Με περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια ο προϋπολογισμός για το 2018

Μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνήψαν συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018.

Οι συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων καθορίζονται σε 160,1 δις ευρώ και οι πληρωμές σε 144,7 δις ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αύξηση των εξωτερικών δαπανών και συμφώνησαν να περιορίσουν τη χρηματοδότηση σε 9,57 δις ευρώ, ήτοι μείωση κατά 868 εκατ. ευρώ ή 8% κάτω από τον τελικό προϋπολογισμό του 2017, με 256 εκατ. ευρώ να μην έχουν διατεθεί.
Σε σύγκριση με το 2017, η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή βοήθεια μειώθηκε κατά 6%, ωστόσο, η χρηματοδότηση για την υγεία και την εκπαίδευση θα αυξηθεί στα 206 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας θα ανέλθει σε 217 εκατ. ευρώ το 2018. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, μια μικρή αύξηση από το 2017 στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε 1,1 δις ευρώ.«Φέτος, προσπαθήσαμε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των δαπανών της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα επαρκή περιθώρια αντίδρασης σε απρόβλεπτες ανάγκες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και κύριος διαπραγματευτής του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, Märt Kivine. «Ο προϋπολογισμός του 2018 επικεντρώνεται σε προτεραιότητες, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της ασφάλειας και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, οι ΜΚΟ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις περικοπές κονδυλίων στον τομέα αναπτυξιακής βοήθειας. Η Policy and Advocacy Manager των Βρυξελλών στην ONE, Valentina Barbagallo, δήλωσε ότι παρά την έγκριση μικρών αυξήσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η διατροφή, «η ΕΕ έδωσε για πρώτη φορά προτεραιότητα στις γρήγορες διορθώσεις και απέτυχε να εξετάσει το ευρύτερο πλαίσιο».Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να συνειδητοποιήσει, ότι η επένδυση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αποτελεί ουσιαστική επένδυση στην ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Η Head of Advocacy στο Save the Children, Jacqueline Hale, τόνισε: «Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες φτώχειας ή έχουν πληγεί από συγκρούσεις και καταστροφές είναι ο «μεγάλος χαμένος» σε αυτόν τον προϋπολογισμό – ειδικά εκείνα που βρίσκονται εκτός της ΕΕ. Η υποχώρηση της ΕΕ προς τον περιφερειακό τομέα πετυχαίνει τις παγκόσμιες δεσμεύσεις της και θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι ενισχύσεις πρέπει να απευθύνονται σε εκείνους που είναι περισσότερο περιθωριοποιημένοι και τις έχουν ανάγκη».
Η εκπρόσωπος της Plan International, Tanya Cox δήλωσε: «Η Διεθνής Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε χθες θα οδηγήσει σε περικοπές στην αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, κάτι που αντιβαίνει στις επιθυμίες των πολιτών της ΕΕ. Αυτές οι περικοπές αφαιρούν χρήματα από τους φτωχότερους και περιθωριοποιημένους, προκειμένου να εκπληρώσουν τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης που έχουν τοποθετηθεί εσφαλμένα. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να οδηγήσει στην υλοποίηση του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ισότητα των φύλων και υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίση. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή, η ικανότητα της ΕΕ να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις και να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, θα περιοριστεί το 2018».

Από Georgi Gotev | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]