Καθησυχαστικός ο Μοσκοβισί για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας



Από Jorge Valero | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου
Καθησυχαστικός για την αστάθεια της αγοράς εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% φέτος και 2% το 2019, τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την ΕΕ συλλήβδην.

Στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών εκτιμήσεων της Επιτροπής για το χειμώνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος σχολίασε ότι  «Αυτό που βλέπουμε είναι μια επανεξέταση των κινδύνων από τους επενδυτές, η οποία συχνά έρχεται με μεγαλύτερη αστάθεια».

Παρόλο που οι «υπερβολικές αντιδράσεις» ενδέχεται να δημιουργήσουν νέους κινδύνους, απέκλεισε την πιθανότητα η αστάθεια αυτή να επηρεάσει τις θετικές προοπτικές της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ειλικρινά, δεν ανησυχώ», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.



Παρά την αισιοδοξία του κ. Μοσκοβισί, το έγγραφο που συντάχθηκε από την ομάδα του προειδοποιεί για μια «απότομη διόρθωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να προκληθεί, εξαιτίας της ταχύτερης από το αναμενόμενο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Οι αναταραχές στις ΗΠΑ έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας νέες ανησυχίες για τον κίνδυνο «φούσκας» περιουσιακών στοιχείων.

Από την πλευρά τους, επενδυτές, ειδικοί και θεσμικά όργανα έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερεκτίμηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή μεταβλητότητα, καταδεικνύει ότι πλησιάζει η προσαρμογή της αγοράς. Ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης είναι πραγματικός τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, όπως προειδοποίησαν αρκετοί εξ αυτών κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η πτώση της τιμής των ιδίων κεφαλαίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επηρεάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και, τελικά, την πραγματική οικονομία, σταθμισμένη από τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Στο έγγραφό της, η Επιτροπή αναφέρει ότι «οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε μια εκ νέου εκτίμηση βασικών στοιχείων και κινδύνων». Και αυτή η προσαρμογή «θα μπορούσε να εκθέσει αδυναμίες που σχετίζονται με την υπερπήδηση του χρέους σε ορισμένα κράτη μέλη».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προσπάθησε να απαλύνει τους φόβους αυτούς, λέγοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι «υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για γενικευμένες ανισορροπίες».

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για συστημικές φούσκες που τροφοδοτούνται με πιστώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στους Ευρωβουλευτές.Η Επιτροπή παρουσίασε θετικότερες προβλέψεις σε σύγκριση με την τελευταία αναθεώρησή της τον Νοέμβριο, εξαιτίας μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Επιπλέον, οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η δυναμική της ανάπτυξης θα συνεχιστεί φέτος.

Η ευρωπαϊκή οικονομία «φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό», αναφέρει το έγγραφο. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, που υποστηρίζεται από την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας και τις ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες, αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης του 2018 για την πλειοψηφία των χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία (2,3%), η Γαλλία (2%), η Ιταλία (1,5%), η Ισπανία (2,6%) και την Πολωνία (4,2%).

Οι προβλέψεις ανάπτυξης και οι αναταραχές στην αγορά εξαρτώνται εν μέρει από τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρη την υφήλιο εξέρχονται από την επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε μετά την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]