ΚΚΕ -Ιωάννινα:Η «ανάπτυξή τους» αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η «ανάπτυξή τους» αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
Και στο νομό μας,  στο πλαίσιο ενός ακόμη "αναπτυξιακού συνεδρίου" που θα γίνει 23-24 στα Γιάννενα, η κυβέρνηση δραστηριοποιεί όλο το μηχανισμό της, βουλευτές και υπουργούς, σε αγαστή συνεργασία με τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες (δημάρχους - Περιφέρεια κλπ.), στήνει ουσιαστικά μια ακόμη φιέστα για να μοιράσει τις γνωστές αυταπάτες περί "δίκαιης" ανάπτυξης.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν και η επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού αλλά και οι ημερίδες που οργανώνει η περιφέρεια μαζί με δήμους και άλλους φορείς για την «ανάπτυξη» του πρωτογενούς τομέα στην Ηπειρο. Ολοι όσοι υποστηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει την μικρομεσαία αγροτιά, θεωρούν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους με μνήμη χρυσόψαρου. Κοροϊδεύουν ασύστολα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που βλέπουν καθημερινά η ζωή τους να τσακίζεται. Που δυσκολεύονται κυριολεκτικά να επιβιώσουν, αφού βιώνουν καθημερινά τη δυσβάσταχτη φορολογία, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε λογής χαράτσια, τις μειώσεις στις επιδοτήσεις, την απληρωσιά, τις χαμηλές ή "ανοιχτές" τιμές, τις ζημιές στην παραγωγή χωρίς ουσιαστική κάλυψη, το αυξημένο κόστος παραγωγής, με δεδομένη την ανεργία που "σπάει κόκαλα" και στο νομό μας.
Ταυτόχρονα στο προσχέδιο για το προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων, ενώ αρχίζουν να «τρέχουν» και μέτρα όπως η κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου,  οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα προσμετρούνται ως έξοδα, το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό, η αύξηση ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η μείωση για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ  κ.ά. Παράλληλα απογειώνεται η φοροληστεία του λαού, καθώς οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι προβλέπονται αυξημένοι κατά 1 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με φέτος.
Μιλάνε για ανάπτυξη, αλλά το ζήτημα είναι για ποιον; Μα, φυσικά, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών κρέατος – γάλακτος που υπάρχουν στην περιοχή μας, για τους μεγαλοέμπορους, τους μεγαλοπαραγωγούς, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο. Άλλωστε, το ομολόγησε, όσο πιο κυνικά μπορούσε, ο κ. Ευάγγελος Αργύρης που διετέλεσε υφυπουργός Αγροτικής αν΄’απτυξης επί ΠΑΣΟΚ στην ημερίδα που έγινε πριν λίγες μέρες στα Γιάννενα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν εταιρείες κολοσσοί στην περιοχή όπως η "Πίνδος" και ο "Νιτσιάκος", το κτήμα "Γκλίβανος" και η "Ζοινος", η "Δωδώνη"… που μπορούν να αξιοποιηθούν". 
Οι εταιρείες κολοσσοί που ανέφερε ο κ. Ε. Αργυρης αξιοποίησαν ανάλογα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, ανέπτυξαν επενδυτικά σχέδια, αύξησαν την παραγωγή και τους τζίρους τους. Όμως ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι μικροί παραγωγοί είδαν να αυξάνεται το εισόδημά τους. Αντίθετα οι εργαζόμενοι στην "Πίνδο" και "Νιτσιάκο" είδαν μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση εργασίας που να χτυπάει κόκκινο, αντικατάσταση εργαζόμενων με φθηνότερα εργατικά χέρια, αύξηση των εργαζόμενων που δουλεύουν μέσω εργολάβων με χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Από την άλλη μεριά, οι μικροπτηνοτρόφοι είναι εξαρτημένοι από ό,τι ποιότητας πρώτες ύλες τους προμηθεύουν (νεοσσοί, φυράματα κ.ά), τους καθορίζουν πόσο και τι θα παράγουν και τους αγοράζουν τα προϊόντα τους σε όποια τιμή θέλουν. Ωφελημένοι είναι μόνο οι μεγαλοπτηνοτρόφοι που πατάνε πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και πάνω στους μικρούς παραγωγούς μέσα σε κάθε συνεταιρισμό.
Ακόμη και στη "Δωδώνη" που έχει εξωστρέφεια, έχει μπει στην διατροφική αλυσίδα 46 άλλων χωρών και έχει ανακοινώσει ότι έχει αυξήσει τις εξαγωγές κατά 40% στα τελευταία τρία χρόνια, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Οι εργαζόμενοι και εκεί είδαν μειώσεις μισθών, οι συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου είναι καθεστώς, η δουλειά χωρίς ρεπό για ολόκληρες εβδομάδες είναι κανόνας και η πλειοψηφία των μικροκτηνοτρόφων είδαν να μειώνεται η τιμή του γάλακτος. Η εξωστρέφεια λοιπόν που επικαλέστηκαν είναι διέξοδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενώ την ίδια στιγμή τα ποιοτικά και ντόπια προϊόντα φτάνουν στο ράφι σε τιμές απρόσιτες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Όσο για την συζήτηση που περιορίζεται μόνο στις οδυνηρές συνέπειες της CETA για τη φέτα, αποκρύπτει ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η φέτα κι άλλα γνωστά τοπικά προϊόντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο. Στην καπιταλιστική ανάπτυξη που υποστηρίζουν όλοι μαζί χέρι-χέρι, το τι παράγεται, το τι εισάγεται, το τι εξάγεται και οι τιμές καθορίζονται από το μονοπωλιακό κέρδος, είτε τα προϊόντα φέρνουν επισήμανση είτε όχι. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όσο και να θέλουν να αγοράσουν το ελληνικό και το πιστοποιημένο, τελικά για να τα βγάλουν πέρα καταφεύγουν στο φθηνό και πολλές φορές αμφίβολης ποιότητας. Για αυτό αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις λευκού τυριού εισαγωγής. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι υποτιμάμε τη σημασία του ζητήματος της φέτας για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς της περιοχής και της χώρας μας.
Το μόνο σίγουρο για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς είναι ότι αυτή η κυριαρχία των μονοπωλίων θα τους συνθλίψει οριστικά, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Γι’ αυτό και παίρνονται από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και την ΕΕ (π.χ. νέα ΚΑΠ) μια σειρά μέτρα που αφορούν τις επιδοτήσεις, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα έξοδα καλλιέργειας κ.λπ, που τους οδηγούν στον αφανισμό.
Συνεπώς όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακά. Η αιτία τους βρίσκεται στην καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, ενώ η ΚΑΠ, που με συνέπεια εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο, όπως και τα μέτρα που ψηφίζουν, για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μονοπωλιακών ομίλων και έχει ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, στο οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα που παλεύει στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφωνούν και την εφαρμόζουν. Ένας τέτοιος αγώνας, για να έχει αποτελεσματικότητα και προοπτική, προϋποθέτει συσπειρώσεις και μαζικότητα, σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους και δίνει προοπτική για το μέλλον τους, με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής.
Απέναντι στον αφανισμό τους υπάρχει διέξοδος: Η ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της παραγωγής απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι θα παραχθεί καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές, από τα businessplan των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο δρόμος με λαϊκή - εργατική εξουσία. Με κοινωνικοποίηση της γης και παραγωγής, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους στην κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία, με κρατικό εμπόριο, με κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές. Με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης θα επιτευχθεί η ολόπλευρη αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχής μας. Θα μπουν οι βάσεις για την οριστική λύση του διατροφικού προβλήματος του λαού και ο νέος και μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος θα μπορεί και να παράγει και να έχει ικανοποιητικό εισόδημα. 
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες μαζί με τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να δώσουν αγωνιστική - μαχητική απάντηση στις «αναπτυξιακές φιέστες» που διοργανώνει στα Γιάννενα στις 23-24 Οκτώβρη η κυβέρνηση μαζί με τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 5/10/2017
ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]