[Κόσμος]Λύση στο αδιέξοδο αναζητούν Μαδρίτη και Βαρκελώνη μετά το δημοψήφισμα

Λύση στο πολιτικό και συνταγματικό αδιέξοδο όπου έχει οδηγήσει το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας αναζητούν τόσο η κεντρική ισπανική κυβέρνηση όσο και οι καταλανικές Αρχές.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιδιώκει τον σχηματισμό κοινού μετώπου των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε με τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των κεντρώων Θιουδαδάνος, στους οποίους εξέφρασε τη βούληση να επιτευχθεί «συναίνεση» όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Μαδρίτης.

Οι επαφές του κ. Ραχόι ήλθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιζδεμόντ δήλωσε ότι δεν επιζητεί «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία αλλά νέα συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει κουμπί να πατήσουμε για την ανεξαρτησία, δεν υπάρχει», είπε ο κ. Πουιζδεμόντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ουσιαστικά παίρνοντας αποστάσεις από το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες – που θεωρούνταν το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο.

Τυχόν μονομερής ανεξαρτητοποίηση θα μπορούσε να υποχρεώσει την κυβέρνηση Ραχόι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που εξουσιοδοτεί τη Μαδρίτη να επιβάλει ακόμα και με τη βία τη συνταγματική τάξη σε οποιαδήποτε από της Αυτόνομες Κοινότητες της χώρας που κρίνεται ότι την παραβιάζει, ακόμα και αναστέλλοντας τις εξουσίες των τοπικών Αρχών.

Η Ευρωπαϊκή λύση (που δεν έρχεται)

Αν και δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ. Ραχόι, ο κ. Πουιζδεμόντ πρότεινε διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη με διεθνή διαμεσολάβηση, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει καθήκοντα μεσολαβητή, και τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον εσωτερικό αλλά υπερβαίνει τα σύνορα της Ισπανίας.

Ωστόσο, νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότρυνε μεν την προσφυγή στο διάλογο αλλά αρνήθηκε διπλωματικά να διαιτητεύσει την ισπανική κρίση, επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση του προέδρου Γιούνκερ ότι πρόκειται για ένα «εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας που πρέπει να λυθεί με γνώμονα την συνταγματική τάξη» της χώρας.

«Με βάση το Ισπανικό Σύνταγμα η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμη», σημείωσε πάντως σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν η ψηφοφορία ήταν νόμιμη μία περιοχή που εγκαταλείπει κράτος-μέλος βρίσκεται αυτόματα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση περιπλέκεται από τα επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν σε δεκάδες εκλογικά κέντρα ανάμεσα σε πολίτες και άνδρες της εθνικής δύναμης της Αστυνομίας που είχε στείλει ο κ. Ραχόι, λόγω αμφιβολιών για την φερεγγυότητα της τοπικής Αστυνομίας, η οποία κανονικά είναι υπόλογη στην καταλανική κυβέρνηση.

Τα επεισόδια προκάλεσαν τον τραυματισμό 893 ανθρώπων, σύμφωνα με τις καταλανικές υπηρεσίες Υγείας.

Η Κομισιόν κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να φύγουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στον διάλογο.
Euractiv

Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]