμετεχόντων σε αυτή πολιτών, που είχαν και έχουν την ίδια αγωνία: να εφαρμοστεί ο Νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις δημόσιες υπηρεσίες και σε κάθε προβλεπόμενο εκ του Νόμου χώρο, στο Δήμο Ιωαννιτών.
Παρουσιάζουμε λοιπόν τις απόψεις μας και καταλήγουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα σήμερα, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, προκειμένου να εκθέσουμε την αγωνία μας, για την προστασία των μη καπνιζόντων πολιτών αλλά και κυρίως των νέων παιδιών από τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με χαρά είδαμε κάποιες πρώτες ανακοινώσεις για την εφαρμογή, επιτέλους, του νόμου. Είδαμε επίσης κλιμάκια του Δήμου και της Περιφέρειας να ενημερώνουν τα καταστήματα για την εφαρμογή του νόμου
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, και εξ όσων έχουμε δει και μάθει, τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου μας εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν το νόμο και μάλιστα κυκλοφορεί και «πληροφορία» για σιωπηρή παράταση μέχρι το Πάσχα. 
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών , μηδέ εξαιρουμένων πολλών εκ των καπνιστών που και οι ίδιοι δεν ανέχονται την ανθυγιεινή και βρωμερή ατμόσφαιρα, υποφέρουν και εκθέτουν την υγεία του κάθε φορά που βγαίνουν έξω. Θα πρέπει δε να προσθέσουμε στους γεμάτους καπνό χώρους και πολλές από τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, μηδέ, δυστυχώς, του γραφείου του ιδίου του κου Δημάρχου εξαιρουμένου.
Γνωρίζετε επίσης, και στη συνέχεια μπορείτε να δείτε και τις σχετικές παραθέσεις στοιχείων, ότι το κάπνισμα σε εσωτερικούς, δημόσιους χώρους, εκτός της νομικής του απαξίωσης, ενέχει σημαντική ηθική και πολιτισμική απαξίωση ενώ αποτελεί, στην κυριολεξία, έργω προσβολή και εξύβριση της προσωπικότητας των δημοτών μας.

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, 
όλοι οι αιρετοί και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και λοιποί λειτουργοί (εκλεγμένοι εκπρόσωποι κλπ), οφείλουν απόλυτη υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους και, μάλιστα, έχουν ορκιστεί επ’ αυτού. Δεν δικαιούνται δε να εφαρμόζουν το Νόμο κατά το δοκούν, και να αμελούν εγκληματικά την υγεία και ζωή των μη καπνιστών και των νέων παιδιών στο βωμό οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.
Ειδικότερα:
Όλοι οι εκπρόσωποι του Κράτους (αιρετοί και δημόσιοι υπάλληλοι), οφείλουν να εφαρμόζουν το Νόμο. Κάθε Νόμο. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.
Η εικόνα ενός Νομού όπου ακόμα και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Κράτους, εντοπίζονται να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, αποτελεί κάκιστο παράδειγμα για τους λοιπούς πολίτες.
Το επιχείρημα της επιβίωσης των καταστηματαρχών και της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα καταστήματά τους, είναι ιδιαίτερα σαθρό, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, το 27,1% των Ελλήνων δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, αισθητά μικρότερο ποσοστό από το 36,7% που είχε καταγράψει αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 70% των Ελλήνων είναι θυμωμένοι για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αντιλαμβάνεστε ότι η συνεχής καταστρατήγηση του δικαιώματος σε καθαρή ατμόσφαιρα όλων των πολιτών, εκδηλώνει μια σαφώς φασιστική νοοτροπία, εκπορευόμενη από μια μειοψηφία εθισμένων ατόμων ή συμφερόντων.
Προς ενημέρωση σας, ασφαλείς έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων Οργανισμών, Πανεπιστημίων κλπ, αναφέρουν:
- ότι το 1% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα. Από τους 600.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό των άλλων, οι 165.000 είναι νήπια.
ότι στο πεδίο της εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος η κατάσταση στην Ελλάδα είναι με διαφορά η χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
ότι Παθητικός καπνιστής είναι το άτομο εκείνο, μικρό ή μεγάλο στην ηλικία, που, ενώ δεν καπνίζει το ίδιο, ζει και εργάζεται σε περιβάλλον που υπάρχει καπνός τσιγάρου, πούρου ή πίπας. Τα ευρήματα ότι και οι παθητικοί καπνιστές παθαίνουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως καρδιαγγειοπάθειες και καρκίνους, είναι σχετικά πρόσφατα. Οι στατιστικές συσχετίσεις των ενεργών καπνιστών με καρδιαγγειοπάθειες, καρκίνους, πνευμονοπάθειες κλπ. είναι ευρήματα γνωστά από τη δεκαετία του '60. Πριν από 10 περίπου χρόνια, ύστερα από μελέτη των προβλημάτων υγείας των παθητικών καπνιστών συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας, φύλου και όμοιων άλλων παραγόντων, βρέθηκε ότι οι παθητικοί καπνιστές και καπνίστριες είναι πολύ πιο επιρρεπείς και έχουν μεγαλύτερη αναλογικά συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα. Δηλαδή, «καπνιστές από δεύτερο χέρι», άνδρες και γυναίκες, δεν θα πάθαιναν καρκίνο του πνεύμονα αν στο σπίτι ή στον τόπο δουλειάς δεν υπήρχαν καπνιστές, δεν υπήρχε καπνός στον αέρα, που αναγκαστικά εισπνέουν οι αθώοι μη καπνιστές.
Σε σχέση με τους μη καπνιστές οι παθητικοί έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθειες. Η σχέση θανάτων από νοσήματα καρδιάς προς θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα είναι 10 προς 1 στους παθητικούς καπνιστές και καπνίστριες. Η ύπαρξη καπνού στον αέρα του σπιτιού ή καπνού στον αέρα του τόπου δουλειάς ελαττώνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβιώσεως. Δηλαδή, αν δεν υπήρχε καπνός τσιγάρου στον αέρα του σπιτιού, του γραφείου, του εργοταξίου κλπ., οι μη καπνιστές θα ζούσαν πολύ περισσότερο.
Το παθητικό κάπνισμα ελαττώνει τη σωματική απόδοση ακόμη και σε νέα, υγιή και αθλούμενα άτομα, ιδιαίτερα στους δρομείς. Αντέχουν λιγότερο και δεν τρέχουν τόσο γρήγορα αν πριν από την εκκίνηση έχουν εκτεθεί σε καπνό τσιγάρου. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις απαιτήσεις του μυοκαρδίου σε οξυγόνο πάνω από το απαιτούμενο για να ανταποκριθεί ο αθλητής ή η αθλήτρια στο μέγιστο σωματικό έργο. Ο παρθένος από καπνό οργανισμός μπορεί να υποστεί σοβαρότερες άμεσες επιπτώσεις όταν βρεθεί σε περιβάλλον μολυσμένο με καπνούς από ότι ο εθισμένος καπνιστής. Μια τελευταία μάλιστα έρευνα δείχνει ότι όταν οι μη καπνιστές εκτίθενται σε περιβάλλον που έχει καπνό τσιγάρου αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματός τους, δημιουργώντας μικρούς θρόμβους από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια.
Το παθητικό κάπνισμα που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε σχεδόν ανύπαρκτο ως πρόβλημα είναι 50 Φορές πιο επικίνδυνο από το ενεργητικό κάπνισμα. Όπως αναφέρουν γνωστοί καθηγητές, η νιτροσαμίνη, η πιο καρκινογόνος ουσία που περιέχεται στο τσιγάρο, βρίσκεται σε 50 φορές μεγαλύτερη ποσότητα στον καπνό που εισπνέει ακούσια ο παθητικός καπνιστής σε σύγκριση με τον καπνό που εισπνέει ο ενεργητικός καπνιστής. Κατά το παθητικό



Τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη, κι ακόμα «τριτοκοσμικά» θεωρούμενα κράτη, εφαρμόζουν αυστηρά την απαγόρευση, ο Δήμος Ιωαννιτών παρουσιάζει οικτρή εικόνα, τόσο από ηθικής και πνευματικής πλευράς, όσο και από αντικειμενικής πλευράς υγείας. 

Κατόπιν, λοιπόν, των παραπάνω στοιχείων, καθώς και δεκάδων άλλων που είναι στη διάθεση σας, και
Επειδή η απαίτηση μας να αδειάσουν οι δημόσιοι χώροι από τα ντουμάνια δεν αποτελεί κάποιο αντικαπνιστικό φετίχ μας ως μη καπνιστών, αλλά έχει να κάνει με την εξίσωση, «λιγότερος καπνός = λιγότερος καρκίνος, λιγότερα καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα = λιγότερος θάνατος».
Επειδή κατά το έτος 2014 η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη με έγγραφο που απέστειλε προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, ζήτησε την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Δεν εισακούσθηκε!
Επειδή, παραβάτες του Νόμου παρατηρούνται κάθε ιδιότητας πολίτες, ακόμα και πρόσωπα που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται το Νόμο, και να ελέγχουν την εφαρμογή του καπνίσματος!
Επειδή ο Νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ αποτελεσματικά με αποσπασματικές ενέργειες, αλλά με συνεχή και καθημερινό έλεγχο.
Επειδή, ήδη εκκίνησε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν αναφοράς Έλληνα πολίτη, για την πραγματικότητα της μη εφαρμογής του Νόμου στην Ελλάδα (άλλη μια πρωτιά της χώρας μας στην αθλιότητα).
Επειδή η παράβαση του Νόμου από δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους κλπ, πέραν των επαχθέστερων συνεπειών του Νόμου, συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα (αρ.6 παρ.1 Ν.3730/2008). Ερευνητέο λοιπόν πόσοι δημόσιοι λειτουργοί, παραπέμφθηκαν ποτέ στο Πειθαρχικό για τέτοια πράξη.
Επειδή σημαντικό μέρος των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιθυμούν και οι ίδιοι την εφαρμογή του Νόμου. Πλην όμως, η επιθυμία τους αυτή αναστέλλεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ετέρων καταστη ματαρχών που ουδόλως ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία. Άρα λοιπόν εάν εφαρμοστεί καθολικά η απαγόρευση του καπνίσματος, θα ωφεληθούμε ΟΛΟΙ.
ΕΡΩΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
πόσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και ποιες (κάπνισμα, μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς κλπ)
σε πόσες περιπτώσεις εντοπίστηκε υποτροπή.
πόσες προσωρινές σφραγίσεις καταστημάτων έχουν λάβει χώρα
πόσες οριστικές ανακλήσεις αδειών καταστημάτων και οριστικές σφραγίσεις αυτών έχουν λάβει χώρα,
από το 2010 και εντεύθεν. 
Τα στοιχεία θα ήταν χρήσιμο να συγκριθούν με άλλους είδους ελέγχους, όπως πχ τους ελέγχους για στάθμευση που διενεργεί η Δημοτική Αστυνομία, ώστε να γίνει αντιληπτό, ποιες πραγματικά είναι οι προτεραιότητες των Αρχών μας. Ήδη δε δια της παρούσης αιτούμαστε την παροχή των στοιχείων αυτών από τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων καθώς και από τις υπόλογες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.

Τέλος, και μετά την παράθεση όλων των παραπάνω στοιχείων, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση εφαρμογή του Νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις Δημόσιες Υπηρεσίες και σε κάθε προβλεπόμενο εκ του νόμου χώρο.
Επίσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την ημερομηνία της σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τέλος, και προς ενίσχυση της πρωτοβουλίας μας, σας ενημερώνουμε ότι εάν μετά την πάροδο ευλόγου χρονικού διαστήματος για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, δεν εφαρμοστεί αυτός από τα όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, η επόμενη δράση μας θα είναι  η υποβολή αναφοράς στον Εισαγγελέα για όλες τις περεταίρω νομικές διαδικασίες.

Για την Ομάδα Πολιτών, οι εκπρόσωποί της,
Θοδωρής Αλεξίου (theodore.alexiou@gmail.com)
Άλκης Γιούνης
Θανάσης Γιούνης
Βαγγέλης Ευαγγέλου (eevangelou@gmail.com)
Σπύρος Ζαφείρης (Spyrosz73@yahoo.gr)
Κωνσταντίνος Καλαμπόκης
Δημήτρης Κιτσικόπουλος
Τάσος Μπάκος
Ζαχαρίας Μπατσής (zbatsis@gmail.com)
Αθηνά Νέγρη
Εβελίνα Νούσια
Ελένη Παγώνη
Αγγελική Πανάτση (apanatsi@culture.gr)
Παντελής Παύλου
Κώστας Σακκάς (ksakkas71@gmail.com)
Αθηνά Σιδέρη (athinasideri1@hotmail.com)
Τιτίκα Τζάλα
Αριστέα Τσάλλου
Σοφία Τσαρσιταλίδου
Μερόπη Τσιλίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]