Εξωδικαστική διευθέτηση και για το νόμο Κατσέλη προτείνουν οι τράπεζες

Τη δυνατότητα να λειτουργήσει εξωδικαστική διευθέτηση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, ζητούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια αφενός να αποσυμφορήσουν το «βουνό» των 150 χιλ αιτήσεων, αφετέρου να προσφερθούν ρυθμίσεις σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και πληρούν τα κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει επεξεργαστεί πρόταση τριών –βασικών- σημείων για την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, την οποία έχουν, ήδη, καταθέσει σε κυβέρνηση και Θεσμούς.

Το πρώτο σημείο αφορά στην επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων, μέσω της άμεσης τοποθέτησης όλων των εκπαιδευόμενων δικαστών στα ειρηνοδικεία. Πρόκειται για αίτημα, που αναμένεται να βρει σύμφωνους, τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους Θεσμούς καθώς η χώρα έχει αναλάβει τη δέσμευση να ολοκληρώσει την εκδίκαση των 150 χιλ αιτήσεων ως το τέλος του 2019.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης προσωρινής προστασίας. Προτείνονται μέτρα, όπως η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους υποβάλουν αίτηση υπαγωγής προκειμένου να μπορεί ο δικαστής να αποφασίζει αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια του νόμου. Πρόκειται για δύσκολο, πολιτικά, μέτρο, το οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να το φέρει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων για την τροποποίηση του νόμου.

Το τρίτο σημείο της πρότασης των τραπεζών είναι η θεσμοθέτηση της δυνατότητας εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών. Να μπορούν, δηλαδή, οι τράπεζες ή οι οφειλέτες να κινούν διαδικασία συμβιβασμού εξωδικαστικά. Η διαδικασία θα «τρέχει» υπό την ευθύνη ειρηνοδίκη, που θα την επικυρώνει, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Next Deal χαρακτηρίζουν έξυπνο by pass την εξωδικαστική διευθέτηση για να αντιμετωπισθεί το «έμφραγμα» των 150 χιλ. αιτήσεων. «Αν υπάρξει εξωδικαστικός μηχανισμός, οι τράπεζες θα απευθυνθούν σε όσους δανειολήπτες θεωρούν ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης προτείνοντας ρυθμίσεις αντίστοιχες αυτών που επιδικάζουν τα δικαστήρια» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το ξεσκόνισμα από πλευράς τραπεζών των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ μετά την ψήφιση της νομικής κάλυψης οι τράπεζες προσφέρουν πλέον ρυθμίσεις και με διαγραφή μέρους της οφειλής.

Μια στις δύο αιτήσεις απορρίπτονται ή εγκαταλείπονται

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει η εξής ενδιαφέρουσα εικόνα για όσους έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη:

Το 40% με 45% των υποθέσεων απορρίπτεται, είτε για τυπικούς ( π.χ ελλιπής φάκελος), είτε για λόγους ουσίας. Αν τα στοιχεία ισχύουν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους δύο δανειολήπτες έκαναν χρήση της περιόδου προσωρινής προστασίας για να κερδίσουν χρόνο έναντι των τραπεζών.

Το υπόλοιπο 55% με 60% των δανειοληπτών επιτυγχάνει διευθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων με «κούρεμα» μέρους της οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε βάθος χρόνου. Οι οικονομικές δυνατότητες, η ηλικία του δανειολήπτη και τυχόν περιουσιακά στοιχεία καθορίζουν το ποσό της δόσης και επομένως το ποσό που θα εξοφλήσει.

Πλήρη απαλλαγή χρεών, συνήθως για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις ποσών, επιτυγχάνει μόνο το 0,5% όσων έχουν προσφύγει στο νόμο και εφόσον βέβαια προκύπτει ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα. Συνήθως, για καταναλωτικά δάνεια το ποσό της διαγραφής κινείται στο 60% με 70% επί της συνολικής οφειλής.

Περίπου, όμως, το 33% όσων επιτυγχάνει απόφαση ρύθμισης με διαγραφή μέρους της οφειλής σταματά μετά την καταβολή της πρώτης δόσης την εξυπηρέτηση, εξέλιξη που αποτυπώνει τις διαστάσεις που έχει πάρει στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση της ατιμωρησίας.



Aναδημοσίευση από την εφημερίδα NextDeal (τεύχος 391) που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.
nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]