Λίστες: Ούτε 100 εκ. σε τρία χρόνια


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όπως όλοι πολύ καλά θυμόμαστε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποστήριζαν πως ήξεραν πού να βρουν τα λεφτά τα οποία θα μοίραζαν βάσει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Θα τα έπαιρναν από τους πλούσιους, από τις κάθε λογής «λίστες» με φοροφυγάδες, γενικά πολεμώντας τους ταξικούς εχθρούς τους.

Ορκίζονταν πως θα έφερναν στα δημόσια ταμεία 3 δις μέσα σε έξι μήνες και τελικά δεν έφεραν ούτε 100 εκ ευρώ σε τρία χρόνια!

Με τη διαφορά ότι κάθε τόσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα δίχτυα τους βγαίνουν στην επιφάνεια χωρίς ψάρια.

Πρόσφατα, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Παπανάτσιου αναγκάστηκε να απαντήσει σε άλλη μια κοινοβουλευτική ερώτηση (αυτή τη φορά του Χρήστου Σταϊκούρα).

Πληροφορηθήκαμε έτσι πως από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013, ανέρχονται, συνολικά, στα 45,3 εκ ευρώ.

Από τη λίστα Μπόργιανς, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται στα 445 χιλ ευρώ.

Από τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι. Και τον Μάιο του 2017, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία μεταβολή στα εισπραχθέντα ποσά έως το Σεπτέμβριο.

Πριν από έξι μήνες, είχαμε πληροφορηθεί πως από τη Λίστα Λαγκάρντ είχαν εισπραχθεί 43,4 εκ ευρώ. Δηλαδή, μέσα στους τελευταίους έξι μήνες εισέπραξαν μόλις 2 εκατομμύρια!

Και από τη λίστα Μπόργιανς είχαν πριν από έξι μήνες εισπραχθεί 137.000 ευρώ. Οπότε, αφού πέρασαν έξι μήνες, εισπράχθηκαν άλλες… 300.000!

Σημειώστε ότι το 2013 και το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος 401 υποθέσεων από τη Λίστα Λαγκάρντ.

Τον Οκτώβριο του 2016 είχαν εισπραχθεί 38 εκ. ευρώ – όλα από τους ελέγχους της κυβέρνησης Σαμαρά.

Αλλά στις 10 Φεβρουαρίου 2017, ο κ. Τσίπρας είχε πει από το βήμα της Βουλής:

«Πρώτον, η πρόοδος που έχει σημειωθεί με τις περιβόητες λίστες φοροφυγάδων, τις οποίες σας θυμίζω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε έκρυβαν σε συρτάρια είτε αρνούνταν καν να παραλάβουν. Ήδη από τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, από τους ελέγχους στις offshore, στα εμβάσματα εξωτερικού, στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που κατέχουν μεγάλο πλούτο, υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η είσπραξη αυτών των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και είναι μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής και μέτρων στήριξης που είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έχει η χώρα, όπως η εφάπαξ δέκατη τρίτη σύνταξη, τα 620 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του 2016».

Δηλαδή δεν είχε καν εισπράξει τα 100 εκατομμύρια και έλεγε πως από αυτά έδωσε 620 εκατομμύρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]