Νίκος Δένδιας: Η ιδιωτική ασφάλιση στήριγμα της κοινωνίας κατά την περίοδο της κρίσης

Για τον καθοριστικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία και τη συμπληρωματική της λειτουργία προς τη δημόσια μίλησε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nextdeal (τεύχος 390) και τον Χρήστο Παπανικολάου.

Όπως αναφέρει, χάρη στην ιδιωτική ασφάλιση, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, πολλοί συμπολίτες μας κατάφεραν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος αλλά και να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ιατρικής - νοσοκομειακής περίθαλψης. Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ακόμη ότι προκειμένου η χώρα να μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να πείσουμε τους εταίρους για την ανάγκη μείωσης του εξωφρενικού ποσοστού πλεονάσματος της τάξης του 3,5 %, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, χάρη στην οποία θα μπορέσουν να προσελκυσθούν επενδύσεις στην χώρα, αλλά και να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις οι οποίες μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό. Πρέπει ακόμη να αντιμετωπισθεί με ρεαλιστικούς όρους το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων δανείων».

Η συνέντευξη του κ. Δένδια έχει ως εξής:

Υπάρχουν σήμερα διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική και ποιες είναι αυτές;

• Διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αλλά ανάλογα με την εποχή και το διακύβευμα, οι συγκεκριμένες γραμμές μετατίθεται. Σήμερα στην χώρα μας δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός ανούσιου διαχωρισμού με βάση το χθες. Η κυρίαρχη γραμμή είναι μεταξύ των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα οφείλει να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος από την πολυετή κρίση, από την μία πλευρά, και τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης από την άλλη, που πιστεύουν ότι όλα γίνονται από και δια του κράτους. Αλλά η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει πράξη από μία κυβέρνηση που διακατέχεται από ιδεοληψίες και με τα αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόπος χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα είναι φιλική στο επιχειρείν, όπως θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις άνω των 100 δις ευρώ που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιστροφή των νέων μας από το εξωτερικό. Οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται.

Μπορεί στη χώρα μας να υπάρξει μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» και υπό ποιες προϋποθέσεις;

• Αν εννοείτε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την συγκεκριμένη ηγεσία του, δε νομίζω ότι στο ορατό μέλλον είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Αν υπάρξουν εξελίξεις και ανακατατάξεις μετά την επερχόμενη ήττα του συγκεκριμένου κόμματος στις επόμενες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος χρόνου επανατοποθετηθεί στον χώρο της αποκαλούμενης «ανανεωτικής Αριστεράς», μετά την περιπλάνησή του στον χώρο του λαϊκισμού και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελεί ένα ενδεχόμενο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον και φυσικά δεν είμαι σε θέση να το προεξοφλήσω.

Λαϊκισμός; Πιστεύετε ότι συνιστά άμεση απειλή για την Ενωμένη Ευρώπη;

• Ενδεχομένως να συνιστά σήμερα ο λαϊκισμός την υπ’ αριθμόν 1 απειλή για την Ενωμένη Ευρώπη και τους λαούς της, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στην περιπέτεια που έχει μπει η περιφέρεια της Καταλονίας. Η ίδια μας η χώρα τολμώ να πω ότι υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της ανόδου ενός λαϊκιστικού κινήματος -όπως μεταλλάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ - στην εξουσία, φτάνοντας μέχρι τα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ. Όπως έχω επισημάνει και άλλοτε όμως, τον λαϊκισμό οφείλουμε να τον καταπολεμούμε παντού, ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι.

Ποιο είναι κατά τη γνώμης σας το μεγαλύτερο «έγκλημα» που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση;

• Πολλά είναι τα δεινά που επέφερε στην χώρα, ξεκινώντας από την οικονομία και την ανεύθυνη στάση με την οποία εξανεμίσθηκαν τα θετικά της περιόδου 2012-14 και φτάνοντας στην δημόσια ασφάλεια και τους πειραματισμούς στην Παιδεία.

Αυτό το οποίο μοιάζει πραγματικά ασυγχώρητο όμως σε μία νοσούσα πραγματική οικονομία, είναι η τεράστια αύξηση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, όπως και η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 100 χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά επισκέπτεται επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα. Πως σχολιάζετε τις κινήσεις αυτές;

• Το ενδιαφέρον δεν το αποδεικνύουν οι περιοδείες, το αποδεικνύουν οι πράξεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πράξεις δείχνουν εμμονή κατά της επιχειρηματικότητας, με τους φορολογικούς συντελεστές στα ύψη, όπως και αρνητική στάση απέναντι στις επενδύσεις. Η στάση της κυβέρνησης στην περίπτωση της Χαλκιδικής και του Ελληνικού απέδειξε περίτρανα δυστυχώς ότι το προσωπείο της δεν πείθει κανέναν, ειδικά αν θυμηθούμε τα «40 κύματα» από τα οποία πέρασαν και άλλες επενδύσεις (όπως της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά) αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Fraport.

Πρώτος στόχος και του κόμματος σας είναι η διαμόρφωση συνθηκών για να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη. Δεδομένου ότι έχετε διατελέσει και Υπουργός Ανάπτυξης ποια θεωρείτε ως βασική προϋπόθεση για αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας;

• Θα πρέπει κατ’ αρχήν να πείσουμε τους εταίρους για την ανάγκη μείωσης του εξωφρενικού ποσοστού πλεονάσματος της τάξης του 3,5 %, ώστε να μπορέσει να γίνει πράξη μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, χάρη στην οποία θα μπορέσουν να προσελκυσθούν επενδύσεις στην χώρα, αλλά και να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις οι οποίες μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό. Πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί με ρεαλιστικούς όρους το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων δανείων», με τρόπο που να μην επιβραβεύονται μεν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και χωρίς να υποβαθμίζεται η σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Μόνο τότε θα μπορέσει να παίξει εκ νέου τον κρίσιμο ρόλο του ο τραπεζικός τομέας για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με λογικές τύπου «σεισάχθειας», αλλά με την χρήση εργαλείων που ήδη προβλέπονται και δεν εφαρμόζονται ουσιαστικά, όπως και με την υιοθέτηση καλών πρακτικών από τις χώρες που αντιμετώπισαν με παρόμοιο πρόβλημα.

Πιστεύετε ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας;

• Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι καθοριστικός στην οικονομία, όπως επίσης και ο κοινωνικός της ρόλος. Χωρίς την συμπληρωματική λειτουργία της άλλωστε στις παροχές που προσφέρονται από τους δημόσιους φορείς, εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και κεφάλαια, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος της και ως αποταμιευτικού μηχανισμού. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση επηρέασε δυστυχώς και
τον συγκεκριμένο κλάδο στην χώρα μας. Αλλά σε μία διαφορετική διακυβέρνηση από την σημερινή, όπως και με μία πολιτική φορολόγησης με αναπτυξιακή και όχι τιμωρητική λογική, η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να αξιοποιήσει ταχύτατα την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση και την σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π. στην οποία προσβλέπουμε.

Σας εμπνέει εμπιστοσύνη ως πολίτη, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης τη χώρα μας;

• Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και όχι μόνο λόγω αυτής, έχουν υπάρξει περιστατικά που έθεσαν σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση. Η διακοπή λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της «Ασπίς Πρόνοια» (με τη δοκιμασία την οποία εξακολουθούν να υφίστανται δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι στη συγκεκριμένη εταιρεία), είναι το κορυφαίο παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, χάρη στην ιδιωτική ασφάλιση, πολλοί συμπατριώτες μας που είχαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος τα χρόνια της κρίσης κατάφεραν να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ιατρικής-νοσοκομειακής περίθαλψης ή να αντισταθμίσουν οικονομικά τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους. Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που άντεξαν τα χρόνια που προηγήθηκαν εκτιμώ ότι - στη μεγάλη τους πλειοψηφία τουλάχιστον - μπορούν να ατενίζουν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους το μέλλον και να διαδραματίσουν, με την εγγύηση των εντεταλμένων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, τον σημαντικό ρόλο στον οποίο προαναφέρθηκα για την οικονομία και τους ασφαλισμένους τους!
nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]