Ιωάννινα:Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των σχολικών καθαριστριών (ΦΩΤΟ)

Συλλαλητήριο για το θέμα των απολύσεων των σχολικών καθαριστριών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη στην Ελεούσα, στο Δήμο Ζίτσας, από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Τάκης Τζίμας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ζίτσας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ότι «είμαστε από την πρώτη στιγμή δίπλα στις απολυμένες καθαρίστριες και δίνουμε από κοινού τον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Είμαστε απέναντι στη δημοτική αρχή της ΝΔ στη Ζίτσα, που με προκλητικότητα έφτασε να περηφανεύεται για τους χειρισμούς της που αφορούν στην κατάσταση στα σχολεία και προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από τη νομιμότητα που της δίνει η αντεργατική νομοθεσία που διατηρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Η απόφαση για τις απολύσεις δεν θα έβρισκε νομιμοποίηση χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης που μετέτρεψε την απόφαση για επαναπρόσληψη σε ψήφισμα, γράφοντας μια μαύρη σελίδα για τον τόπο μας. Από τη μεριά μας θα είμαστε παρόντες στον κοινό αγώνα για να ξαναπιάσετε δουλειά πλάι στις εργαζόμενες που προσλήφθηκαν με την πρόσφατη προκήρυξη και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου».

Πριν την κεντρική ομιλία διαβάστηκε επιστολή που έστειλαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ελεούσας «για να εκφράσουν την υποστήριξη και το θαυμασμό προς τον αγώνα των καθαριστριών», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν. Οι μαθητές ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν πως «κατανοούμε τη θέση σας ως εργαζόμενες γυναίκες και πιθανώς μητέρες φίλων και συμμαθητών μας. Είμαστε στο πλευρό σας, θα πολεμήσουμε μαζί σας δείχνοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά, όπλα απαραίτητα σε τέτοιου είδους αγώνες». Παράλληλα, τόνιζαν πως «καθημερινά βλέπουμε σχολικούς χώρους γεμάτους σκουπίδια. Η ανάγκη για καθαρίστριες είναι μεγάλη, αρκετή ώστε τόσο εσείς όσο και οι νέες εργαζόμενες να έχετε θέσεις εργασίας».

Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Αλίκη Γιώτη, κάνοντας την κεντρική ομιλία, σημείωσε πως «είμαστε εδώ, για να διαδηλώσουμε ενάντια στις απολύσεις όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών από τη δημοτική αρχή Ζίτσας. Είμαστε στον ίδιο χώρο που με θράσος οι δημοτικοί σύμβουλοι των κομμάτων του κεφαλαίου, αυτοί που αποφάσισαν να στείλουν στην ανεργία 15 καθαρίστριες, μετά τις απολύσεις έβγαλαν ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις που έκαναν μόνοι τους, προσπαθώντας να μπερδέψουν τους εργάτες για τις διαθέσεις τους.

Θύματα αυτής της επίθεσης μαζί με τις σχολικές καθαρίστριες είναι και οι 11 απολυμένοι τραπεζοκόμοι του "Χατζηκώστα", είναι όλοι οι εργολαβικοί που δουλεύουν αυτή την εποχή στο Πανεπιστημιακό και που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην πλειοψηφία τους άνεργοι, όπως και όλοι οι κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι που τόσα χρόνια βρίσκονται στην ομηρία των συνεχόμενων συμβάσεων και τώρα οι συμβάσεις τους τερματίζονται αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί στο ακέραιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «σαν να μην έφτανε η εξαθλίωση στην οποία καταδικάζονται αυτοί οι εργαζόμενοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανθρωποφαγία.

Για όλες τις απολύσεις συμβασιούχων τόσο η κυβέρνηση όσο και η δημοτική αρχή στη Ζίτσα χρησιμοποιούν το επιχείρημα της καταπολέμησης της ανεργίας! Λένε δηλαδή ότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κρύβουν ότι για κάθε μία θέση εργασίας που φτιάχνουν, δημιουργούν ταυτόχρονα και έναν καινούριο άνεργο. Ποντάρουν στην εξαθλίωση των ανέργων για να νομιμοποιήσουν τις απολύσεις των συμβασιούχων. Θέλουν να δείξουν ότι για την ανεργία του ενός ευθύνεται η σύμβαση του άλλου».

Έτσι, «προσπαθούν να κρύψουν -γιατί συμφωνούν- ότι για την ανεργία που ζουν οι εργάτες σήμερα, για την ανεργία που προσπαθούν να καταδικάσουν τις σχολικές καθαρίστριες, ευθύνεται η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής. Είναι η πολιτική της ΕΕ που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Που θέλει εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, κακοπληρωμένους, χωρίς δικαιώματα. Που σακατεύει τους εργάτες, καταδικάζει τους ίδιους και τα παιδιά τους ανάμεσα σε διαστήματα κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας, ώστε να συμπιέζονται κι άλλο οι μισθοί και να αυξάνονται κάθε χρόνο και περισσότερο τα κέρδη των καπιταλιστών. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ψήφισαν όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή η ανάπτυξη έχει σαν προϋπόθεση να γίνουν σμπαράλια τα εργατικά δικαιώματα.

Το σύνθημα που δίνει ο Δήμος Ζίτσας έχει αποδέκτες σε όλες τις βιομηχανίες των Ιωαννίνων. Οι απολύσεις των σχολικών καθαριστριών γίνονται στο δήμο που εδρεύει η Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων. Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή της ΝΔ στη Ζίτσα βάζει το "λιθαράκι" της στη δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησης. Ο δήμος δίνει το μήνυμα στους βιομηχάνους της περιοχής να διώχνουν κόσμο χωρίς να λογαριάζουν τίποτα, να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις. Γι' αυτό βρήκαν συμπαράσταση από τον περιφερειάρχη της ΝΔ! "Κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο" είπε για τους εργάτες, αλλά μπήκε ο ίδιος πάνω από το νόμο για να σώσει τις βιομηχανίες εμφιάλωσης ώστε να μην πληρώσουν πρόστιμο, γιατί εμπορεύονταν νερά χωρίς να έχουν άδειες… Δήμοι και περιφέρεια έχουν τον ίδιο ρόλο: Να είναι απέναντι από τους εργάτες και "αγκαζέ" με τους βιομήχανους».

Χαρακτήρισε ως προεόρτια τις απολύσεις αυτές καθώς «ακόμα δεν έχει έρθει καν για συζήτηση ο νέος συνδικαλιστικός νόμος. Η επίθεση που δεχόμαστε στο όνομα πάντα της ανάπτυξης δεν είναι τίποτα σε αυτή που θα έρθει και θα είναι τόσο σφοδρή που φτιάχνουν το νέο συνδικαλιστικό νόμο για να σιγουρευτούν ότι θα σταματήσουν οποιαδήποτε αντίδραση των εργαζομένων. Στήνουν από τώρα νέα νομοθετικά εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη αγώνων. Δεν μας αρμόζει αυτή η χαμοζωή που μας ετοιμάζουν κάθε μέρα. Δεν τσιμπάμε στον καυγά που πάνε να στήσουν ανάμεσα σε ανέργους και μισοεργαζόμενους συμβασιούχους. Υπάρχει δουλειά για όλους!

Σήμερα η εργατική τάξη ξέρει ότι ο εργασιακός βίος θα μοιράζεται ανάμεσα σε ανεργία και κατάπτυστες συμβάσεις. Ήρθε η ώρα να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων συμβιβαστικές προτάσεις, προτάσεις που τάζουν λύσεις εύκολες με το λαό στη γωνία, αμέτοχο και όχι πρωταγωνιστή, λύσεις χωρίς αγώνα, προτάσεις που υπόσχονται βελτίωση της ζωής μας, με την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο που τάζουν ανακούφιση και δικαιώματα στο λαό τη στιγμή που μπουκώνουν με δισεκατομμύρια το κεφάλαιο.

Ο απεγκλωβισμός του εργατικού κινήματος από το δρόμο της ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασικό όρο για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Λύση χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυριαρχία των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους δεν μπορεί να υπάρχει».

Η Αλ. Γιώτη, καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «δυναμώνουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά σε κάθε χώρο. Παλεύουμε για καθαρά σχολεία για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Παλεύουμε για την ανάπτυξη εκείνη που βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]