[Λίμνη Ζηρού ]....Οικολογικά "εγκλήματα"...

Μια λίμνη που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης για  επισκέπτες από όλη την Ελλάδα καθώς διαθέτει υπέροχα νερά και ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον πλούσιο σε δάση παραμένει απαξιωμένη.

Θα μπορούσε να διαθέτει ασφαλτόστρωση, σημασμένα μονοπάτια για περιπάτους, ποδήλατα νερού και κανόε, αθλητικές εγκαταστάσεις (τέννις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ) ανοιχτές για το κοινό, ποδηλατόδρομο, μια δυο καντίνες για τους επισκέπτες και όλα αυτά με γνώμονα την αυστηρότατη προστασία του περιβάλλοντος. Θα ήταν ένας πνεύμονας ζωής για την περιοχή και όχι μόνο. Και ειδικά τώρα που η Ιονία Οδός περνάει λίγα χιλιόμετρα πιο κει. Είναι πράγματα που τα συναντάει κανείς σε πάρα πολλές λίμνες του εξωτερικού.

Αντ’ αυτού η ωραία λίμνη του Ζηρού -που ανήκει κατά τα άλλα και στο δίκτυο Ναtura 2000 και διαθέτει στις όχθες της και περιβαλλοντικό κέντρο-  έχει καταντήσει ένας απέραντος σκουπιδότοπος με κάποιες εγκαταστάσεις διαλυμένες και αφημένες στην τύχη τους. Παλέτες από εμπορεύματα  παίζουν τον ρόλο αποβαθρών, συνοδευόμενες από καρβουνιές δίπλα στο  νερό και λάστιχα αυτοκινήτων. 

Οι κάδοι -χωρίς σακούλες εντός- ξεχειλίζουν ενώ δεν υπάρχει σημείο - ακόμη και δίπλα στο νερό- που τα σκουπίδια να μην είναι παρόντα, θυμίζοντας σε όλους πως η σχέση των συμπατριωτών μας με την καθαριότητα και την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος είναι έντονα προβληματική.

Κι έτσι να είναι  όμως, παντελώς απούσα φαίνεται να είναι και η παρουσία του Δήμου καθώς η έλλειψη καθαριότητας σε όλους τους χώρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Πώς ακριβώς εκπαιδεύονται οι μαθητές του περιβαλλοντικού κέντρου σε θέματα αειφορίας και περιβάλλοντος όταν σε κάθε βήμα τους βουλιάζουν στα σκουπίδια με το οικολογικό αποτύπωμα να γίνεται όλο και χειρότερο; Και είναι ντροπή πια οι τοπικοί «άρχοντες» να μην θέλουν να κάνουν ούτε τα αυτονόητα.

Και λίγο πιο πέρα  η κατάσταση φυσικά δεν είναι καλύτερη. Χωματερές σε πλαγιές βουνών ή δίπλα στον δρόμο, κάδοι που έχουν να αδειάσουν μήνες και μια "πινακίδα" για τον Κοκκινοπηλό να είναι γραμμένη  με μπλε μπογιά πάνω στον βράχο! Οι όχθες της λίμνης του φράγματος σωστός σκουπιδότοπος και το αρχαίο υδραγωγείο του Αι- Γιώργη μέσα στα χόρτα και τα σκουπίδια.

Κάπως έτσι πορεύεται ο Δήμος Ζηρού προς την τουριστική αξιοποίηση όσων η φύση του παρείχε πλουσιοπάροχα; Κρίμα!


 Η παρακάτω φωτογραφία δεν είναι από τη λίμνη του Ζηρού...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]