Γιατί το «ναι» της Μεγαλοοικονόμου στον προϋπολογισμό φέρνει κρυφά χαμόγελα στον Τσίπρα

Η έκπληξη της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό ήταν το «ναι» της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η βουλευτής Πειραιά που εξελέγη με την Ένωση Κεντρώων είχε από καιρό ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά φαίνεται πως το πολιτικό φλερτ της με τη ΝΔ δεν απέδωσε και έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της χτυπώντας την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ...

Η ίδια δήλωσε πως «με έπεισε ο Τσίπρας», κάνοντας έτσι τον πρωθυπουργό να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Όχι γι' αυτό καθαυτό το γεγονός ότι κατάφερε να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά διότι η ψήφος της Μεγαλοοικονόμου δείχνει πως στο Μαξίμου μπορούν να ελπίζουν σε «εφεδρείες» στην περίπτωση που κυβερνητικοί βουλευτές είτε εγκαταλείψουν το σκάφος είτε εκφράσουν τη διαφωνία τους σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.



Μέχρι σήμερα, σε δύο περιπτώσεις, διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απλώς παραδώσει την έδρα τους (Σακελλαρίδης, Κατριβάνου). Ουδείς, όμως, είχε καταψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πολλώ δε μάλλον να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή του. Η κίνηση της Μεγαλοοικονόμου, όμως, ανεξαρτήτως του αν τελικώς θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά ένα μήνυμα και από την πλευρά Τσίπρα στους βουλευτές του πως δεν είναι απαραίτητο για εκείνον να υπολογίζει μόνο σ' αυτούς. Το ίδιο και στους ΑΝΕΛ, με τον πόλεμο του Δημήτρη Καμμένο με την ομάδα των 53 να βρίσκεται ήδη σε επικίνδυνη φάση και τον βουλευτή να δηλώνει ότι η στήριξή του προς την κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρείτα εφεξής δεδομένη.

Το γεγονός, άλλωστε, πως οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται σε νομοσχέδια με αριστερό πρόσημο και η στρατηγική κίνηση της Φώφης Γεννηματά που διακήρυξε ότι δεν θα ψηφίζει a la carte τα νομοσχέδια που δεν στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος είχαν φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Οι πρόσφατες δηλώσεις, όμως, του Νίκου Κοτζιά για την ονομασία των Σκοπίων και η αναφορά του σε «πλειοψηφία βουλευτών», λόγω των αντιρρήσεων Καμμένου για λύση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», φωτογραφίζει ακριβώς τις πιέσεις που ασκεί εκ νέου στους βουλευτές της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση.

Υπάρχουν, άραγε, άλλες περιπτώσεις όπως αυτή της Μεγαλοοικονόμου στη Βουλή; Στην κυβέρνηση, παρασκηνιακά, θεωρούν πως δυνητικά υπάρχουν, ενώ ο πρωθυπουργός, σε χθεσινοβραδινή συνομιλία με δημοσιογράφους, είπε: «Πάμε καλύτερα, αυξανόμαστε». Το ερώτημα είναι αν και πότε θα εκδηλωθούν και αν μπορούν να βγάλουν τον Τσίπρα από μια - επίσης δυνητικά - δύσκολη θέση.
 thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]