Δεν περνά το κοινωνικό μέρισμα- αντιπρόταση κυβέρνησης για διαγραφή τελευταίας δόσης ΕΝΦΙΑ

Ταμειακώς και δημοσιονομικώς η πρόταση στέκεται, αλλά έχει ζητήματα συνταγματικά και θεσμικά, λένε έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου για διάθεση μέρους του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.


Η τελευταία από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί από τους φορολογούμενους έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 και σε δημοσιονομική βάση καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα του 2017. Δηλαδή μπορεί να συνδεθεί με την υπέρβαση του πλεονάσματος του φετινού προϋπολογισμού το οποίο υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα επίπεδα του ενός δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη πρόταση έπεσε στο τραπέζι. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι για την εξέταση της σχετικής πρότασης. Και είναι καθαρά ταμειακοί. Πιο συγκεκριμένα, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο επίπεδο του 75-77%. Δηλαδή από τα 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος, αναμένεται να εισπραχθούν εμπρόθεσμα τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.


Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η πρόταση προβλέπει ότι την διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα καρπωθούν μόνο όσοι πληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις προηγούμενες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αυτό σημαίνει και κίνητρο για εμπρόθεσμη πληρωμή αλλά και αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης εισπραξιμότητας. Αν υποτεθεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου θα αυξηθεί στο 90%, αυτό σημαίνει ότι θα εισπραχθούν φέτος από τον ΕΝΦΙΑ συνολικά 2,3-2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή από την προβλεπόμενη εισπραξιμότητα του φόρου και παρά την διαγραφή της τελευταίας δόσης, θα χαθούν μόλις 100-150 εκατ. ευρώ. Έτσι, θα διατεθεί μόνο ένα μικρό μέρος από το φετινό κοινωνικό μέρισμα, το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περιορισμένο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που στα χρόνια της κρίσης νοιώθουν ότι μόνο πληρώνουν, θα έχουν και αυτοί μια πρώτη ελάφρυνση από τον υπερπλεόνασμα που δημιουργεί η εξοντωτική υπερφορολόγησή τους.


Η πρόταση προκαλεί ικανοποίηση στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, εφόσον βέβαια, όπως σημειώνουν, γίνει πραγματικότητα. Σημειώνουν, επίσης, ότι είναι θετικό που η μείωση της υπερφορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας δεν απαντάται μόνο στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έχει υποσχεθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%- αλλά έχει αρχίσει να απασχολεί και το κυβερνητικό επιτελείο.
via:kerdos.gr
 Πηγή :capital. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]