Συλλαλητήριο και γκάλοπ βάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση – Tι σημαίνει η στροφή της Εκκλησίας και της ΝΔ

Με το βλέμμα στραμμένο στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα αλλά και σε όλα τα τελευταία γκάλοπ που βάζουν φρένο σε μια σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”, βρίσκεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση παρότι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς για την εξεύρεση λύσης.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη//thecaller.gr

Είναι πασιφανές ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα “καθαρογραφεί” το πλαίσιο- πολιτικό και διπλωματικό- που θα προσδιορίσει εν' πολλοίς τους όρους, τις δυσκολίες, τα ανυπέρβλητα εμπόδια αλλά και τις γέφυρες στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης – και αφού υπάρξει μια πρώτη εικόνα, τότε η κορυφαία υπόθεση θα περάσει στα χέρια των δύο υπουργών Εξωτερικών, των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ που είναι εξουσιοδοτημένοι από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων να χειριστούν το θέμα της σύνταξης του συμφώνου μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο αν και στα Σκόπια φάνηκαν από την πρώτη στιγμή τα ακανθώδη ζητήματα και ο βαθμός δυσκολίας σε πολιτικό επίπεδο για την εξεύρεση λύσης που αφορά στην απουσία πλειοψηφίας στην βουλή για την αλλαγή του Συντάγματος, στην Αθήνα άρχισε να φαίνεται ο “ανήφορος” σχεδόν στην μέση και κυρίως μετά τις “στροφές” της Νέας Δημοκρατίας και της Εκκλησίας που επέλεξαν τελικά να κρατήσουν αρνητική στάση για μια λύση έτσι όπως την περιέγραψε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός των Εξωτερικών με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή στάσης της Εκκλησίας και δη του Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερώνυμου προκάλεσε κατάπληξη σε πολλά κυβερνητικά στελέχη καθώς ανέμεναν ότι θα κρατήσουν αποστάσεις από το να ευλογήσουν το δεύτερο συλλαλητήριο- ανέμεναν δηλαδή ότι η Εκκλησία δια του κ. Ιερώνυμου θα διατηρήσει την θέση που έλαβε και γνωστοποίησε η Ιερά Σύνοδος μετά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο. Τότε που ο κ. Ιερώνυμος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό -πριν το Νταβός μάλιστα- ότι “αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία”. Τότε μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογραμμίζοντας τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν παρέλειψε να επισημάνει “την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης”.Τι άλλαξε λοιπόν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συλλαλητηρίου. Το πρώτο που ακούγεται είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος προβληματίστηκε από την μαζική συμμετοχή του συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη όπου παρέστησαν ουκ ολίγοι Μητροπολίτες και ιερείς. Παρότι δηλαδή ο κ. Ιερώνυμος είχε στείλει “σήμα” να κρατηθούν μακριά από το συλλαλητήριο, έφτασαν στην Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο αρκετοί εκ της ηγεσίας της Εκκλησίας, κάτι που αναμένεται ότι θα αποδειχτεί και την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα. Το δεύτερο που ακούγεται αφορά στο ζήτημα που αναδείχθηκε με “διακριτικό” τρόπο και στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μετά το τετ-α-τετ Τσίπρα - Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή. “Κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων”.

Οι καλά γνωρίζοντες λοιπόν λένε ότι αυτό το θέμα “καίει” την Εκκλησία και για αυτό ετέθη με εμφατικό τρόπο στον κ. Τσίπρα. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι το εν λόγω θέμα έχει ήδη συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία να ικανοποιηθεί πλήρως το ελληνικό αίτημα σε σχέση με την σχισματική Εκκλησία- εφόσον φυσικά επιτευχθεί συνολική συμφωνία. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο Ζόραν Ζάεφ, μάλιστα διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως αν οι δύο χώρες καταλήξουν στο επιδιωκόμενο σύμφωνο, η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» θα ονομάζεται «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος».

Από την άλλη πλευρά στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν με εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον το συλλαλητήριο και κάποιοι λένε ότι πολλοί γαλάζιοι βουλευτές έχουν ήδη ανάψει το πράσινο φως στους οπαδούς τους για την κάθοδο στο Σύνταγμα την Κυριακή. Μπορεί Νέα Δημοκρατία να μην έχει “ευλογήσει” επισήμως τα συλλαλητήρια ωστόσο η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει “ελευθέρας” στους βουλευτές του στην πραγματικότητα λειτούργησε προτρεπτικά για κάθε βουλευτή που έβλεπε την πίεση από τους ψηφοφόρους του να πολλαπλασιάζεται στην εκλογική του περιφέρεια. Πυξίδα για πολλούς είναι και όλα τα τελευταία γκάλοπ, που φυσικά δεν διαβάζουν μόνο γαλάζια στελέχη.

Σε δημοσκόπηση για παράδειγμα της Pulse, το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί με οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», έναντι του 35% που συμφωνούν. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 65 % των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το «Σκοπιανό». Το δε 57% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει «θετικά» τα συλλαλητήρια, ενώ το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]