Σοβαρές αλλαγές στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων ψήφισε αιφνιδιαστικά το ΥΠΑΑΤ με το νέο νόμο περί "Διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών".

Σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς εμπορίας των γεωργικών φαρμάκων φέρνει ο νέος νόμος του ΥΠΑΑΤ περί "Διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών".
Με μία ατελείωτη και χαώδη σειρά τροπολογιών, σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο, τροποποιούνται τόσο ο ν. 4036/2012 που ρυθμίζει τη διακίνηση των γεωργικών φαρμάκων, όσο και το Π.Δ. 159/2013 που καθορίζει τις προδιαγραφές για τα καταστήματα εμπορίας.

Μεταξύ άλλων, το ΥΠΑΑΤ:
1) Καταργεί την "συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία" γεωπόνου στο κατάστημα γεωργικών φαρμάκων και προβλέπει απλώς "να απασχολείται άτομο (γεωπόνος) με υπαλληλική σχέση"
2) Στα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) βάζει ως προϋπόθεση ή να απασχολούν γεωπόνο "με υπαλληλική σχέση" στο κατάστημα ή να είναι κάποιος εταίρος τους γεωπόνος (χωρίς περιορισμό συμμετοχής), ενώ μέχρι τώρα ίσχυε ως προϋπόθεση ο εταίρος αυτός να έχει τουλάχιστον το 20% της εταιρείας.
3) Καταργεί την υποχρέωση ο υπεύθυνος επιστήμονας να απασχολείται σε ένα και μόνο κατάστημα.
Με λίγα λόγια:
Ανοίγει ο δρόμος σε εταιρίες που έχουν στο εταιρικό τους σχήμα έναν γεωπόνο, έστω και με 1%, να ανοίγουν όσα καταστήματα θέλουν πανελλαδικά, με υπεύθυνο επιστήμονα αυτόν τον γεωπόνο.

Ο νέος Νόμος δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ, αλλά ψηφίστηκε από τη Βουλή και αποτελεί ουσιαστικά Νόμο του Κράτους.

Για το θέμα Ανακοίνωση έχει βγάλει και το ΓΕΩΤΕΕ, διαμαρτυρόμενο σε εντονότατο ύφος.

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι πολύ σοβαρά και αλλάζουν τελείως το τοπίο στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων, θα επανέλθουμε στο θέμα με νεότερη δημοσίευση.
Geoponiprevezas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]