[Κόσμος]Βουλγαρία: Καταπολέμηση της διαφθοράς στα σύνορα με την Τουρκία ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου
Έκθεση που αποκαλύπτει σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία δημοσίευσε το S&D την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου), απευθύνοντας έκκληση στη Σόφια να αναλάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής Kati Piri και η Βελγίδα ομόλογός της, Kathleen van Brempt, δήλωσαν ότι έλαβαν έναν σημαντικό αριθμό καταγγελιών από πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι ταξίδεψαν από και προς την Τουρκία με αυτοκίνητο για διακοπές το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι περισσότερες καταγγελίες περιγράφουν καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι έπρεπε να δωροδοκούν, για να αποφύγουν εκτεταμένους ελέγχους αυτοκινήτων», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα τέλη απολύμανσης των αυτοκινήτων εισήχθησαν για τελευταία φορά το 2011, λόγω εκδήλωσης ασθενειών στην Τουρκία. Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές εξήγησαν ότι η συνεχιζόμενη υποχρεωτική προληπτική απολύμανση στη Βουλγαρία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

«Οι ελληνικές αρχές μάς επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει ειδική οδηγία για την απολύμανση εισερχόμενων οχημάτων από την Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει καμία ξένη εστία σε γειτονικές χώρες για ιό ή επιδημία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε η έκθεση.

«Αυτή η διαφθορά πρέπει να τελειώσει. Η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ πριν από δέκα χρόνια και έχει λάβει εκατομμύρια επιχορηγήσεις, για να τερματίσει τη διαφθορά, αλλά έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος», ανέφερε η κ. Piri.

Οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι οι κύριες καταγγελίες αφορούν δωροδοκίες που ζητούνται από συνοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, καθώς και αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την έκθεση που είδε η EURACTIV, ένας πολίτης της ΕΕ δήλωσε: «Εγώ πέρασα τα σύνορα στη Βουλγαρία. Περιμέναμε για δέκα ώρες. Η αστυνομία των συνοριακών ελέγχων μού ζήτησε χρήματα. Έπρεπε να βάλω 10 ευρώ μέσα το διαβατήριο, διαφορετικά θα τα ζητούσαν οι ίδιοι. Εάν αρνηθείτε, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε για ώρες».

Ένας άλλος πολίτης της ΕΕ ανέφερε ότι οι υπάλληλοι ανοίγουν τις βαλίτσες και τις αδειάζουν. «Αν δεν έχετε χρήματα, τότε θα σας ζητήσουν ένα Red Bull ή ένα πακέτο τσιγάρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]