Στα 400εκατ.ευρώ το κόστος εγκατάστασης των ηλεκτρονικών διοδίων στους Αυτοκινητόδρομους

Στα 400εκατ.ευρώ είναι το κόστος του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων. Σύμφωνα με την από 18.1.2018 απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε το παραπάνω ποσό για την διενέργεια του διεθνούς διαγωνισµού για την επιλογή αναδόχου της σύµβασης: «Εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήµατος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας µε οπτική αναγνώριση».

Είναι το πρώτο βήμα, που θα μας οδηγήσει στη δημοπράτηση του έργου με την ημερομηνία να είναι προς το παρόν άγνωστη αλλά υπολογίζεται περίπου τον Μάρτιο. Στο ποσό των 400εκατ.ευρώ συμπεριλαμβάνεται και ΦΠΑ 24%.

Στόχος είναι να υπάρξει ανάδοχος για την διαδικασία σχεδιασµού, χρηµατοδότησης, προµήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωµένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήµατος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρµατης επικοινωνίας δεδοµένων (π.χ. GSM) , µέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδροµους περιλαµβανοµένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων.

Μεγάλος στόχος είναι το νέο σύστηµα εκτιµάται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία µέχρι το τέλος του 2018. Όπως αναφέρεται στην απόφαση "η εφαρµογή του Ηλεκτρονικού Συστήµατος για την αναλογική χρέωση διοδίων τελών σε κάθε οδικό άξονα, πλεονεκτεί σε σχέση µε οποιοδήποτε άλλο σύστηµα χρέωσης καθόσον: Εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά µε βάση τη διανυόµενη χιλιοµετρική απόσταση καθιστώντας την κοινωνικά αποδεκτή και διασφαλίζοντας µε αυτό τον τρόπο και το ∆ηµόσιο συµφέρον.

Από την πλευρά τους οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητόδρομων έχουν υποχρέωση την υποβολή μελέτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων "λαμβάνοντας υπόψη την χρηματοοικονομική ισορροπία του έργου και την ανάγκη µη δυσµενούς µεταβολής των αποτελεσµάτων του Χρηµατοοικονοµικού Μοντέλου και των βασικών δεικτών των δανείων και της ∆εσµευτικής Επένδυσης κατά την Ηµεροµηνία Ισχύος Τροποποίησης της Σύµβασης Παραχώρησης, θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων και την τεχνοοικονοµική µελέτη περαιτέρω βελτίωσης της ηλεκτρονικής αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών".

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου τα ποσά κατανείμονται ως εξής: 100εκατ.ευρώ το 2018, 270εκατ.ευρώ το 2019, 10,5εκατ.ευρώ το 2020, 10εκατ.ευρώ το 2021 και 10εκατ.ευρώ το 2022.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]