Πρέβεζα:Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΙΓΜΕ για τις πρόσφατες πρωτόγνωρες πλημμύρες

Aποκαλυπτικά για τους όγκους νερού που δέχτηκε η περιοχή μας αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας των πρωτόγνωρων αυτών καιρικών φαινομένων είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση αυτοψιών που πραγματοποίησε η μονάδα άμεσης παρέμβασης του ΙΓΜΕ αποτελούμενη από τους υδρογεωλόγο Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση το ύψος βροχής για το διάστημα από 27-11 έως 2-12—2017 ήταν 186 χιλιοστά. Ο μεγάλος όγκος νερού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε συνδυασμό τις ιδιαιτερότητες του υπεδάφους της περιοχής δημιούργησαν πλήθος φυσικών καταστροφικών φαινομένων. Μεγαλύτερα ήταν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι υπερχειλίσεις των χειμάρρων, οι λεκάνες των οποίων αναπτύσσονται επί το πλείστον σε αδιαπέραστους σχηματισμού που παρουσιάζουν μεγάλο συντελεστή επιφανειακής απορροής.
Σε ότι αφορά τις πλημμύρες στο Λούρο , αιτία -σύμφωνα με την αυτοψία του ΙΓΜΕ-αποτέλεσε η υπερχείλιση του Ξηροπόταμου (παραπόταμου του Λούρου) λόγω του μεγάλου όγκου νερού που στην θέση Παρσιά ξεπέρασε τα 4 μέτρα! Ο μεγάλος όγκος νερού του χειμάρρου Αρέθουσα προκάλεσε τις πλημμύρες και στην περιοχή της Μυρσίνης, αφού στην τοποθεσία Φαράγγι έφτασε τα 5 μέτρα!
Για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων το ΙΓΜΕ προτείνει παρεμβάσεις διευθέτησης, εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης στην κοίτη των χειμάρρων κάνοντας επίσης αναλυτικές αναφορές και παρόμοιες υποδείξεις και για τα άλλα σημεία του Νομού που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]