Ιωάννινα: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πλήθος διαδηλωτών στο Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο [φωτο-βίντεο]

Με σύνθημα "η Ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας" εργαζόμενοι  όλων των κλάδων ,συνταξιούχοι και νεολαία έδωσαν βροντερό "παρών"στο μεγάλο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων ,Αρτας,Θεσπρωτίας.Λευκάδας μαζί με τα Εργατικά Σωματεία Πρέβεζας και Λευκάδας,σήμερα το απόγευμα στις 18.30 στα Ιωάννινα,μόλις 1 ώρα πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο Du Lac, όπου  ολοκληρώθηκε   απόψε το «Αναπτυξιακό Συνέδριο»
Με αφορμή το  διήμερο συνέδριο    ,στις ομιλίες του συλλαλητηρίου  επισημάνθηκε   πως αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια,με "δίκαιη" ανάπτυξη .
Λεωφορεία απο όλη την Ηπειρο ,μετέφεραν τους  διαδηλωτές  που θέλησαν να ανταποκριθούν στο  σημερινό κάλεσμα .
Πολλά  τα Σωματεία και  οι Επιτροπές Αγώνα  που έδωσαν   αγωνιστικό " παρών"  με τις πορείες να ξεκινούν λίγο μετά τις 18.30,με παλμό   και συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική  πολιτική της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων , με τους διαδηλωτές να περνούν απο πολλές κεντρικές οδούς καθώς και πλησίον   του ξενοδοχείου όπου διεξάγονταν  το  Συνέδριο ,   με   ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ    να βρίσκονται  παραταγμένες  στην περιοχή .


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Ιωάννινα 25-10-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στο χθεσινό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας με την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Λευκάδας . Τα εργατικά κέντρα της περιοχής ήρθαν με προσυγκέντρωση στο χώρο του Συλλαλητήριο κι ενώθηκαν με τους εργαζόμενους των Ιωαννίνων. Εργατικά σωματεία του Ιδιωτικού αλλά και του Δημοσίου Τομέα , φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες,  επιτροπές αγώνα αλλά κι η Ένωση Γονέων δημιούργησαν την τεράστια πορεία που κατευθύνθηκε στο χώρο που θα μιλούσε ο πρωθυπουργός. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί και η κεντρική ομιλία.
Πριν την κεντρική ομιλία ο Γιώργος Τσίγκος, εκπρόσωπος των φοιτητών από την Επιτροπή Αγώνα των πρωτοετών φοιτητών της εστίας απεύθυνε χαιρετισμό στον οποίο ανάμεσα στα άλλα ανέφερε : «Οι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ ξεκινήσαμε εδώ και 3 εβδομάδες τα μαθήματα, ενώ έχουμε κάνει αιτήσεις για δωμάτιο στις εστίες, δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα και είτε πληρώνουμε ξενοδοχεία από το υστέρημα των γονιών μας, είτε νοικιάζουμε προσωρινά είτε δεν παρακολουθούμε καθόλου τα μαθήματα γιατί μένουμε στις πόλεις από τις οποίες καταγόμαστε. Η κατάσταση είναι κάθε χρόνο χειρότερη, γιατί όλο και περισσότεροι γονείς μένουν άνεργοι. Την στιγμή που εκατοντάδες παιδιά διαγωνιζόμαστε για το ποιος είναι ο πιο φτωχός και ποιος τελικά θα καταφέρει να σπουδάσει, τη στιγμή που μας κόβουν τα συγγράμματα και τη μόρφωσή μας, ο Πρωθυπουργός έρχεται να μιλήσει για καλή και δίκαιη ανάπτυξη, για το πώς δηλαδή θα αναπτυχθούν τα κέρδη των ομίλων ενώ εμείς θα είμαστε άστεγοι και θα αναγκαζόμαστε να εγκαταλείπουμε τις σπουδές μας. Διεκδικούμε δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, δωρεάν σίτιση, δωρεάν σπουδές. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει»
Ο Βασίλης Βάσιος από το ΕΚ Άρτας και πρόεδρος του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Άρτας σημείωσε : Στο συνέδριο τους δεν πρόκειται να δώσουν τα στοιχεία σε πόσα λαϊκά νοικοκυριά κόβεται καθημερινά το ρεύμα, που στην Άρτα δουλεύουν διπλοβάρδιες για να προλάβουν. Ούτε θα πουν πόσα παιδιά  από την Άρτα μετανάστευσαν αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται να δώσουν πίνακες εργατικών ατυχημάτων ούτε στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις μας στα χρόνια της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας με τους παραλήδες του τόπου μας θα δείξουν ιλουστρασιόν διαγράμματα για την προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων και των κερδών του επιχειρηματιών. Η «δίκαιη» ανάπτυξή τους είναι να τρώνε αυτοί και να χορταίνουμε εμείς. Εμείς δουλεύουμε για τα κέρδη τους και αυτοί μας δουλεύουν «ψιλό γαζί». Δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε αμαχητί, να καταστρέφουν τη ζωή μας, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μπούμε στη λίστα των κλακαδόρων τους. Είμαστε εδώ για να σβήσουμε τα χειροκροτήματα των απολογητών της αντεργατικής λαίλαπας με τα συνθήματά μας. Η παρουσία μας και μόνο τους χαλά τη σούπα του «σφάξε με αγά να αγιάσω».
Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε και ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας : Το συνέδριό τους γίνεται μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης που γονάτισε τους κτηνοτρόφους. Γίνεται την ώρα που οι αγρότες υπερφολογούνται που χαρατσώνονται από τον ΕΦΚΑ και μια σειρά μέτρα που δημιουργήθηκαν για να συγκεντρώσουν την γη, την παραγωγή και την εμπορία της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Φτιάχνουν τα νέα τσιφλίκια του 21ου αιώνα. Αυτοί είναι. Πρέπει να τους δώσουμε απάντηση μαζικά. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε τα φτωχά στρώματα ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Σήμερα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και ως χώρα και ως λαός για να έχουμε επάρκεια αγροτικών προϊόντων να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με πραγματικά ικανοποιητικούς μισθούς και οι αγρότες να μην σκέφτονται το αδιέξοδο που έχουν μπροστά τους, αυτή τη στιγμή. 
Στην κεντρική ομιλία η Χρ Τουλκιαρίδου πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και  μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ,  ξεκίνησε αναφερόμενη στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική  όπου « έταξε την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, εκεί που έταξε την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς που ενδιαφέρουν τα μονοπώλια των ΗΠΑ, όπως η Ενέργεια και το εμπόριο, εκείπου συμφώνησε την ενίσχυση των εξοπλισμών με τα 2,4 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ €για την αναβάθμιση των F16. «Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι» λέει ο λαός μας, και σε μια πρόταση δείχνει και το χαρακτήρα της κυβέρνησης, και το χαρακτήρα της “ανάπτυξης” που φέρνει. Ανάπτυξη για τα κέρδη των καπιταλιστών, βουτηγμένη στο αίμα των λαών. Ανάπτυξη επικίνδυνη για την Εργατική Τάξη όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλης της περιοχής».
       Συνεχίζοντας ανέφερε «Οι εργαζόμενοι της Ηπείρου ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανάπτυξη για τον τόπο μας: Σημαίνει η ανεργία να μην ξεκολλά από το 30%. Σημαίνει τα λεγόμενα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, που ενσωματώνουν τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ, όχι μόνο να μην αντιμετωπίζουν την ανεργία μας αλλά να  χειροτερεύουν τους όρους δουλειάς. Σημαίνει φαγητό από τα συσσίτια, σημαίνει αιθαλομίχλη από τα τζάκια, σημαίνει παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία. Σημαίνει ξεκληρισμένη αγροτιά και λουκέτα για τους αυτοαπασχολούμενους»
        Έδωσε παραδείγματα «από το μοντέλο της «δίκαιης ανάπτυξης» και πως αυτό λειτουργεί στις εταιρίες εμφιάλωσης που οι εργάτες βγαίνουν λιπόθυμοι από τα εργοστάσια, η παραγωγή πολλαπλασιάζεται και οι δήμοι διαγράφουν πρόστιμα εκατομμυρίων την ώρα που στα εργατόσπιτα κόβεται το νερό από απλήρωτους λογαριασμούς. Για τους εργάτες στα κοτόπουλα που δουλεύουν με απλήρωτα 12ωρα και απανωτές μειώσεις στους μισθούς, το αποτέλεσμα της δίκαιης ανάπτυξης είναι να μην μπαίνει κρέας στο τραπέζι την ώρα που οι 2 εταιρίες που έχουν έδρα στα Γιάννενα να έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή και να κάνουν νέες επενδύσεις.
        Οι οικοδόμοι πλέον μαζεύονται μόνο στις ουρές του ΟΑΕΔ και την ίδια ώρα οι δρόμοι για τα χωριά πέφτουν, τα νήπια στοιβάζονται στους παιδικούς σταθμούς επειδή δεν γίνονται καινούρια κτίρια, η Άρτα συνεχίζει να πλημμυρίζει και οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες για να μείνουν. Η Ιονία και η Εγνατία, οι δρόμοι που θα μας έβγαζαν από την απομόνωση έγιναν με μεροκάματα των 25€ για τους οικοδόμους και για να τους διασχίσουμε θέλουμε πάνω από 70€! Οι δρόμοι τους μας είναι άχρηστοι αφού δεν μπορούμε να τους διασχίσουμε.  Χρήσιμοι είναι για την ΤΕΡΝΑ που έβαλε μόνο το 16,5% δικά της κεφάλαια για την κατασκευή και θα εισπράττει τα διόδια για τα επόμενα 30 χρόνια.  Χρήσιμοι είναι για τις πολυεθνικές που θα περνούν τα εμπορεύματά τους, γα να κάνουν όλη τη χώρα ένα κόμβο διαμετακόμισης.
        Στη βαριά βιομηχανία της χώρας, στον τουρισμό έχουν θέση μόνο όσοι αντέχουν να δουλεύουν ώρες ατέλειωτες χωρίς ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες, να τρέχουν σε όλα τα πόστα ενός ξενοδοχείου. Αν μεγαλώσουν, ακόμα κι αν αντέχουν, ακόμα, να δουλεύουν και δεν πεθάνουν στη δουλειά όπως έγινε φέτος το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, θα χάσουν τις δουλειές τους από τους νεώτερους συναδέλφους, με τους ακόμα πιο εξευτελιστικούς μισθούς με 15% κατά μέσο όρο μείωση, που μερικές φορές είναι νομίμως απλήρωτοι στα πλαίσια της μαθητείας. Έτσι χτίζεται το θαύμα του τουρισμού.                                                                                                                            
        Στο εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ, με όπλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, τις αντεργατικές συμβάσεις, με μπαμπούλα την ανεργία και την απόλυση η μεγαλοεργοδοσία πετυχαίνει κάθε μέρα τη συμπίεση του μεροκάματου προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, εντατικοποιεί την εργασία με την επιβολή όλο και περισσότερων ωρών εργασίας και την πληρωμή με τη μέθοδο του ωρομίσθιου στην καλύτερη περίπτωση ή τελείως απλήρωτοι σε άλλες περιπτώσεις.
Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την ασφάλιση, το κλείσιμο ακόμα και συμβουλευτικών μηχανισμών όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ, διευκολύνει σε απόλυτο βαθμό τη μεγαλοεργοδοσία να κλέβει τους εργαζόμενους, χειροτερεύει τις συνθήκες δουλειάς.
Το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται. Συνάδελφοι μας σακατεύονται και βρίσκονται σε αδιέξοδο να γιατροπορευτούν, με δεδομένη την άσχημη οικονομική τους κατάσταση και τη γενικότερη κατάσταση του συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων, των δομών Υγείας, που αντιμετωπίζουν την υγεία των εργαζομένων ως εμπόρευμα, πέραν των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν και καθιστούν αδύνατη την προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού να βοηθήσουν με ό,τι μέσα έχουν στα χέρια τους.
        Στα πλαίσια της επίθεσης των μονοπωλίων δημιουργούνται όμως και τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις συνεχείς παραβιάσεις και αμφισβητήσεις της Άγκυρας, η πορεία του Κυπριακού, η συνέχιση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, ο πόλεμος στη Συρία, οι συγκρούσεις και τα πολεμικά επεισόδια στη γύρω περιοχή, η ένταση του εθνικισμού στα Βαλκάνια, η χωρίς τέλος σύγκρουση στην Ουκρανία, η όξυνση της έντασης σε Βαλτική και στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι καυτά μέτωπα στα οποία δεν εμπλέκονται και ανταγωνίζονται μόνο τοπικές δυνάμεις – κράτη αλλά διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, συνολικά η ΕΕ. Από όλη αυτή την κατάσταση έχουμε μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, με εκατομμύρια εργάτες να ξεριζώνονται από τον τόπο τους, με χιλιάδες να εγκλωβίζονται στη χώρα μας.
         Η κυβερνητική πολιτική συνεχίζεται ακάθεκτη με στόχο να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι που απαιτεί το κεφάλαιο για τα κέρδη του. Η επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης γιατί ακριβώς το κεφάλαιο ζητάει συνέχεια μέτρα για να ικανοποιήσει την ακόρεστη δίψα του για κέρδη. Οι διαδικασίες για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους οργανισμούς του κεφαλαίου, προϋποθέτουν τη νομοθέτηση 100 νέων αντεργατικών μέτρων που θα περιλαμβάνουν περικοπές κοινωνικών δαπανών, επιδομάτων, χειροτέρευση εργασιακών νόμων και μέτρα που στοχεύουν στην οργάνωση και τη διεκδίκηση, στο δικαίωμα της απεργίας και εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων. Γι αυτό είμαστε σε ετοιμότητα για να απαντήσουμε όταν η κυβέρνηση προχωρήσει. Άμεσα απαντάμε με απεργία.
Η κατάσταση από μόνη της, χωρίς την παρέμβασή μας και τους αγώνες των εργαζομένων, δεν ανατρέπεται. Η ζωή μας δεν θα βελτιωθεί επειδή θα το αναγγείλει ο πρωθυπουργός από το συνέδριο. «Δίκαιη ανάπτυξη» δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα άδικο σύστημα.  Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει : Ή ανάπτυξη για τους εργάτες και τη φτωχολογιά θα έχουμε ή ανάπτυξη για τους βιομήχανους, τους μεγαλοκατασκευαστές, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές. Οι δικές μας ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με άλλη οργάνωση της παραγωγής, όπου στόχο θα έχει αυτές κι όχι το πώς θα οικονομάνε τα παράσιτα που μας πίνουν το αίμα και το πώς θα εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί ακριβώς αυτά τα συμφέροντα είναι που εμποδίζουν να έχουμε σήμερα μόνιμη και σταθερή δουλειά, μεροκάματα, συντάξεις. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας.
 Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα! Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Συνεχίζουμε με δύναμη από το δίκιο μας με οργάνωση παντού για να έρθουν τα πάνω κάτω!»
Ακολούθησε μαχητική πορεία με παλμό και συνθήματα προς το συνεδριακό χώρο. Σε απόσταση από το ξενοδοχείο που μιλούσε ο πρωθυπουργός, η πορεία συνάντησε πρωτοφανείς αστυνομικές δυνάμεις που εμπόδισαν την πορεία να συνεχίσει.
Η κυβέρνηση είχε πάρει όλα εκείνα τα μέτρα (δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και κλούβες παραταγμένες) ώστε να μην ακουστεί η φωνή αντίστασης των εργαζομένων, να μην φτάσει η φωνή διεκδίκησης της Εργατικής Τάξης της Ηπείρου σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]