Την Τετάρτη στις αγορές η Ελλάδα – Ξεκινούν οι συζητήσεις για την μετά μνημόνιο εποχή

Στις αγορές ετοιμάζεται να βγει αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα, πιθανότητα την Τετάρτη, με το διεθνές περιβάλλον πάντως να μην είναι το καλύτερο δυνατό τις τελευταίες ημέρες και τις αποδόσεις να έχουν αρχίσει να τσιμπάνε. Πολύ δύσκολα ωστόσο θα μπορέσει να αλλάξει την απόφασή της η κυβέρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για σχετικά μικρή έκδοση - μόλις δύο δισ. ευρώ μέσω επταετούς ομολόγου.
Ενώ η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές, στην Αθήνα ξεκινούν έστω και ατύπως οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Όλα δείχνουν ότι το πλαίσιο που λειτουργήσει η ελληνική οικονομία θα είναι μία ισχυρή εποπτεία που ναι μεν δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν θα είναι όλα ρόδινα.

Μοσκοβισί, Κοστέλο και ο… νέος Βίζερ
Οι άτυπες συζητήσεις θα ξεκινήσουν με την έλευση στην Αθήνα του Πιέρ Μοσκοβισί και του Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση, με τον ρυθμό ανάπτυξης, και αποτελεί γαλλική πρόταση.

Στην καρέκλα του επικεφαλής του EWG θα καθίσει για πρώτη φορά ο Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Τόμας Βίζερ. Ο Ολλανδός Φάλμπριφ, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ, γνωρίζει άριστα το ελληνικό θέμα και αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην επεξεργασία όλου του σχεδίου για την Ελλάδα ξεκινώντας από το χρέος μέχρι την εποπτεία της επόμενης ημέρας. Το ζητούμενο για όλους είναι πλέον πως θα λειτουργεί η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή.

Εκκρεμότητες
Στην ατζέντα του ΕWG  θα είναι και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα προαπαιτούμενα και είναι η ουρά όλων όσων είχαν συμφωνηθεί στο τελευταίο Eurogroup, της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες τις οποίες τρέχει να κλείσει η κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών, στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη δέσμη ιδεών για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στη βάση του γαλλικής πρότασης. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συζητήσεις που θα έχουν εντός της εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη με τον επίτροπο και το στέλεχος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα θα περιλαμβάνουν μία σειρά από δράσεις, καθώς επίσης και υπόσχεση από την πλευρά της Ελλάδος ότι αφενός θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί με το μνημόνιο και τα μέτρα που το ακολουθούν. Η υπόσχεση αυτή ωστόσο δεν θα έχει μόνο λεκτικό χαρακτήρα, αλλά θα βρεθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να έχουν και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο, το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επομένων ετών. Στο σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εντάξει, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, μέτρα κοινωνικής πολιτικής αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται  κρίσιμες παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων ενώ αδιαπραγμάτευτα στοιχεία εμφανίζονται η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% τους ΑΠΕ ως το 2022 και 2% έως το 2060.

Όσον αφορά στο καθεστώς εποπτείας της επόμενης ημέρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα συμφωνηθεί στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο ο Ντάκλαν Κοστέλο, προδιέγραψε ενισχυμένη εποπτεία, προϊδεάζοντας για κάτι ισχυρότερο από τις ανά εξάμηνο επισκέψεις των θεσμών, που προβλέπονται για τις μεταμνημονιακές χώρες με «καθαρή» έξοδο.
πηγή newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]