Δημοσκόπηση Prorata: Μειωμένο το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σημαντικό ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής (το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς) προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών.
Αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση δυνητικής εκλογικής επιρροής, διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ: 33%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,5%
Κίνημα Αλλαγής: 18%
ΚΚΕ: 14,5%
Ενωση Κεντρώων: 7,5%
Χρυσή Αυγή: 7%
Πλεύση Ελευθερίας: 6%
ΑΝΕΛ: 5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 4,5%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Σεπτεμβρίου, η ΝΔ υποχωρεί κατά μία μονάδα (από 34 στο 33%), ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα (από 24 στο 24,5%). Δυναμική από την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται να αντλεί το Κίνημα Αλλαγής στην παρθενική του καταγραφή με το νέο του όνομα.
Διευκρινίζεται ότι  τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, υπολογίζονται αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες εμφανίζονται να είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εκφράζει μόνο το 13% (ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα, από τη ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 22%, ποσοστό επίσης σχετικά βελτιωμένο (κατά 1 μονάδα). Σημειώνεται, ωστόσο, ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κόμμα τους (50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογεί θετικά τη ΝΔ).
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσετε ξανά ΣΥΡΙΖΑ» όσοι τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, θετικά απαντά το 59% των ερωτηθέντων (άθροισμα απαντήσεων όσων δηλώνουν βέβαιοι από 50% και πάνω), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών. Αντιθέτως η ΝΔ αγγίζει το απόλυτο, καθώς ποσοστό 94% μεταξύ των υποστηρικτών της εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα την ξαναψηφίσουν.
Μεγάλο παραμένει επίσης, αν και με τάση μείωσης (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης έρευνας), το ποσοστό όσων τηρούν μια «αντι-κομματική» στάση, αφού το 72% δηλώνει απογοητευμένο από όλα τα κόμματα.
Τέλος, πολύ χαμηλή είναι η βαθμολογία που παίρνει η κυβέρνηση σε πέντε σημαντικούς τομείς. Συγκεκριμένα, οι ερωτώμενοι καλούμενοι να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 0-10, βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο με 2,41 την προσέλκυση επενδύσεων (έναντι 2,19 τον Σεπτέμβριο), με 2,08 την καταπολέμηση της ανεργίας (έναντι 2,15 τον Σεπτέμβριο), με 2,01 την παιδεία (έναντι 1,82 τον Σεπτέμβριο), με 1,95 την υγεία (έναντι 2,08 τον Σεπτέμβριο), με 2,09 τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (έναντι 2,11 τον Σεπτέμβριο) και με 2,34 την καταπολέμηση της διαφθοράς (μετρήθηκε για πρώτη φορά στην παρούσα έρευνα).
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]