Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου

Στις 23 και 24 του Οκτώβρη ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Ήπειρο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα. Στο Συνέδριο αλλά και στις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις προετοιμασίας που προηγήθηκαν, συμμετείχε πλήθος πολιτών, παραγωγικών φορέων και φορέων υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης. Το Συνέδριο στέφθηκε από επιτυχία καθώς πραγματοποιήθηκε μια απευθείας διαβούλευση των φορέων και των κοινωνικών ομάδων με την κεντρική Κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει στην πράξη τη διάθεση και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που οραματιζόμαστε μετά το τέλος των μνημονίων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υπήρξαν έξι θεματικές ενότητες που συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθούν πολύ σημαντικές ανοιχτές συζητήσεις των Υπουργών της Κυβέρνησης με τους πολίτες, όπου καλύφθηκε μεγάλο μέρος των ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινωνία.
Στο επίκεντρο του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου βρέθηκε η αναπτυξιακή πολιτική και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας το οποίο για πρώτη φορά αποκτά σάρκα και οστά και θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της, καθώς η έρευνα θα συνδεθεί με την παραγωγή της περιοχής.
Επιπλέον, στην ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, στο απώτερο μέλλον, περιλαμβάνονται και οι τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου. Το γεγονός αυτό καθιστά την Ήπειρο νέο ενεργειακό κόμβο, τη βγάζει από την απομόνωση και θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής.
Στο Περιφερειακό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος όσον αφορά τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα. Οι τομείς αυτοί αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου και έγιναν σε βάθος συζητήσεις και προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Η Ήπειρος αποτελεί ένα από τα πιο αδικημένα γεωγραφικά διαμερίσματα της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης κατά την περίοδο της Κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνει από αυτή την απομόνωση. Όσον αφορά την περιοχή μας, αυτό διαφαίνεται από τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τρία τελευταία χρόνια. Τα έργα αυτά είναι τα εξής:
Στο ΠΔΕ του 2017:
·         Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας της Οδού Καταρράκτης – Βουργαρέλι  (Β’ φάση - από Ι. Μ. Αγίου Κοσμά μέχρι Βουργαρέλι), με προϋπολογισμό 5.000.000 Ευρώ.  Πρόκειται για δρόμο δασοτουριστικής ανάπτυξης για τη σύνδεση ανατολικών - δυτικών Τζουμέρκων.
·         Βελτίωση της Οδού Φράξου Καστανιάς – Τετρακώμου, με προϋπολογισμό 6.500.000 Ευρώ. Αφορά  διαδημοτική οδική σύνδεση 6,8 χλμ. ο οποίος συνδέει τους Δήμους Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη.
·         Αλιευτικό καταφύγιο της Κόπραινας, με προϋπολογισμό 2.740.000 Ευρώ. Ο λιμένας θα εξυπηρετήσει τα μικρά επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη των οικισμών της περιοχής.
·         Σύνδεση Τ.Κ. Κομποτίου με τον κόμβο της Ιόνιας Οδού, με προϋπολογισμό 900.000 Ευρώ. Το έργο αφορά την οδική σύνδεση της ευρύτερης περιοχής του  Κομποτίου με τον κόμβο της Ιόνιας Οδού.
·         Έργα βελτίωσης και συντήρησης περιαστικού οδικού δικτύου του Δήμου Αρταίων (Δ.Ε. Αμβρακικού και Δ.Ε. Φιλοθέης) με προϋπολογισμό3.000.000 Ευρώ, που ο Δ. Αρταίων θα ενισχύσει με επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000.000 Ευρώ.
·         Συντήρηση και αποκατάσταση οδικού δικτύου (Άνω Καλεντίνη-Διχομοίρι-Ρετσιανά-Καστανιά-Στρογγυλόκαμπος και άλλες παρεμβάσεις) του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, με προϋπολογισμό 700.000 Ευρώ.
·         Παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης στον οδικό άξονα Άρτας - Τρικάλων με προϋπολογισμό 3.000.000 Ευρώ.
·         Επικάλυψη τσιμενταυλάκων στους δρόμους των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου, Ακροποταμιάς και Αγίας Παρασκευής και συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου Νικ. Σκουφά, με  προϋπολογισμό 4.000.000 Ευρώ.
·         Ενίσχυση με επιπλέον πιστώσεις 5.000.000 Ευρώ των αρδευτικών έργων στην πεδιάδα της Άρτας.
Ταυτόχρονα, για την επόμενη φάση χρηματοδοτήσεων από το Υπουργείο Υποδομών προωθείται η επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού τμήματος Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη προεκτιμώμενου προϋπολογισμού κατασκευής του έργου 5.000.000 Ευρώ.

Στο ΠΔΕ του 2016:
·         Γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου με τις απαιτούμενες προσβάσεις (Προϋπολογισμός 6.500.000 €).
·         Επαρχιακή Οδός Μεσόπυργος – Όρια ΠΕ Άρτας & Αιτωλοακαρνανίας (Προϋπολογισμός 2.600.000 €). Δημοπρατείται εντός του έτους.
·         Οδός Καταρράκτης – Βουργαρέλι: Οδός δασοτουριστικής ανάπτυξης για τη σύνδεση Ανατολικών και Δυτικών Τζουμέρκων  Α φάση Καταρράκτης Ι.Μ. Αγιόυ Κοσμά (Προϋπολογισμός 4.000.000 €). Δημοπρατείται στις αρχές του 2018.
·         Βελτίωση της οδού Αθαμάνιο – Θεοδώριανα με δύο υποέργα:
1. Βελτίωση της υπάρχουσας κοινοτικής οδού Θεοδώριανα – Αθαμάνιο και
2. Βελτίωση της παράκαμψης Αθαμανίου προς Θεοδώριανα. Δημοπρατείται εντός του έτους με επιπρόσθετες πιστώσεις με βάση τα πορίσματα των γεωλογικών ερευνών και μελετών.

Στο ΠΔΕ του 2015:
·         Προκήρυξη της μελέτης με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία Άρτας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο», με προϋπολογισμό 4.000.000 €.
·         «Εγκιβωτισμός Ρέματος Κατσαρέλου» στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, με προϋπολογισμό 1.000.000 €. (Ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους).
·         Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, όσο και στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
·          «Εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας», προϋπολογισμού 700.000 €. (Ολοκληρώθηκε)
·         Μελέτη και κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην πόλη της Άρτας προϋπολογισμού 500.000 €.
·         Μελέτες αξιολόγησης, επικαιροποίησης, βελτίωσης και συμπλήρωσης υπαρχουσών μελετών για την ωρίμανση και δημοπράτηση των εγγειοβελτιωτικών πεδιάδας Άρτας καθώς και των αρδευτικών έργων περιοχής Πέτα-Κομπότι Άρτας με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000 €.


Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μάχεται για την άρση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η ανάπτυξη αυτή τη φορά να είναι δίκαιη και με την κοινωνία συμμέτοχη σε αυτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]