Δημοσκόπηση ProRata: Δυσπιστία για την επίτευξη της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

Απογοήτευση και δυσπιστία σχετικά με την επίτευξη από την κυβέρνηση του στόχου για έξοδο από τα μνημόνια το 2018 νοιώθει η ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας ProRata που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία καταγράφει το «ποσοστό δυνητικής επιρροής» των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 34% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 24%.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 14%, το ΚΚΕ 11%, το Ποτάμι 10%, η Ένωση Κεντρώων 8,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5% και οι ΑΝΕΛ 3%. Η ίδια έρευνα καταγράφει πως η Λαϊκή Ενότητα έχει ποσοστό δυνητικής επιρροής 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 3%.
Στη δημοσκόπηση υπήρχε και ερώτημα σχετικά με τις... δημοσκοπήσεις. Από τις απαντήσεις προέκυψε ότι οι πολίτες εξακολουθούν μεν να παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό 70% «πάντα» ή «μερικές φορές», όμως μόλις το 12% δήλωσε ότι επηρεάζεται από αυτές.
Σε ό,τι αφορά τα λοιπά ευρήματα, στην ελληνική κοινωνία εξακολουθούν να κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα (θυμός 36%, φόβος 11%, απογοήτευση 43%).
Σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία (80%) θεωρεί δύσκολη την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για τερματισμό των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μοιρασμένοι (το 48% δηλώνει ότι θα καταφέρουμε, έναντι 43% που θεωρεί ότι δεν θα τα καταφέρουμε).
Μεγάλη είναι, επίσης, η απαισιοδοξία που προκύπτει από τις απαντήσεις στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει συνολικά», με το 67% να τοποθετεί το χρονικό αυτό σημείο σε 10 χρόνια ή και ποτέ, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξοι είναι οι ανήκοντες στην αδιευκρίνιστη ψήφο (76%).
Στο θέα αυτό υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 33% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ανάκαμψη της οικονομίας άμεσα ή βραχυπρόθεσμα (σε 2-3 χρόνια) και το 21% μεσοπρόθεσμα (σε 5 χρόνια), σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ, για τους οποίους τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 13% και 14%.


Μείωση της απόστασης της δυνητικής εκλογικής επιρροής ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Η έρευνα καταγράφει σχετική μείωση της απόστασης που χωρίζει τη δυνητική εκλογική επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με τον τελευταίο «Σφυγμό» που δημοσίευσε η Prorata τον Ιούνιο του 2017.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες : Αφ’ ενός στο γεγονός ότι η ΝΔ έχει εξαντλήσει τα όρια της συσπείρωσής της (85%) σε μη προεκλογική περίοδο, ενώ είναι πιθανό ότι μέρος των μη παραδοσιακών της ψηφοφόρων, που την επέλεγαν ως μία κατ’ αρχήν διέξοδο, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις διεργασίες του πόλου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Αφ’ ετέρου στη σχετική βελτίωση της – πολύ χαμηλής ακόμα – συσπείρωσης των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (47% έναντι 44% τον Ιούνιο), οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι (36%) των πολυάριθμων αναποφάσιστων (20%).


Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εκφράζει μόνο το 11%, ενώ αντίστοιχα και από τη ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποίηση εκφράζει  μόνο το 21%. Αρκετά χαμηλότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ όσων ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, όπου το 4% δηλώνει ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και το 8% από την ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι μόνο οι μισοί περίπου ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κόμμα τους (46% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και, ομοίως, 47% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογεί θετικά την ΝΔ).
Τέλος, βαθμολογώντας σε μία κλίμακα 0-10 τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε πέντε σημαντικούς τομείς, οι ερωτώμενο βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο με 2,19 την προσέλκυση επενδύσεων, με 2,15 την καταπολέμηση της ανεργίας, με 1,82 την παιδεία, με 2,08 την υγεία και  με 2,11τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]