Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέα πεδία

Τι θα πει με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας
Η αναμενόμενη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Στο πεδίο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς αλλά και της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας θα στρέψει το ενδιαφέρον με την ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου τα paradise papers αναμένεται ότι θα προκαλέσουν έντονες πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να αναδείξει και να αξιοποιήσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της παντός είδους διαφθοράς και να εστιάσει σε κινήσεις υπέρ της προστασίας όλων όσοι σηκώνουν τα μεγάλα φορολογικά βάρη ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός, που θα ανοίξει με την ομιλία του την συνεδρίαση, λέγεται ότι απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει καθαρές απαντήσεις με αφορμή το δημοσίευμα του «Έθνους» για την κυρία Μαρέβα Γκαμπρόφσκι και την σχέση της με offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέϊμαν στην Καραιβική - παρότι η ίδια έχει δώσει βέβαια απάντηση στο σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πεδίο δράσης κατά της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής είναι ένα προνομιακό πεδίο για το κυβερνών κόμμα –«καθώς δεν διαθέτει, σκελετούς στην ντουλάπα», λέει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος. Είναι προφανές ότι η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία είχε προγραμματιστεί μετά από «γκρίνιες» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά άλλων ζητημάτων θα αλλάξει... εν πλω ατζέντα - και θα αποτελέσει την βάση για την επιχείρηση συσπείρωσης των βουλευτών και των στελεχών εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και των νέων νομοθετημάτων.

Φυσικά ο κ. Τσίπρας, πριν δώσει τον λόγο στους βουλευτές του, θα κάνει αναλυτική αναφορά σε όλα τα «καυτά» θέματα και δεν αποκλείεται να τους ενημερώσει σχετικά με ένα θέμα που θα ενισχύσει τον δημόσιο λόγο τους τον φετινό κρίσιμο Δεκέμβρη. Το θέμα αυτό αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες και με κριτήρια κυρίως εισοδηματικού χαρακτήρα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το που επέστρεψε από το Eurogroup ανέλαβε με το επιτελείο του να αναζητήσει όλα τα στοιχεία και να καταλήξει στο πλαίσιο για το φετινό κοινωνικό μέρισμα που θα αφορά περίπου ένα εκατομμύριο κόσμο και δη τις ευπαθείς ομάδες. Όμως δεν αποκλείεται το κοινωνικό μέρισμα να αφορά φέτος και μέρος της μεσαίας τάξης που επλήγη εισοδηματικά από την κρίση (και λόγω της υπερφορολόγησης).


Η  «διαδρομή» από την φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή μέχρι την αντιμετώπιση της και την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος σε μισθωτούς και ανέργους θα επιχειρηθεί να περιγραφεί με ενάργεια όχι μόνο από τον πρωθυπουργό αλλά και από άλλα κυβερνητικά στελέχη στην συνέχεια αφού η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να προκαλέσει τις σχετικές συγκρίσεις των δύο προφίλ: αυτού της συμπολίτευσης και εκείνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι άγριες συγκρούσεις μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη είναι έτσι κι αλλιώς μέσα στα συνήθη θαύματα - πρόκειται για μια τακτική που απαιτεί μια αντιπαράθεση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους προεκλογικού χαρακτήρα. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019 εντούτοις, είναι προφανές ότι οι συγκρούσεις είναι πλέον «διαρκείς» και εξελίσσονται σε άκρως πολεμικό κλίμα.

Το γεγονός δε ότι μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο που παραπέμπει μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου και τις κορυφαίες επιλογές με την σφραγίδα της κυβέρνησης και των εταίρων ανασύρει διάφορα σενάρια με καθοριστικής σημασίας κλειδιά στον πυρήνα τους. Που σημαίνει ότι, όπως έγραψε το Thecaller.gr, ο φετινός Σεπτέμβρης θα αποδειχθεί «καυτός» και προπομπός σημαντικών εξελίξεων.

Οι γνωρίζοντες προβλέπουν ότι και από σήμερα κιόλας - και από τις αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας - θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των άγριων συγκρούσεων όχι σε ένα αλλά σε πολλά και απαιτητικά πεδία της πολιτικής και της οικονομίας...
 thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]