"Την πίκρα των απολύσεων προσπάθησε να καλύψει ...με "ζάχαρη άχνη "η Δημ.Αρχή Ζίτσας"


Η απόφαση της δημοτικής αρχής Ζίτσας, που με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, προχώρησε στις ομαδικές απολύσεις πρέπει να βρει απέναντί της το σύνολο των εργατών του δήμου μας.
Συγκεκριμένα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων σχολικών καθαριστριών, τοποθετήθηκαν φορείς από όλη την περιοχή (το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Σύλλογοι Γονέων, Σωματεία Εργαζομένων κοκ) ενάντια στις ομαδικές απολύσεις σχολικών καθαριστριών.
Όπως επεσήμανε ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Τάκης Τζίμας, “η απόφαση της δημοτικής αρχής έχει στόχο να νομιμοποιηθούν από τώρα οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή, να δώσει το σήμα για ακόμα περισσότερες και γρηγορότερες απολύσεις, μπροστά και στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που έρχεται. Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξεί να βάλει ο δήμος Ζίτσας, το λιθαράκι που του αναλογεί στην “ανάπτυξη”. Γιατί αυτό εννοούν “ανάπτυξη” όλοι όσοι την επικαλούνται συνέχεια, κρύβοντας συνάμα ότι αυτή η ανάπτυξη χτίζεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας την εξαθλίωση στην οποία ζει η Εργατική Τάξη, προσπαθεί να προβάλει το επιχείρημα ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα για δουλειά,  για να νομιμοποιήσει έτσι τις απολύσεις.  Με αυτόν τον τρόπο εκείνο που μόνο κατορθώνει είναι να οδηγήσει σε ανθρωποφαγία τους άνεργους, στρέφοντάς τους ενάντια στους εργαζόμενους των 150 ευρώ. Προφανώς όμως για την ανεργία δεν ευθύνονται οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι.
Στην προκειμένη περίπτωση η δημοτική αρχή είναι αυτή που - ως πολιτικό όργανο που καλείται να υλοποιήσει ή να απορρίψει αντεργατικές νομοθεσίες-  φέρει, μαζί φυσικά με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ευθύνη τόσο για τις ομαδικές απολύσεις,όσο και για τους όρους και τις συνθήκες που εργάζονται οι καθαρίστριες. Γι’ αυτό η σημερινή απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι πολιτική”
Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή Ζίτσας, με προκλητικότητα έφτασε να περηφανεύεται για τους χειρισμούς που αφορούν στην κατάσταση των σχολείων του δήμου μας. Προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από τη νομιμότητα που της δίνει η αντεργατική νομοθεσία που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Την ίδια ώρα που υπερασπίζονταν την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις, έριχνε τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, που της έδωσε το δικαίωμα να απολύει!  
Από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η δημοτική αρχή, έσπευσε να την βγάλει η αντιπολίτευση, με τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να επισημαίνει ότι πρόκειται για συζήτηση και όχι για λήψη απόφασης, παρά το γεγονός ότι η εισήγηση που είχαν οι σύμβουλοι στα χέρια τους καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβει την ευθύνη και να αποφασίσει για την επαναπρόσληψη των σχολικών καθαριστριών. Με την “πάσα” της αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή κατάφερε να δείξει το δρόμο της απόλυσης στις σχολικές καθαρίστριες, καμουφλάροντας την απόφαση αυτή με φιλεργατικά ψηφίσματα.
Η χθεσινή συνεδρίαση αποτελεί μια μαύρη σελίδα για το δήμο μας για την οποία φέρνει απόλυτη ευθύνη η δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση που την έβγαλε από “τα δύσκολα”, ώστε να καταφέρει να εφαρμόσει την αντεργατική νομοθεσία που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά μας, θα είμαστε στο πλευρό των απολυμένων καθαριστριών και θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις των σχολικών καθαριστριών με κάθε τρόπο. Απαιτούμε την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών στο πλάι των ήδη εργαζόμενων και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]