Αρτα:Η Ολγα Γεροβασίλη στην ημερίδα για τα "κόκκινα δάνεια"

"Η λειτουργία του 1ου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην πόλη μας είναι ένας σταθμός σε αυτήν την πορεία"

Χαιρετισμός της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στην ημερίδα με θέμα: «Κόκκινα Δάνεια», που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, την Παρασκευή 22/3/2017

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια ημερίδα που αποσκοπεί να δώσει απαντήσεις σε ένα από τα πιο καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε μια στιγμή που τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον ορατά.

Τα μηνύματα από τη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές είναι ενθαρρυντικά.

Η ελληνική οικονομία τρέχει πλέον με θετικούς ρυθμούς και αναμένεται να προσεγγίσει το 2% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, απομένουν λίγες ώρες μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και τυπικά η Ελλάδα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε.

Την 25η Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή, η χώρα απαλλάσσεται από δημοσιονομικούς περιορισμούς, που της επιβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2009.

Κλείνει, λοιπόν, ένας πρώτος, επώδυνος κύκλος. Ανοίγει ένα πρώτο παράθυρο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Με επιτυχία και ασφάλεια πορευόμαστε βήμα βήμα για την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Με μια ειδοποιό διαφορά: ότι προτεραιότητά μας είναι η κοινωνία, η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, η στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Αυτή η προτεραιότητα προκαλεί και τη σημερινή συζήτηση, με θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Γιατί δεν είναι ούτε οι πολίτες, ούτε οι επιχειρήσεις οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάστασης.

Αντίθετα, το παλιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα έχει τις ευθύνες του.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν ,υπό το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε το πολιτικό κατεστημένο.

Πολίτες και επιχειρήσεις βρέθηκαν να πληρώνουν το λογαριασμό της χρεοκοπίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς καμιά θεσμική προστασία.

Άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν, μπροστά στο αδιέξοδο της αντιμετώπισης αυτής της κοινωνικής στην πραγματικότητα κρίσης.

Από πλευράς μας, σχεδιάσαμε και σταδιακά υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, βασισμένο σε μια ανθρωποκεντρική λογική.

Προτάσσουμε, δηλαδή, μια λύση με κοινωνικά κριτήρια, με προστασία των ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων και χωρίς στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στεκόμαστε στο πλευρό πολιτών και επιχειρήσεων με ένα δίκτυο 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) σε όλη την Ελλάδα, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας.

Η λειτουργία του 1ου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στην πόλη μας είναι ένας σταθμός σε αυτήν την πορεία.

Πρόκειται για μια καινοτόμο δομή παροχής δωρεάν υπηρεσιών σε δανειολήπτες, με σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωση και υποστήριξη σε ζητήματα υπερχρέωσης.

Ένα κέντρο, που θα αποτελέσει τον οικονομικό και νομικό σύμβουλο των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην πράξη.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Κουρμούση, ο οποίος είναι σήμερα κοντά μας για να παρέχει χρήσιμες συμβουλές και τεχνογνωσία, την οποία διαθέτει όσο λίγοι.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση αυτή από την πρώτη στιγμή έθεσε στον πυρήνα των προσπαθειών της την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, που προκάλεσαν οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι δομές υποστήριξής του είναι άλλη μια απόδειξη της υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]