Στο «σταυροδρόμι» κρίσιμων αποφάσεων ο Τσίπρας

Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποχής

Στην προώθηση και εφαρμογή μιας «υβριδικής λύσης» εστιάζει η Κομισιόν- Το σενάριο προϋποθέτει το φινάλε της τρίτης αξιολόγησης στην «ώρα» του

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Την «επόμενη μέρα» μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, που προϋποθέτει την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την ενίσχυση της επενδυτικής προοπτικής έχει ήδη σχεδιάσει και προωθεί στον δρόμο της υλοποίησης η Κομισιόν.


Το σχέδιο που αφορά στην μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με κορυφαίες κοινοτικές πηγές, συμπεριλαμβάνει τρία βασικά σενάρια, τα οποία θα μπουν επί της ουσίας στο μικροσκόπιο της ελληνικής κυβέρνησης αφού μπει «τελεία και παύλα» στην τρίτη αξιολόγηση μέχρι τις αρχές του προσεχούς Γενάρη. Στην πραγματικότητα το συνολικό σχέδιο για το οποίο θεωρείται βέβαιον ότι έχει ενημέρωση όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι θα αποτελέσει το πεδίο κορυφαίων αποφάσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018- και σίγουρα μέχρι τις 20 Αυγούστου, ημέρα λήξης του τρίτου μνημονίου.

Οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και φαίνεται ότι έχει ήδη ξεχωρίσει το «σενάριο» για την επόμενη μέρα που οι «εμπνευστές» του χαρακτηρίζουν μια «υβριδική λύση για την έξοδο από το μνημόνιο». Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχοντας πλήρη εικόνα των ευρωπαϊκών ζυμώσεων επέλεξε -από το... επόμενο λεπτό της δεύτερης αξιολόγησης- να κατευθύνει τους υπουργούς του στο γρήγορο κλείσιμο των προαπαιτούμενων που αφορά στο τρίτο πρόγραμμα, προκειμένου να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες προετοιμασίας της εξόδου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018- γι αυτό και από την φετινή ΔΕΘ εμφανίστηκε με σιγουριά για την “επόμενη μέρα” και απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε πιθανότητα εισόδου της χώρας σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα λοιπόν με ανώτερες κοινοτικές πηγές,  η Ελλάδα, στο βαθμό που θα κλείσει μέχρι τις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου τα προαπαιτούμενα, θα έχει την ευκαιρία στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου να διαπραγματευτεί το πλαίσιο των σχέσεων που θα επικρατήσει μετά την 20η Αυγούστου του 2018.Τα τρία σενάρια βάσει των οποίων θα γίνει η διαπραγμάτευση

Και οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν στην βάση τριών σεναρίων, που δείχνουν πάντως από τώρα το τρίτο για πιθανή υλοποίηση:

Το πρώτο σενάριο είναι το λιγότερο πιθανό καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, κανείς δεν το θέλει ούτε μπορεί να το υποστηρίξει. Παραπέμπει στην υιοθέτηση ενός τέταρτου μνημονίου, το οποίο ως γνωστόν έχει δημοσίως αποκλείσει ουκ ολίγες φορές η κυβέρνηση.

Το δεύτερο σενάριο παραπέμπει σε μια «καθαρή» έξοδο χωρίς τέταρτο  μνημόνιο και άλλες υποχρεώσεις, το οποίο λέγεται ότι κρύβει κινδύνους και θέτει καταρχάς «ερωτήματα» έγκρισης από τις αγορές. Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου προαναγγέλλει ότι δεν θα αργήσει η δοκιμαστική δεύτερη έξοδος στις αγορές και ίσως γίνει πριν το τέλος του 2017

Με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα συμπεριλαμβάνει μέτρα και ρυθμίσεις εποπτείας απορρίπτεται για πολλούς λόγους που αφορούν στην εφαρμογή του, ο σχεδιασμός φέρνει πιο κοντά την επιλογή του τρίτου σεναρίου: Πηγή της Κομισιόν το χαρακτηρίζει «υβριδικό», υποστηρίζει ότι κουμπώνει καλύτερα με την ελληνική πραγματικότητα μετά από  όσα έχουν συμβεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια και προβλέπει μια συνδυασμένη λύση εποπτείας και εγγυημένης εξόδου στις αγορές.

Το «κλειδί» του σεναρίου αυτού είναι ότι προϋποθέτει την επαναρύθμιση του χρέους, η οποία θα αποτελεί και την εγγύηση της μονιμότερης και χωρίς αναταράξεις εξόδου στις αγορές.

Το κλίμα εν τω μεταξύ που επικρατεί στις Βρυξέλλες δείχνει ότι  η τρίτη αξιολόγηση προχωρά  προς το τέλος της και ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ακολουθήσουν εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει η καταληκτική φόρμουλα για το καταλληλότερο σχήμα εποπτείας. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι κοινοτικές πηγές  απέφυγαν να μπουν σε ειδική συζήτηση για τα πολιτικά σενάρια που συνδέονται με αυτές τις διεργασίες και θα απασχολήσουν άμεσα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό

Άλλο ενδιαφέρον σημείο της περιγραφής των κρυφών σεναρίων είναι ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το θέμα των ελληνικών Τραπεζών διευθετημένο εν πολλοίς  καθώς  προηγήθηκε η αναδιάρθρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα. Έτερο επίσης σημαντικό σημείο αφορά στο ότι οι κοινοτικές πηγές εξήραν την στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό  αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες ως πρώτη χώρα υποδοχής και φιλοξενίας των μεγάλων ροών από την Τουρκία. Συμπλήρωσαν δε με νόημα ότι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως και η ελληνική κυβέρνηση  υπερασπίζεται τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και πρόβλεψε  ότι θα γίνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση παρά τις  αντιδράσεις από τμήματα της Ευρώπης. Στόχος είναι να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαδικασίες, συνέχισαν οι κοινοτικές πηγές.

Ενδεικτικό δε των διαρκών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και όχι μόνο για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι ότι οι κοινοτικές πηγές υπογράμμισαν ότι είναι στην ρπώτη γραμμή οι προτάσεις Γιουνκέρ- και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών με ισχυρές αρμοδιότητες. Τέλος προανήγγειλε ότι την άνοιξη του 2019 και στην Σύνοδο που αναμένεται ότι θα επισημοποιηθεί το Βrexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδειχθεί ότι έχει προετοιμαστεί για τη διεύρυνσή της για να υποδεχτεί εκτός απροόπτου  τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Οι καλά γνωρίζοντες τις διαβουλεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο και το παρασκήνιο στα ισχυρά κέντρα της Ευρώπης εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά στο «σταυροδρόμι» για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μεταμνημονιακό σενάριο και ότι για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να ρισκάρει τις όποιες καθυστερήσεις κατά το κλείσιμο των προαπαιτούμενων από τους αρμόδιους υπουργούς.
πηγη thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]