Στην οικογένεια των κορυφαίων Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών η Γεννηματά

Μεταβαίνει με σαφή ατζέντα στις Βρυξέλλες
«Καταιγίδα» προτάσεων για την πολιτική ατζέντα που πρέπει να ανοίξει στην χώρα μας και στην Ευρώπη η οικογένεια των ευρωσοσιαλδημοκρατών, σκοπεύει να μεταφέρει η Φώφη Γεννηματά συμμετέχοντας στην Προσύνοδο των Ηγετών στις Βρυξέλλες.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη//thecaller.gr

Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είναι ένα από τα βασικά κόμματα που συμμετέχουν επί δεκαετίες στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η κυρία Γεννηματά έχει την ευκαιρία να συναντηθεί μεθαύριο με τους αρχηγούς κρατών και κομμάτων καθώς και Επιτρόπων άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, στους οποίους θα επισημάνει την ανάγκη υιοθέτησης σημαντικών προτάσεων για την στήριξη της κοινωνικής πολιτικής ανά την Ευρώπη. Θα είναι η πρώτη συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τους κορυφαίους ευρωσοσιαλδημοκράτες μετά την εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής. Οι γνωρίζοντες λένε ότι σε αυτήν την φάση η συζήτηση που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στην οικογένεια των σοσιαλδημοκρατών είναι η “ειδική αποστολή” του Μάρτιν Σουλτς να βρει τον ασφαλή κωδικό για την συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία με το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ- την στιγμή δε που ο Σουλτς είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για την προώθηση του μοντέλου διακυβέρνησης που θα επιτρέψει στην Ευρώπη -επιτέλους- την στροφή στις πολιτικές εναντίον της λιτότητας.

ΣΕ κάθε περίπτωση η Φώφη Γεννηματά θα έχει την ευκαιρία να τα πει από κοντά και αναλυτικά για τις πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων τάξεων και κυρίως σε χώρες όπως στην Ελλάδα που πλήττονται επί χρόνια από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Οι πλειστηριασμοί και ο ΦΠΑ στα νησιά, που περιλαμβάνονται σε κοινή πρόταση που κατέθεσε στην βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, είναι δύο από τα “καυτά” θέματα που θέλει για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής να αναδείξει μαζί με τις τεκμηριωμένες λύσεις. Είναι δε σίγουρο ότι παρά τις αρνήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθούν για ένα χρόνο ακόμη την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αναστολής αυξήεσως του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα επιμείνει στην εφαρμογή των δύο μέτρων θεωρώντας απόλυτα αναγκαία την κίνηση αυτή. Μάλιστα είναι αποφασισμένη να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί άμεσα την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που θα δώσει λύση προστατεύοντας όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά τους δανειολήπτες που έχουν δεχθεί πλήγματα στο εισόδημά τους και δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα άλλωστε με τους βουλευτές που υπογράφουν την εν λόγω νομοθετική πρόταση (με πρώτη την Φώφη Γεννηματά) με αυτήν την ρύθμιση: “Επαναφέρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας και διατυπώνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για υπαγωγή στην αναστολή πλειστηριασμών. Βάσει αυτών προκύπτει σαφής διαχωρισμός μεταξύ όσων έχουν πραγματική ανάγκη και των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να παραμείνουν εφικτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα αναχαιτίζεται η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά που αποτελεί κρίσιμο αντιστάθμισμα για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη  νησιωτικότητα”.Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με πληροφορίες η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στις συναντήσεις της με τους αρχηγούς της ίδιας ευρωπαίκής οικογένειας, των ευρωσοσιαλιστών να επαναφέρει προς συζήτηση την ατζέντα για την αλλαγή του φορολογικού μίγματος, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και εκείνων των πολιτικών που θα ανακόψουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτήν την τακτική ακολουθεί σε όλες τις κορυφαίες συναντήσεις, στις Προσυνόδους που οργανώνονται λίγες ώρες πριν τις Συνόδους Κορυφής και συμμετέχει ο αρχηγός του SPD, ο Μάρτιν Σουλτς σήμερα, ο Αντόνιο Κόστα (πρωθυπουργός της Πορτογαλίας), ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Τζιάνι Πιτέλα κα. Όπως είναι γνωστό την οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών έχει ρίξει γέφυρες ο Αλέξης Τσίπρας- μάλιστα ο Έλληνας (της ευρωπαϊκής Αριστεράς) πρωθυπουργός συμμετέχει με αφορμή την δική τους πρόσκληση ως παρατηρητής στις Προσυνόδους του ΕΣΚ. Και είναι κοινό μυστικό στην Ευρώπη ότι σε κατ' ιδίαν συναντήσεις διάφοροι Ευρωπαϊοι Ηγέτες έχουν απευθυνθεί στον κ. Τσίπρα με την παραίνεση της κυβερνητικής συνεργασίας, όχι με το κόμμα των ΑΝΕΛ...

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτές αυτές τις γέφυρες- δεν ήταν τυχαία και η πρόσφατη μετάβασή του στην Πορτογαλία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της, Αντόνιο Κόστα, μία ημέρα πριν την εκλογή στην ηγεσία του Eurogroup του υπουργού του, Μάριο Σεντένο. Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη αρωγοί του Πορτογάλου υπουργού των Οικονομικών μέχρι πρόσφατα για να κλείσει στην ώρα της και η τρίτη αλλά και η τέταρτη αξιολόγηση- και έτσι να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η σχέση ακορντεόν που επιχειρεί πάντως να διατηρήσεις με τους ευρωσοσιαλιστές ο κ. Τσίπρας (μία κοντά και μία μακρύτερα και επικριτικά) αποδοκιμάζεται από στελέχη της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. ¨Οπως χθες συνέβ, όταν έκανε σχετικές δηλώσεις ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ , Θανάσης Θεοχαρόπουλος: “Πρώτη φορά ακούω τους φιλοξενούμενους να καλούν τους οικοδεσπότες στο σπίτι των δεύτερων! Ο χώρος ο δικός μας είναι η σοσιαλδημοκρατία. Είναι το σπίτι μας η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την οποία δεν την δέχεται ο κ. Τσίπρας, την κατηγορεί συνεχώς. Μπορεί κυνικά ο κ. Τσίπρας να κάνει οποιαδήποτε επιλογή, αλλά αυτό δεν αφορά την ρεαλιστική πολιτική και την παραγωγή πολιτικών προτάσεων. Για παράδειγμα, το πώς χειρίζεται το κράτος δικαίου ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές αρχές, θέσεις, προτάσεις, αξίες. Συνεπώς, νομίζω το ερώτημα έχει απαντηθεί πολλές φορές όχι μόνο από εμάς αλλά από την ίδια την πραγματικότητα”.

Από τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και τις κρίσιμες ζυμώσεις για το μέλλον της Ευρώπης η κυρία Γεννηματά θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο επίσης “ραντεβού” σε μια άλλη πολιτική οικογένεια. Και συγκεκριμένα: μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες η κυρία Γεννηματά θα μεταβεί σύμφωνα με πληροφορίες στην πρεμιέρα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που θα γίνει στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου των Αθηνών. Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά έλεγαν χθες το βράδυ ότι η ίδια αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραβρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ανταποδίδοντας την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον περασμένο Ιούνιο. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι με την ομιλία της στο γαλάζιο Συνέδριο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα προσπαθήσει να αναδείξει τις διαφορές, τις πολιτικές και ιδεολογικές, της παράταξης με τη ΝΔ- και επί της ουσίας να απαντήσει εκ των προτέρων στα σχόλια που προβλέπουν μετεκλογική συνεργασία της κεντροαριστεράς με τη ΝΔ, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]