Πρέβεζα:Εκδήλωση μνήμης και τιμής για το Ναρκαλιευτικό «Πηνειός» στις 24 Οκτωβρίου

Με λαμπρότητα θα τιμηθεί και φέτος η επέτειος της ανατίναξης του Ναρκαλιευτικού Πλοίου «Πηνειός» , γεγονός που σημάδεψε τη νεώτερη ιστορία της Πρέβεζας αλλά μέχρι και ολόκληρης της χώρας. Ήταν 24 Οκτωβρίου 1945 όταν κατά την εκκαθάριση ναρκοπεδίου στην είσοδο του Λιμανιού της Πρέβεζας, το Ναρκαλιευτικό Πλοίο “Πηνειός”, προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο βυθίστηκε σε λίγα λεπτά συμπαρασύροντας στον υγρό του τάφο 22 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, ενώ διεσώθη μόνο ένα μέλος του πληρώματος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Π.Ε Πρέβεζας την Τρίτη 24 Οκτωβρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμνημόσυνη δέηση στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο πεσόντων Ναυτικού και αμέσως μετά ομιλία για τη σημασία της επετείου βύθισης του «Πηνειός» από τον κ. Ελευθέριο Λαζοκίτσιο, αξιωματικό εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού .Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών προσφώνηση ονομάτων πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.
Προκειμένου να αναβαθμίσει την εκδήλωση η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (παράρτημα Πρέβεζας) έχει προσκαλέσει μέλη της από την ευρύτερη περιοχή (Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία κλπ) προκειμένου να παραστούν στην τελετή και αναμένεται στην Πρέβεζα να ταξιδέψουν περισσότερα από 40 άτομα.
Μάλιστα οι Απόστρατοι φέτος μετά το τέλος της τελετής προκειμένου να ευχαριστήσουν τις Δημοτικές Αρχές και όλο το προσωπικό που διαχρονικά συντηρεί και φροντίζει το Μνημείο ,μετά το τέλος της κατάθεσης στεφάνων θα παραδώσουν θυρεό στον εκπρόσωπο του Δήμου, ενώ θα παραθέσουν και καφέ για τους προσκεκλημένους στον χώρο του Δημοτικού Καφενείου.
Η βύθιση του Ναρκαλιευτικού Πηνειός αποτελεί ένα ιδιαίτερα γνωστό γεγονός σε όλη την χώρα και κυρίως στον τόπο καταγωγής των ατόμων που αποτελούσαν το αδικοχαμένο πλήρωμά του.
Το ναρκοπέδιο της Πρέβεζας κάλυπτε μία θαλάσσια περιοχή 60 τετραγωνικών μιλίων και εκτείνονταν από τις βόρειες ακτές της Νήσου Λευκάδος έως την παράλλαξη της άκρας Καστροσυκιά, στην Πρέβεζα. Οι νάρκες ήταν γερμανικής κατασκευής (τύπου GX, ενεργοποιούμενες δια επαφής με 330 λίβρες εκρηκτική γόμωση)1, αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Αλιεύτηκαν συνολικά 64 νάρκες. Η αποστολή εκκαθάρισης του ναρκοπεδίου αυτού υλοποιήθηκε από στολίσκο ναρκαλιευτικών του Βασιλικού Ναυτικού, στα τέλη του Οκτώβρη του 1945 και διήρκεσε έναν περίπου μήνα.
Το Κέντρο Βάρους της επιχείρησης αυτής ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης και ο Αντικειμενικός.
Σκοπός της αποστολής προσδιορίζονταν στην οριστική απελευθέρωση του λιμένα Πρεβέζης και της συνακόλουθης ναυσιπλοΐας.Δυστυχώς το Ναρκαλιευτικό ΠΗΝΕΙΟΣ το πρωί της 24ης Οκτωβρίου, προσέκρουσε σε νάρκη – δεξιά της πρύμης του, ανατινάχθηκε και βυθίστηκε τάχιστα, παρασύροντας στον υγρό του τάφο τα είκοσι δύο από τα είκοσι τρία μέλη του πληρώματος.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]