Αποκατάσταση της αδικίας με τα διόδια ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου

Κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δεν συμπεριλαμβάνει και τους μόνιμους κατοίκους του Ανατολικού Ζαγορίου σε όσους απαλλάσσονται από το τέλος διοδίων στο σταθμό Παμβώτιδας της Εγνατίας, τάχθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου στην συνεδρίαση του την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ζητώντας να αποκατασταθεί η αδικία. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα αντιδράσει δυναμικά  με κάθε πρόσφορο μέσο μη εξαιρουμένων και των κινητοποιήσεων.

Αφορμή για την εισαγωγή,  εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, του θέματος στα εκτός ημερησίας διάταξης και η λήψη απόφασης, στάθηκε η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών ότι ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων όσων δικαιούνται απαλλακτικής κάρτας διέλευσης (για την Ήπειρο οι κάτοικοι του Δήμου Μετσόβου για το σταθμό Παμβώτιδας και Μαλακασίου και της Θεσπρωτίας για το σταθμό Τύριας) και η μη διόρθωση-συμπλήρωση της ΚΥΑ και για τους κατοίκους του Δήμου Ζαγορίου (οι οποίοι χρησιμοποιούν την Εγνατία όπως και οι όμορες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μετσόβου), παρόλο που υπήρχε σχετική κυβερνητική δέσμευση.

Έντονη  και άμεση ήταν η δημόσια διαμαρτυρία του Δήμου Ζαγορίου, με σχετικό δελτίο τύπου στις αρχές του μήνα, για την έκδοση (29-11-2017) της ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών που εξαιρεί  το Δήμο Ζαγορίου από τα ελεύθερα διόδια στο σταθμό Παμβώτιδας.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου μετά την δημοσίευση της ΚΥΑ στο ΦΕΚ είχε επισκεφτεί, προ δεκαημέρου περίπου, το Υπουργείο Υποδομών μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά και Μερόπη Τζούφη.

Εκεί, όπως ανέφερε και στη συνεδρίαση, έθεσε επιτακτικά στην πολιτική ηγεσία του (στον Υπουργό Χρίστο Σπίρτζη και στον Γεν. Γραμ.  Γιώργο Δέδε) το αυτονόητο αίτημα να εξαιρεθούν από την καταβολή διοδίων στο Δροσοχώρι και οι κάτοικοι των  Δ.Ε Αν. Ζαγορίου και Βοβούσας, αλλά και της  Τ.Κ Λεπτοκαρυάς της Δ.Ε Τύμφης οι οποίοι κινούνται μέσω Εγνατίας.

Η δέσμευση προς το Δήμαρχο σε όλες τις επαφές και συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές ήταν ότι υπήρξε παράλειψη και το λάθος θα διορθωθεί με την έκδοση συμπληρωματικής ΚΥΑ η οποία, όμως, ακόμη δεν εκδόθηκε και εύλογα υπάρχει ανησυχία, αλλά και η αυτονόητη απαίτηση να τηρηθεί αυτή η ισονομία μεταξύ κατοίκων όμορων περιοχών οι οποίοι κινούνται από τον ίδιο δρόμο για τις μετακινήσεις του προς και από τα Γιάννινα.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία να αποκαταστήσουν άμεσα την αδικία για να μην επιβαρύνονται οικονομικά, έστω με το 1.20 ευρώ που ορίστηκε το τέλος διέλευσης από τα διόδια Παμβώτιδας οι κάτοικοι του Αν. Ζαγορίου, προειδοποιώντας και για δυναμικές αντιδράσεις, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα.

Επίσης, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση ότι είναι  σε εξέλιξη η  δικαστική διαδικασία μέσω της προσφυγής που κατατέθηκε από το Δήμο Ζαγορίου (προσέφυγαν επίσης η Περιφέρεια και ο Δήμος Μετσόβου) στο ΣτΕ  για να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ για τη λειτουργία του σταθμού διοδίων Παμβώτιδας, αλλά να εφαρμοστεί αναλογική χρέωση με ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής, μαζί με αίτηση αναστολής, αλλά ακόμη δεν έχει συζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]